Ώρα μηδέν για μπλόκα και Μαξίμου- Οι προτάσεις της κυβέρνησης
  Δευτέρα, 22 Φεβ 2016      09:59      0
Αγροτικές ενισχύσεις απευθείας από την ΕΕ

Ώρα μηδέν για μπλόκα και Μαξίμου- Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Αλλαγές στους συντελεστές των εισφορών των αγροτών και αυτόνομο ΟΓΑ αναμένεται να προτείνει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στους αγρότες έπειτα από μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη...

Βελτιωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει στις 12 το μεσημέρι με εκπροσώπους των μπλόκων των αγροτών. Η συνάντηση κρίνεται καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων, με την κυβέρνηση να προσβλέπει σε διάλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.

Τελικά στο τραπέζι του διαλόγου θα καθίσουν και οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους, καθώς ξεπεράστηκαν οι αρχικές επιφυλάξεις.

Νωρίτερα, στις 11:30 το πρωί συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, εκτός της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, έχουν οριστικοποιηθεί και ραντεβού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.

Βελτιωτικές προτάσεις

Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, οριοθετούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο των βελτιωτικών προτάσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες.

Την ελπίδα ότι στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η κ.Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».

Αγροτικές επενδύσεις απευθείας από την ΕΕ

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Έθνος, την... πόρτα για απευθείας χρηματοδότηση μέχρι 85% των Ελλήνων αγροτών από τις Βρυξέλλες ανοίγει για πρώτη φορά η Κομισιόν. Χωρίς τη μεσολάβηση της ελληνικής Πολιτείας, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν πλέον τη δυνατότητα συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα προϋπολογισμού 111 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016, με σκοπό την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε νέες αγορές εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ