Οι Ευρωπαίοι συζητούν την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό
  Παρασκευή, 17 Φεβ 2017      18:10      0

Οι Ευρωπαίοι συζητούν την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό

Η κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό, που πιλοτικά λειτούργησε και στα Τρίκαλα, ήταν μεταξύ των θεμάτων της συνάντησης των υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Μαυραγάνη.

Η αυτοματοποιημένη και συνεργατική οδήγηση είναι ένας τομέας με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως η κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό, η συνδεσιμότητα μεταξύ των οχημάτων και υποδομής κ.α.

Οι εφαρμογές αυτές αναμένεται να αναβαθμίσουν ριζικά τόσο την ποιότητα των μεταφορών, όσο και το επίπεδο της οδικής ασφάλειας.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, η ελληνική αντιπροσωπεία ανέδειξε ως πιο σημαντικά θέματα, την αναγκαιότητα εκπόνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάλυσης κόστους οφέλους και την αξιολόγηση των εργασιακών, των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων μιας ευρείας εφαρμογής των συνεργατικών και αυτοματοποιημένων οχημάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, κατέδειξε ότι τα κοινωνικά οφέλη από την χρήση των αυτοματοποιημένων οχημάτων είναι πολύ σημαντικά για την κατηγορία των ηλικιωμένων, των αναπήρων και των ευπαθών ομάδων, αλλά η ευρεία χρήσης τους προϋποθέτει τη διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφάλειας, την εκπαίδευση των οδηγών και την προστασία των θέσεων εργασίας στα επαγγελματικά οχήματα.

Όπως στα Τρίκαλα

Η Ελλάδα, μέσα από αυτήν την συνάντηση, πρόσθεσε ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι στη δεδηλωμένη πλέον πρωτοποριακή συμβολή της στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης, μετά από την εισαγωγή στο νομοθετικό πλαίσιο, διατάξεων που επέτρεψαν την κυκλοφορία λεωφορείων χωρίς οδηγό, στην πόλη των Τρικάλων, σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας, υλοποιώντας το πρόγραμμα CityMobil.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, δυναμική εξακολουθεί να είναι η συμμετοχή της χώρας μας και σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στον τομέα αυτό, όπως είναι οι προτάσεις του Κανονισμού για τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» και το Ηorizon 2020, φιλοδοξώντας να συνδιαμορφώσει τις μελλοντικές εξελίξεις.

Τέλος, στις 23 Μαρτίου, οι υπουργοί θα κληθούν να υπογράψουν στην Ρώμη, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Ψηφιακής Μέρας και του εορτασμού της Συνθήκης της Ρώμης, μια Επιστολή Πρόθεσης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη οριζόντιας αντιμετώπισης του θέματος.

ΣΧΟΛΙΑ