Οι τρεις στοχεύσεις Τσίπρα μέσω του ανασχηματισμού
  Πέμπτη, 1 Μάρ 2018      13:14      0

Οι τρεις στοχεύσεις Τσίπρα μέσω του ανασχηματισμού

Τρία μηνύματα εμπεριέχουν οι επιλογές του πρωθυπουργού στον χθεσινό ανασχηματισμό αναφορικά με την πολιτική αντιπαράθεση του επόμενου διαστήματος, όπως επισημαίνουν στη «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» κυβερνητικές πηγές: Βελτίωση του πολιτικού βάρους, του θεσμικού κύρους και της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού σχήματος.

 

Επιλογή ανώτατου δυνατού πολιτικού βάρους ήταν, καταρχάς, η ανάθεση του υπουργείου Οικονομίας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Πέρα από το γεγονός ότι ο κύριος Δραγασάκης ήταν με τυπικούς όρους το νούμερο δύο της κυβέρνησης, κατέχοντας τη θέση του αντιπροέδρου, πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα ιστορικότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς η επιλογή του για τη θέση του υπουργού Οικονομίας δείχνει την ιδιαίτερη πολιτική στόχευση του πρωθυπουργού προσωπικά, αλλά και της κυβέρνησης ευρύτερα, στον τομέα των επενδύσεων, καθώς και στη συγκρότηση τους επόμενους μήνες της «ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής», δηλαδή του σχεδίου για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Επιλογή θεσμικού κύρους ήταν αυτή του Φώτη Κουβέλου για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας. Αυτή η επιλογή, όχι μόνο δείχνει ένα άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, αλλά ακόμη περισσότερο απαντά με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στις κατηγορίες που εκτοξεύει ένα μέρος της προς την κυβέρνηση για θεσμικές εκτροπές (υπόθεση Νοβάρτις κτλ). Αν και με μια πρώτη ματιά μοιάζουν να έχουν βάση οι ειρωνείες της αντιπολίτευσης για υποβάθμιση του κυρίου Κουβέλη «από υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας σε υφιστάμενο του Καμμένου», πρέπει να γίνει μια προσεκτικότερη ανάγνωση του βάρους της ευθύνης που του ανατέθηκε. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο αυτήν την περίοδο υπουργείο λόγω της έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας και η ανάθεση της ευθύνης της «παρακολούθησης» του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου φανερώνει ότι ο πρωθυπουργός, αλλά και ευρύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κυρίου Κουβέλη. Επιπλέον, σηματοδοτεί και μια κίνηση συσπείρωση της Αριστεράς καθώς μπαίνουμε σταδιακά στην μακρά προεκλογική περίοδο.

Με όρους αποτελεσματικότητας ανατέθηκε, επίσης, και στον Δημήτρη Βίτσα η ευθύνη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κομβικό ρόλο στην ενεργοποίηση του μηχανισμού του στρατού για την κατασκευή χώρων φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και πολλά άλλα. Για αυτό και η μετακίνηση του στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θεωρούνταν δεδομένη και απλά αναζητούνταν ο αντικαταστάτης του για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, επιλογή αναβάθμισης της αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής λειτουργίας αποτελούν τα πρόσωπα των τριών υφυπουργών Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, Πολιτισμού Κώστα Στρατή και Παιδείας Μερώπης Τζούφη. Ο κύριος Ηλιόπουλος πιστώνεται την πλήρη ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και πλέον καλείται να αντιμετωπίσει πολύ περισσότερο δύσκολα και περίπλοκα καθήκοντα, δηλαδή τον στόχο μείωσης της ανεργίας. Ο δε κύριος Στρατής, γνωρίζει «από τα μέσα» το υπουργείο Πολιτισμού (είναι υπηρεσιακός υπάλληλος του) και έχει τρέξει πολλά διαφορετικά τεχνοκρατικά πρότζεκτ ως σύμβουλος αρκετών στελεχών της κυβέρνησης σε διάφορα θέματα (Δραγασάκης, Μπαλτάς, Σταθάκης), οπότε και θεωρήθηκε η καλύτερη επιλογή, με όρους αποτελεσματικότητας, για να στηρίξει την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα σε αρκετά θέματα του χαρτοφυλακίου της, όπως αναφέρουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Τέλος, η κυρία Τζούφη θεωρείται μια επιλογή ανάλογη αυτής της κυρίας Παπανάτσιου, δηλαδή ένα μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, έχοντας επιδείξει ικανότητες και συλλογική οπτική στη βουλή, καλείται να αναλάβει αναβαθμισμένα καθήκοντα σε υπουργική θέση, την οποία γνωρίζει αρκετά καλά λόγω της επαγγελματικής της δραστηριότητας (καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Πηγή: neaselida.gr

 
ΣΧΟΛΙΑ