Ολοταχώς για εκλογές
  Πέμπτη, 28 Αυγ 2014      00:30      0

Ολοταχώς για εκλογές

Δυσκολίες στη συγκέντρωση των "180"- Έτοιμο το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ...

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας έχει ξεσηκώσει η συζήτηση για τη διεύρυνση του κόμματος. Λίγο πριν από την τελική ευθεία για την προεδρική εκλογή, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο έχει ανάψει η κουβέντα για το ενδεχόμενο προσχώρησης ή έστω συνεργασίας δυνάμεων που θα ανακόψουν την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ και θα εκλέξουν τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια. «Οι αριθμητικές προϋποθέσεις υπάρχουν· το κλίμα πώς θα είναι εκείνη την περίοδο...» λέει στα «Επίκαιρα» συνεργάτης του πρωθυπουργού, περιγράφοντας ουσιαστικά και τις συνθήκες που πρέπει να επικρατούν για να «κλειδώσουν» οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου κινείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου για να πετύχει την εκλογή Προέδρου και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιδίδεται πλέον σε αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων προκειμένου να συγκρατήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια και να διαμορφώσει τις πολιτικές προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να εξασφαλίσει την πολυπόθητη προεδρική πλειοψηφία και να αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες. Τα δε εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων που ήρθαν μέσα στο καλοκαίρι, σε συνδυασμό με το κομφούζιο που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ, έχουν επιδεινώσει το κλίμα στην κοινωνία κατά τρόπο που οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου να φαντάζουν εφιάλτης για το κυβερνητικό επιτελείο.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζουν με χρονικό ορίζοντα τις εκλογές, τις επόμενες κινήσεις τους, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η αποσαφήνιση των προγραμματικών κατευθύνσεων του κόμματος, οι βασικές προτεραιότητες του οποίου θα παρουσιαστούν από τον Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το διήμερο 13-14 Σεπτεμβρίου.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η δυναμική που αυτό διαμορφώνει για τις πολιτικές εξελίξεις, ενόψει και της προεδρικής εκλογής του προσεχούς Μαρτίου, έχουν φέρει την κυβέρνηση σε αναντιστοιχία με τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που στελέχη του χαρακτηρίζουν την υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία «πλαστή». 

Περισσότερα στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ που κυκλοφορούν την Πέμπτη 28 Αυγούστου

ΣΧΟΛΙΑ