ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  Τρίτη, 12 Μάρ 2019      19:07      0

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το «γκάζι» των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πατάει ολοένα και περισσότερο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσα στο 2018 η φορολογική διοίκηση πραγματοποίησε περισσότερες από 108.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων που έχουν χρέη προς τις ΔΟΥ. Αποκαλυπτικά του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω της υπερφορολόγησης και της κρίσης είναι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για τις οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση.

Γιώργος Χριστόπουλος*

 

Συγκεκριμένα:

* 1.162.736 οφειλέτες βρίσκονται πλέον υπό μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης,

* 674.190 οφειλέτες βρίσκονται προ των πυλών,

* 4.200.472 άτομα έχουν «ανοικτούς λογαριασμούς» με την εφορία,

* περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν οφειλές προς την εφορία έως 3.000 ευρώ.

Για την «παρακολούθηση» των υπόχρεων με χρέη στην εφορία ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε την ίδρυση Εξειδικευμένων Κέντρων Είσπραξης, σε πρώτη φάση στην Αθήνα και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη. Θα στελεχωθούν από ελεγκτές που θα έχουν μοναδικό μέλημα την αναζήτηση τρόπων είσπραξης, με την προϋπόθεση ότι θα αναζητούν τις προσφορότερες για τους φορολογούμενους λύσεις.

Ρύθμιση-ανάσα

Στο μεταξύ, η πρόταση για τη νέα ρύθμιση των χρεών από ασφαλιστικές οφειλές σε 120 δόσεις βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Οι κατασχέσεις για χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία «παγώνουν», μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με το ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα ενταχθούν στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων και ποιοι όχι. Το σημαντικό είναι ότι προβλέπεται και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, στη Βουλή, με τον επανυπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών αυτές θα μειωθούν δραστικά μέχρι και κατά 70%. Ανέφερε μάλιστα, ως παράδειγμα, ότι «οφειλή 70.000 ευρώ θα πέσει στα 20.000 ευρώ». Υπό την πίεση των συνεχώς αυξανόμενων φορολογικών βαρών, πολλοί φορολογούμενοι αναρωτιούνται τι μπορεί να πάθουν αν αφήσουν απλήρωτους τους φόρους τους. Για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ακολουθούν οκτώ απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις.

 

Τι είναι ο Προοδευτικά Ακατάσχετος Λογαριασμός, που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ;

Με το νέο καθεστώς που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, η ΑΑΔΕ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, θα θεσπίζεται ένα σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά στους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους. Θα προβλέπει ότι, για κάθε ποσό δόσης που θα μειώνει την οφειλή, θα αποδεσμεύεται ταυτόχρονα πολλαπλάσιο ποσό (τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης) από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, με την απαράβατη προϋπόθεση να έχει υπαχθεί σε ρύθμιση την οποία θα τηρεί απαρέγκλιτα.

 

Ποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λαμβάνει η φορολογική διοίκηση σε κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη;

Για βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή έως 500 ευρώ δεν επιτρέπεται η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη. Για παράδειγμα, η εφορία, μέχρι αυτό το ποσό οφειλής, δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση του αυτοκινήτου του, ή του ποσού που έχει στο ταμείο της επιχείρησής του ή ενός ακινήτου του.

 

Ποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λαμβάνει η φορολογική διοίκηση έναντι τρίτων;

Επιτρέπονται κατασχέσεις για ποσό οφειλής ακόμη και ενός ευρώ. Για παράδειγμα, για οφειλή 150 ευρώ η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων (όπως είναι τα ενοίκια, οι απαιτήσεις από πελάτες κ.ά.). Σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη, ποσό υπολοίπου του λογαριασμού έως 50 ευρώ δεν μπορεί να κατασχεθεί.

 

Από ποιο ποσό και πάνω προβλέπεται, για χρέη προς το Δημόσιο, η επιβολή κατάσχεσης σε μισθούς, συντάξεις, άλλα ασφαλιστικά βοηθήματα;

Το ακατάσχετο όριο από μισθό ή σύνταξη είναι 1.000 ευρώ. Για το ποσό του μισθού ή της σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%, ενώ για πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει ήδη τραπεζικός λογαριασμός πίστωσης μισθών ή συντάξεων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός. Παράδειγμα: Από έναν συνταξιούχο με σύνταξη 800 ευρώ δεν γίνεται κατάσχεση. Αν η σύνταξη ή ο μισθός είναι 1.300 ευρώ, τότε η εφορία μπορεί να κατάσχει κάθε μήνα το ποσό των 150 ευρώ. Αν ο μισθός είναι 2.000, τότε μπορεί να κατάσχει 750 ευρώ μηνιαίως.

 

Όταν είναι κοινός ο λογαριασμός, επεκτείνεται η κατάσχεση και στο μερίδιο που αναλογεί στον συνδικαιούχο;

Ο κοινόχρηστος λογαριασμός όσον αφορά στις κατασχέσεις διαιρείται ανάλογα με τον αριθμό των συνδικαιούχων. Για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία 2.500 ευρώ. Ο συγκεκριμένος είναι συνδικαιούχος σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με άλλα δύο άτομα, τη σύζυγό του και τον γιο του, οι οποίοι δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το υπόλοιπο του κοινού τραπεζικού λογαριασμού ανέρχεται σε 6.000 ευρώ. Οι Αρχές θα προχωρήσουν στην κατάσχεση του 1/3 του ποσού του κοινού λογαριασμού, δηλαδή θα κατασχέσουν το ποσό των 2.000 ευρώ που οφείλει ο συνδικαιούχος. Στις περιπτώσεις αυτές, για αποφυγή της επίπτωσης και στους συνδικαιούχους, κρίνεται απαραίτητο να δηλώνουν ως ακατάσχετο τον λογαριασμό και οι λοιποί συνδικαιούχοι.

 

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό που είναι ακατάσχετος;

Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Προσοχή: Για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του.

 

Μπορούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε κατάσχεση μισθού ή σύνταξης για οφειλές προς αυτές;

Σύμφωνα με το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, εξαιρούνται από την κατάσχεση, εις χείρας τρίτου μεταξύ άλλων, απαιτήσεις μισθών ή συντάξεων ή ασφαλιστικών παροχών.

 

Ακατάσχετα επιδόματα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι.

Με την πολ. 1146/2017 της ΑΑΔΕ επισημαίνεται πως η εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων για χρέη προς το Δημόσιο.

 

* Φοροτεχνικός-συγγραφέας φορολογικών βιβλίων, υπεύθυνος επιστημονικής ομάδας και μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ.

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, τεύχος 403

ΣΧΟΛΙΑ