«Όχι» στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών
  Τρίτη, 25 Απρ 2017      15:19      0

«Όχι» στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Βασικό σκεπτικό ότι κινδυνεύουν να μην τύχουν δίκαιης δίκης...

Με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών απορρίφθηκε τελικά το αίτημα για έκδοση τριών από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς στη γείτονα. Την απόρριψη του αιτήματος είχε προτείνει νωρίτερα η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα.

Η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, ο οποίος έχει απορρίψει τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, με βασικό σκεπτικό ότι κινδυνεύουν να μην τύχουν δίκαιης δίκης.

Στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων αυτών είχε ήδη αναφερθεί και ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Κώστας Σταμαδιάνος.

Η κ. Σταθέα εξήγησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να υποστούν οι εκζητούμενοι βασανιστήρια, να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους και να μην τύχουν δίκαιης δίκης.

Δεν δίστασε να αναφερθεί στις μαζικές απολύσεις δικαστών στη γειτονική Τουρκία, την αναστολή συνθηκών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα βασανιστήρια, αλλά και το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Η κυρία Σταθέα απέκρουσε τα νεότερα στοιχεία που κατατέθηκαν από τις τουρκικές αρχές και σημείωσε ότι δεν αλλάζουν τα υπάρχοντα δεδομένα, από την περίοδο κατά την οποία ο Αρειος Πάγος απέρριψε τα αιτήματα εκδόσεως για τους οκτώ, χαρακτηρίζοντας το νέο αίτημα «προσχηματικό».

ΣΧΟΛΙΑ