Παυλόπουλος - Πούτιν: Επίσκεψη στη Μόσχα με το βλέμμα στην Ευρώπη
  Παρασκευή, 15 Ιαν 2016      00:12      0

Παυλόπουλος - Πούτιν: Επίσκεψη στη Μόσχα με το βλέμμα στην Ευρώπη

Πρόεδρος εθνικών αποστολών...

Δεν μετράει ούτε έναν χρόνο θητεία στο ύπατο αξίωμα και έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ένας από τους ενεργότερους Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος με το «καλημέρα» του 2016 θα πραγματοποιήσει δύο πολύ σημαντικές επισκέψεις σε Ρωσία και Γερμανία, όπου είναι προσκεκλημένος στην πρώτη περίπτωση από τη Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα και στη δεύτερη από τον Γερμανό ομόλογό του, Γιόαχιμ Γκάουκ.

Στη Μόσχα ο κ. Παυλόπουλος θα βρίσκεται την Πέμπτη και την Παρασκευή 14 και 15 Ιανουαρίου. Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του ο Έλληνας Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Πέρα από την επιβεβαίωση της στιβαρής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει σκοπό την προώθηση, στον βαθμό που του αναλογεί από τις θεσμικές του αρμοδιότητες και το μέγεθος της Ελλάδας, της επαναπροσέγγισης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας και της συζήτησης για τη σταδιακή κατάργηση των κυρώσεων, με την προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα κατανοήσει τις δικές της ευθύνες και υποχρεώσεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο, που έχει προκαλέσει αναταράξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά στην ελληνική πλευρά, αυτή η επαναπροσέγγιση, όπως έχει εκφραστεί και από την ελληνική κυβέρνηση, είναι απολύτως αναγκαία, αφού η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα από τις κυρώσεις – κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Παυλόπουλος, χωρίς να παρεκκλίνει καθόλου από το ευρωπαϊκό και θεσμικό του πλαίσιο, θα αναδείξει ότι η Ελλάδα μέχρι να λήξει το καθεστώς κυρώσεων χρειάζεται να έχει την ελευθερία οικονομικών κινήσεων με τη Ρωσία, τουλάχιστον ανάλογη με αυτή που έχουν σήμερα άλλοι εταίροι μας, όπως η Γερμανία και η Κύπρος.

Ο ευρωπαϊστής Παυλόπουλος όμως μεταβαίνει στη Ρωσία και με το πλεονέκτημα ότι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το ρωσικό στοιχείο, που εδράζονται στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή και την προσέγγιση που υπήρχε εκείνη την περίοδο μεταξύ των δύο χωρών. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιτεύχθηκε και η συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ η πρόσκληση προήλθε από Ρωσική Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ