"Οι πραγματικοί ηγέτες διαλέγονται με την ιστορία και η Μέρκελ το
γνωρίζει πολύ καλά "
  Παρασκευή, 5 Φεβ 2016      15:46      0

"Οι πραγματικοί ηγέτες διαλέγονται με την ιστορία και η Μέρκελ το γνωρίζει πολύ καλά "

Συνάντηση είχε  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Προκόπης Παυλόπουλος, με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέ στο Προεδρικό Μέγαρο..

«Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η Οικονομία αλλά το Προσφυγικό» είπε υποστηρίζοντας ότι η  αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος θα κρίνει κατά πολύ το μέλλον της Ευρώπης. «Η επίλυσή του προσφυγικού ζητήματος  με όρους Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι θέμα υπαρξιακό» τόνισε χαρακτηριστικά.

 Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι θετική απέναντι στη Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που φαίνεται να έχει χάσει μέρος της δυναμικής της στη Γερμανία εξαιτίας της στάσης της απέναντι στο προσφυγικό. Όπως μάλιστα δήλωσε «οι πραγματικοί ηγέτες διαλέγονται με την ιστορία και όχι με την συγκυρία, και όπως είπε, η κα Μέρκελ το γνωρίζει πολύ καλά αυτό»

Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της

Συνεχίζοντας, διαβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών ότι η Ελλάδα σε ό, τι αφορά στο Προσφυγικό θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, πάρα πολύ σύντομα. «Ό,τι έχουμε αναλάβει θα το εκπληρώσουμε χωρίς καθυστέρηση και χωρίς εκπτώσεις».

Παρόλα αυτά η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την αλληλεγγύη της Ευρώπης και γιατί όπως τόνισε και ο Πρ. Παυλόπουλος έχει το δικαίωμα αλλά πολύ περισσότερο γιατί το οφείλει απέναντι στον λαό της – που τόσα έχει υποστεί τον τελευταίο καιρό.

Η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να φανεί κυρίως από το γεγονός ότι συμμεριζόμαστε κοινές αρχές και αξίες. Είναι αδιανόητο, όπως επισημαίνει , να υπάρχουν εταίροι-ευτυχώς λίγοι- που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα υπό όρους φοβικούς, που δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Όσον αφορά στο θέμα της Σένγκεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας και αυτό για λόγους κυρίως θεσμικούς. «Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η μεγάλη πλειοψηφία των αρμόδιων Υπουργών γνωρίζουν ότι ούτε τίθεται, ούτε μπορεί να τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν και αυτό όχι μόνο για λόγους πολιτικούς αλλά και για λόγους θεσμικούς» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Η Ελλάδα, άλλωστε, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και κυρίως τη φύλαξη των συνόρων με όρους που σέβονται τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσει την μάστιγα της τρομοκρατίας αλλά θα φυλάξει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με όρους ανθρωπισμού απέναντι στους πρόσφυγες.»

 Σχετικά με την στάση της Τουρκίας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να εκπληρώσει και τις δικές της υποχρεώσεις με τρόπο που ταιριάζει στις αρχές και τις αξίες της ίδιας της Ευρώπης και χαρακτήρισε αδιανόητο ορισμένες τουρκικές αρχές να συνεργάζονται με διακινητές, να εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο.

Τι είπε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών;

 Από την πλευρά του ο Τόμας Ντε Μεζιέ υπογράμμισε την ανάγκη για μείωση του αριθμού των προσφύγων, γιατί όπως είπε, αν παραμείνουν στο περυσινό επίπεδο, θα τεθεί σε κίνδυνο και η Σένγκεν και η Ευρώπη .Η Ελλάδα όπως είπε "έχει μια πραγματολογική προσέγγιση στο θέμα" και αυτό είναι θετικό.  Όπως ανέφερε ήρθε με τον Γάλλο ομόλογό του για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα Hot Spots και την καταγραφή.Καταλήγοντας θεωρεί από κοινού με τον Πρ. Παυλόπουλο  ανάγκη τη  δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και σημείωσε "ότι πρέπει κάπως να συμφιλιώσουμε εθνικά συμφέροντα και την ευρωπαϊκή εντολή σχετικά με την Ακτοφυλακή".

ΣΧΟΛΙΑ