Ομολογία αποτυχίας Παπακωνσταντίνου για την πορεία της οικονομίας
  Πέμπτη, 14 Οκτ 2010      15:08      0

Ομολογία αποτυχίας Παπακωνσταντίνου για την πορεία της οικονομίας

Οργή στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν προκαλέσει η...

 έμμεση ομολογία αποτυχίας του Προγράμματος Σταθεροποίησης από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν οι δηλώσεις του υπουργού την περασμένη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση συζητά την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, κάτι που διέψευδε με έντονο τρόπο πριν από δύο εβδομάδες. Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ορθάνοιχτη την προοπτική για επιπλέον μέτρα λιτότητας με τον προϋπολογισμό του 2011, ενδεχόμενο που επίσης διέψευδε μετά βδελυγμίας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Η παράταση της εξόφλησης του δανείου πέραν της προβλεπόμενης τριετίας σημαίνει την παράταση της κηδεμονίας της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΕ και ένα νέο Μνημόνιο, γεγονός που προκαλεί… σοκ και δέος στο ΠΑΣΟΚ. Ο φόβος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι διάχυτος ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου και το οικονομικό επιτελείο κινούνται χωρίς κανένα σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παρά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, σηκώνονται όλο και περισσότερα μπαϊράκια κατά του υπουργού Οικονομικών, στον οποίο διαμηνύεται ότι η πολιτική των φόρων και της επιβάρυνσης των διαφόρων κοινωνικών ομάδων δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομίας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρέθηκε αντιμέτωπος με γενικευμένη κριτική από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τον προϋπολογισμό αμφισβήτησε ο ίδιος ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό, Νάσος Αλευράς: «Η υποστήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον προϋπολογισμό δεν είναι λευκή επιταγή, αλλά γίνεται με το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά. Περιμένουμε όμως η κυβέρνηση να δώσει ανάσα σε αυτούς που πλήττονται από τα οικονομικά μέτρα». Όταν ο γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό ξεκινά βάζοντας αστερίσκο και προειδοποιώντας τον υπουργό Οικονομικών, προφανώς μυρίζει... μπαρούτι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επισήμανε στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι «κερδίζει έδαφος η αντιμνημονιακή ψήφος, υπάρχει φτώχεια, πάνω από 100.000 οικογένειες δεν ξέρουν τι θα φάνε το μεσημέρι κι εμείς χαϊδεύουμε τα αφτιά των τραπεζών που δεν στηρίζουν επιχειρήσεις που δεν χρωστούν». Ο Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε να βρεθεί «αντίβαρο κοινωνικής πολιτικής για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους», διερωτήθηκε «πώς η ύφεση 4% θα περιοριστεί το 2011 στο 2,5% με περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων» και προειδοποίησε ότι «υπάρχει κόπωση της αγοράς από τη φορολογική επιβάρυνση». Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «δεν είναι στον προγραμματισμό μας η λήψη πρόσθετων μέτρων», αλλά ουδείς σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση το πιστεύει. Ούτε η παράταση του Μνημονίου ήταν «στον προγραμματισμό». Ή μήπως ήταν; Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών προεξόφλησε εξάλλου μία δύσκολη χρονιά: «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προδιαγράφει ένα 2011 που δεν θα είναι εύκολο, αλλά αρχίζει να προδιαγράφεται μια κατάσταση που δείχνει ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ», είπε, προσθέτοντας: «Και επαναλαμβάνω την δέσμευση της κυβέρνησης να επιστρέψει το μέρισμα το συντομότερο δυνατό στους πολίτες που έχουν δοκιμαστεί περισσότερο. Και είναι μια δέσμευση που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε».

 

Τα σύννεφα φέρνουν καταιγίδα

Τα σύννεφα που σωρεύονται πάνω από το υπουργείο Οικονομικών προμηνύουν καταιγίδα. Οι βουλευτές, ένεκα της ανάγκης συλλογής ψήφων, είναι ευαίσθητοι στο να αντιλαμβάνονται το χαμηλό βαρομετρικό που διαμορφώνεται στην κοινωνία και μεταφέρουν το κλίμα. Το πότε θα ξεσπάσει η μπόρα μένει να διαπιστωθεί.

Προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά, απέρριψε το ενδεχόμενο παράτασης του Μνημονίου: «Δεν υπάρχει περίπτωση επέκτασης Μνημονίου μετά το 2013, έχουμε συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι τηρούνται απαρέγκλιτα και φυσικά δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για επέκταση». Τη Δευτέρα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε άλλη άποψη: «Πράγματι γίνεται συζήτηση για επιμήκυνση για το χρόνο αποπληρωμής του δανείου, ωστόσο δεν έχει ληφθεί απόφαση», παραδέχθηκε, διευκρινίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί γιατί επισήμως έχουμε πρόγραμμα που εφαρμόζεται με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη». Συμπέρασμα πρώτο: Άλλα λέγονται από τον υπουργό Οικονομικών στους Έλληνες φορολογούμενους δημοσίως και άλλα μεθοδεύονται στο παρασκήνιο. Συμπέρασμα δεύτερο: Πάμε για Μνημόνιο μέχρι το 2015 και βλέπουμε.

 

Οι διαψευδόμενες δηλώσεις

Η διγλωσσία του υπουργού Οικονομικών και οι σταθερά διαψευδόμενες –από τις ίδιες τις εξελίξεις– δηλώσεις του, έχουν κουράσει από πολύ καιρό τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι στράφηκαν πολλές φορές εναντίον του. Ποιος δεν θυμάται την οργή του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, όταν έγινε δέκτης διαμαρτυρίας των συμπολιτών του για την υπέρμετρη αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα τέλη του 2009; Οι ανακολουθίες του υπουργού ξεκίνησαν από την προεκλογική περίοδο, όταν από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου επέκρινε με σφοδρότητα ως λανθασμένη την πολιτική που πρότεινε η ΝΔ για «πάγωμα» των μισθών στο δημόσιο τομέα, γιατί θα οδηγούσε σε ύφεση την οικονομία και τελικά θα αύξανε το έλλειμμα. Τελικά, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε όχι μόνο «πάγωμα», αλλά και τη μεγάλη μείωση των μισθών και συντάξεων, προκαλώντας μεγάλο σοκ στην ελληνική κοινωνία και οδηγώντας στην καταψήφιση του Μνημονίου από τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και λίγες ημέρες πριν από την προσφυγή της Ελλάδας στο Μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός ισχυριζόταν ότι οι αξιωματούχοι τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ευρωζώνης του είχαν πει ότι δεν χρειάζονταν άλλα μέτρα λιτότητας, πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ στο 10% και 21%, την αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης της βενζίνης και τη μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν ήδη ανακοινωθεί σταδιακά στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Στις αρχές Μαΐου, ο υπουργός εξήγγειλε την κατάργηση ή μεγάλη μείωση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους και της 13ης και 14ης σύνταξης για τους δικαιούχους, νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ στο 11% και 23%, πρόσθετη περικοπή επιδομάτων και μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο και καμιά δεκαριά νέους φόρους.

 

Οργή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Οργή προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ και το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του για ατυχείς δηλώσεις που κάνει και δίνει μία ερμηνεία σε αυτές που δεν έχουν καμία λογική, κάνοντας όλους τους πολίτες να νομίζουν ότι τους κοροϊδεύει. Τελευταία ατυχής δήλωση ήταν αυτή που έκανε από την Ουάσιγκτον την περασμένη Κυριακή, όπου «φωτογράφισε» ξεκάθαρα τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ως δήθεν συνομιλητή του προέδρου του Eurogroup, στον οποίο υποτίθεται ότι είπε πως «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα». Αντί να παραδεχτεί το λάθος, ο υπουργός τα γύρισε και είπε ότι δεν ονομάτισε τον κ. Καραμανλή, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, προφανώς σε συνεννόηση μαζί του, προχώρησε πιο πολύ και είπε το αμίμητο ότι δεν έφταιγε ο υπουργός, γιατί η ερώτηση που του έγινε ήταν σε λάθος βάση. Την παρομοίωση που έκανε το Φεβρουάριο της ελληνικής οικονομίας με τον «Τιτανικό», η οποία έκτοτε τον κυνηγά, προσπάθησε επίσης να διαστρεβλώσει, λέγοντας ότι αυτό που εννοούσε ήταν απλώς ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην βουλιάξει σαν τον «Τιτανικό».

 

 

Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Επίκαιρα στις 14/10/10 

ΣΧΟΛΙΑ