Οι χαμένοι φάκελοι της Χούντας
  Πέμπτη, 23 Νοέ 2017      16:30      0

Οι χαμένοι φάκελοι της Χούντας

Πρωτότυπο αρχειακό υλικό ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών σε χώρο της Βουλής, τον οποίο ουδείς είχε επισκεφθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, σύμφωνα με δελτίο τύπου του κοινοβουλίου.

 

Τα ευρήματα βρίσκονταν παραμελημένα σε αίθουσα πίσω από τα θεωρεία της Αίθουσας Γερουσίας, δηλαδή περίπου στο κέντρο του κτιρίου της Βουλής. Η ανακάλυψη έγινε προ οκτώ μηνών κατά την διάρκεια εργασιών για την πυροπροστασία των χώρων του μεγάρου του Κοινοβουλίου, ενώ, σύμφωνα με την ενημέρωση, το συγκεκριμένο δωμάτιο δεν είχε επισκέπτες για δεκαετίες.

Το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 πρωτότυπα έγγραφα τοποθετημένα μέσα σε 172 κιβώτια και μετά από μία πρώτη φυλλομέτρηση των περιεχομένων, φαίνεται ότι πρόκειται για αρχεία, από τα οποία το παλαιότερο χρονολογείται από το 1844 ενώ καλύπτουν ένα εύρος που φθάνει έως το κοντινό 1977.

Παραπάνω από τα μισά από τα τεκμήρια που έχουν καταγραφεί, ωστόσο, περιέχουν υλικό από τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974). Αυτός ήταν και ο λόγος που οι έκτακτες ανακοινώσεις του Προέδρου της Βουλής, κ.Νίκου Βούτση, για την ανακάλυψη, έλαβαν χώρα την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αρχίζουν οι επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973.

Το έγγραφο της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1973, είναι ένα από τα σημαντικά έγγραφα στο οποίο και έγινε αναφορά κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στο υλικό που  δειγματοληπτικά έλαβαν οι παρευρισκόμενοι.

Πρόκειται για τα πρακτικά που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την κήρυξη στρατιωτικού νόμου «προς πλήρη αποκατάστασιν της τάξεως».

Ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι το σύνολο των ευρημάτων «σώθηκαν» από τη φθορά και υπόκεινται σε συντήρηση, ενώ «το αρχείο θα διατεθεί για έρευνα, ώστε η μνήμη να μείνει αγέραστη». Εγγύηση για τη διασφάλιση της αντικειμενικής αξιοποίησης του ιδιαίτερα σημαντικού ιστορικού αρχείου που βρέθηκε είναι ο ίδιος ο θεσμός και ο Κανονισμός της Βουλής, σημείωσε ο κ.Βούτσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Μετά τη σύντομη παρουσίαση ορισμένων εγγράφων, και επισημαίνοντας πως όλα θα διατίθενται στο κοινό, επιστημονική κοινότητα αλλά και πολίτες, μετά το πέρας των αναγκαίων εργασιών, ο Πρόεδρος της Βουλής έκλεισε το λόγο του λέγοντας πως πρόκειται για «κεντρικό ζήτημα» που αφορά στη χώρα και τη δημοκρατία «το πώς θα βγει αυτή η χώρα από τα μνημόνια και τη δημοκρατική καθήλωση, ως προς τη λαϊκή κυριαρχία, το πώς θα βγούμε, με τι έμπνευση, με τι ανοιχτούς ορίζοντες.

»Eξαρτάται το μέλλον αυτής της χώρας και το μέλλον των νέων γενιών».

 

«Να καταγραφεί επιτέλους το σύνολο των αρχείων της χώρας»

Με την ευκαιρία του εντοπισμού του σπάνιου υλικού ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στη σημασία ενοποίησης όλων των αρχείων της χώρας. Διαβεβαίωσε ότι η Βουλή μπορεί να σταθεί αρωγός σε μία τέτοια προσπάθεια και σημείωσε ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να δημιουργηθεί και ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει το σύνολο των αρχείων της χώρας. «Αυτή η προσπάθεια είναι εξαιρετικά σημαντική νομίζω. Είναι ένα λιθαράκι, ώστε η χώρα να βγει όχι μόνο στην οικονομική της διάσταση, αλλά κυρίως στην πολιτική, την πολιτισμική, την ηθική, την ιστορική από τον κυκεώνα της τελευταίας οκταετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγή: neaselida.gr

 

 

ΣΧΟΛΙΑ