Οι συνέπειες στην Ελλάδα από τον πόλεμο της Τουρκίας κατά των
Κούρδων
  Παρασκευή, 31 Ιούλ 2015      00:14      0

Οι συνέπειες στην Ελλάδα από τον πόλεμο της Τουρκίας κατά των Κούρδων

Η Άγκυρα σε πόλεμο με τους «δαίμονές» της...

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ 

 

Η μηδενική ή ελάχιστη και στοχευμένη δραστηριότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα, που οφείλεται στην εμπλοκή της Άγκυρας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους (και των Κούρδων), σηματοδοτεί μια νέα κατάσταση και στη χώρα μας, καλύτερη σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά δυσχερέστερη σε διπλωματικό. 

Η μερική «απόσυρση» της Τουρκίας από το Αιγαίο προκειμένου να οργανώσει τις δυνάμεις της σε έναν εκ προοιμίου κρίσιμο για την περιοχή πόλεμο αποτελεί αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού για στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και του διπλωματικού σώματος. Η Άγκυρα, μετά από... φλερτ διαρκείας με τους τζιχαντιστές, μπαίνει τώρα στον «μεγάλο βάλτο» της ευρύτερης περιοχής, ενώ ο φόβος από την ιδέα δημιουργίας δεύτερου κρατικού μορφώματος των Κούρδων στη Συρία προκάλεσε σπασμωδικές αντιδράσεις. 

Οι ΗΠΑ, ικανοποιημένες από την ανάμειξη της Τουρκίας, θέλουν να τελειώσουν με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, κάτι που, αν όντως συμβεί, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή και αμέτρητους νέους πρόσφυγες. Πάντως, δεν είναι προς το παρόν σαφές τι ακριβώς έχουν συμφωνήσει Ουάσιγκτον και Άγκυρα, πράγμα που επίσης προβληματίζει διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ