Πιέσεις...
  Παρασκευή, 15 Απρ 2016      17:54      0

Πιέσεις...

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η ελληνική κυβέρνηση έδειχναν και εξακολουθούν να δηλώνουν σίγουροι για το αίσιο τέλος της παρούσας δοκιμασίας...

Τη στιγμή, ωστόσο, που κάποιο αχνό φως είχε αρχίσει να διαφαίνεται για την πορεία της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης ήρθαν οι πρόσφατες εξελίξεις να θολώσουν το τοπίο και να δημιουργήσουν εκ νέου κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Οι αποκαλύψεις για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δυναμίτισαν πραγματικά ή για τα μάτια της κοινής γνώμης τη διαπραγμάτευση, με τους θεσμούς να σκληραίνουν τη στάση τους, παρόλο που δηλώνουν τα αντίθετα.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται και πάλι ισχυρές πιέσεις από πολλές πλευρές και ο αγώνας της, απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι πολυμέτωπος. Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί προσχηματικά τις διαρροές των διαλόγων των στελεχών του για να επιδείξει πιο σθεναρή στάση τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ευρώπη. Η δε ΕΕ ψάχνει πάλι τον αποδιοπομπαίο τράγο στην Ελλάδα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στο θέμα του χρέους και οι θεσμοί από κοινού ομονοούν στη σκλήρυνση της στάσης τους. Και αναγκαζόμαστε για μια ακόμη φορά να προβούμε σε υποχωρήσεις.

Το Προσφυγικό και η ατελέσφορη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, δημιουργώντας σκηνικό έντασης ανάμεσα σε απελπισμένους ανθρώπους που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις με επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. Μπορεί να μπαίνουν λιγότεροι πρόσφυγες, αλλά το πρόβλημα παραμένει άλυτο και καθημερινά οξύνεται. Η εικόνα ενός πρόσφυγα ή μετανάστη που πάει να πετάξει το μωρό παιδί του πάνω στον λιμενικό, απ’ όποια «γωνία» κι αν ιδωθεί, είναι ενδεικτική της ανεξέλεγκτης κατάστασης.

Στο πεδίο της διαπλοκής, τα πράγματα επίσης έχουν πάρει επικίνδυνη τροπή, αφού έχουμε φτάσει να δέχεται καθημερινά προσωπική επίθεση ο πρωθυπουργός με ανυπόστατα δημοσιεύματα, στη λογική του «πες πες, κάτι θα μείνει». Η συνεδρίαση επίσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή με θέμα τη διερεύνηση τυχόν παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη δείχνει πως κάποιοι καθημερινά ακονίζουν τα μαχαίρια τους και μολύνουν την ελληνική κοινωνία. Κάποιοι που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ντρέπονται να κυκλοφορούν.

Αυτό το τρίπτυχο πιέσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αποφασιστικά, θεσμικά, δημοκρατικά και με συνοδοιπόρο τον ελληνικό λαό. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και τραγικές για τον τόπο. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι διαθέτει πυγμή. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να τελεσφορήσουν το σχέδιο και η πολιτική του, για να μην επιστρέψουμε σε ζοφερές εποχές. Η επιτυχία θα κριθεί στον συντονισμό, την ταχύτητα και την πειθαρχία. Πολλές γνώμες ναι, αλλά κοινή στάση χωρίς «αστερίσκους». Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τις πιέσεις να θρυμματίσουν την ελπίδα...

Στρυμών

Τεύχος 335

 

ΣΧΟΛΙΑ