Παράνοια...
  Τετάρτη, 31 Μάι 2017      21:32      0

Παράνοια...

Το καλύτερο εξώφυλλο ή editorial που θα μπορούσαμε να έχουμε σε αυτό το τεύχος θα ήταν μια λευκή σελίδα...

για να μας γράψει ο κ. Σόιμπλε και οι αδιάλλακτοι σύμμαχοί του τι άλλο πρέπει να υποστεί σε μέτρα ο ελληνικός λαός για να μπορέσει να αναπνεύσει, η οικονομία να αρχίσει πάλι να κινείται και η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της.

Μετά και το τελευταίο Eurogroup, η λογική επιχειρηματολογία έχει αρχίσει να εξαντλείται. Εις μάτην προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συνέβη πάλι, μετά και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, και δεν ολοκληρώθηκε η συμφωνία. Η ελληνική πλευρά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να δείξει για μια ακόμη φορά καλή πίστη. Και πάλι βρήκε –ελπίζουμε προς το παρόν– σε τοίχο.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τις ελληνικές παθογένειες και τις δικές μας ευθύνες. Ωστόσο, αυτό που βιώνουμε ξεπερνά κάθε νοσηρή φαντασία. Καθυστερήσεις και τακτικισμοί, όταν μια χώρα στενάζει υπό το βάρος του χρέους και της λιτότητας. Φτηνά παιχνιδάκια και υποσχέσεις, που καταλήγουν να μοιάζουν με χάντρες για ιθαγενείς, έχουν πρωταγωνιστές ηγέτες και υπουργούς ευρωπαϊκών κρατών. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Σουμάν και του Μονέ με αυτά τα επικίνδυνα τερτίπια.

Το καθ’ όλα πραγματικό σκηνικό που έχει στηθεί δεν απειλεί όμως μόνο την Ελλάδα. Βάζει μπουρλότο στα θεμέλια της Ευρώπης, ακόμη κι αυτής των πολλών ταχυτήτων. Ο γερμανικός οικονομικός εθνικισμός και η τιμωρητική διάστασή του φαίνεται να εξασκούνται στην πλάτη της Ελλάδας, με φόντο τις γερμανικές εκλογές. Η αδιαλλαξία της γερμανικής πολιτικής έχει αντικαταστήσει τη διαπραγμάτευση και τον διάλογο, διευρύνοντας το δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ.

Κι αν όλα αυτά δεν είναι συμπτώματα πολιτικής και οικονομικής παράνοιας, τότε τι είναι;

 

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος 375 του περιοδικού "Επίκαιρα".

ΣΧΟΛΙΑ