Ο Σόιμπλε απειλεί την Αθήνα με μη εκταμίευση της δόσης- Περί άλλα
τυρβάζει η κυβέρνηση...
  Πέμπτη, 13 Μάρ 2014      10:15      0

Ο Σόιμπλε απειλεί την Αθήνα με μη εκταμίευση της δόσης- Περί άλλα τυρβάζει η κυβέρνηση...

«Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν, αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση [στήριξης]»...

Επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

«Η Ελλάδα μας απασχόλησε πάρα πολύ στο τελευταίο Eurogroup. Μελετήσαμε την ενδιάμεση έκθεση της τρόικας και διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Γνωρίζω ότι δεν είναι απλά τα πράγματα στην Ελλάδα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Σόιμπλε αποσαφήνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν, αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση [στήριξης]» ενώ σχολίασε δηκτικά: «Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να δώσουμε οικονομική βοήθεια με το ζόρι, εάν κάποιος δεν την θέλει».

Τα σχόλια του κ. Σόιμπλε έρχονται δύο ημέρες αφότου το Eurogroup της Δευτέρας έδωσε εμμέσως πλην σαφώς προθεσμία στην Ελλάδα έως την Κυριακή, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση από την τριμερή.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονικού πλαισίου που έθεσε το Eurogroup, συμφωνία που θα δρομολογήσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, έστω και μέσω έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η νέα συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης.

Κεδίκογλου: Έφταιγαν οι ερωτήσεις...

Στο μεταξύ, την πεποίθησή πως η κυβέρνηση θα κατορθώσει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έως την Κυριακή, εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ενόψει της νέας συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών στις 15:00 της Πέμπτης.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Κεδίκογλου παρέπεμψε στο σύνολο των απαντήσεων και όχι σε μεμονωμένα σημεία, υπονοώντας πως ο τρόπος με τον οποίο τέθηκαν τα ερωτήματα εκμαίευσε απαντήσεις από τον γερμανό αξιωματούχο.

Σε ερώτηση για το αν διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο, «αλλά πρέπει να δούμε το περιεχόμενο και το ύφος της ερώτησης».

Εξήγησε πως το θέμα του χρέους τέθηκε στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ με επίμονο τρόπο ενώ μιλούσε για άλλα θέματα και τη στιγμή που το ελληνικό χρέος συνιστά ακανθώδες ζήτημα στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να θέτει θέμα τρόπου διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε πως το σχέδιο είναι να διανεμηθεί σε κατηγορίες με υψηλό δείκτη διάχυσης στη οικονομία, σημειώνοντας ως παράδειγμα του χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς η εν λόγω ομάδα θα δαπανήσει τα χρήματα στην αγορά.

Τέλος, διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να έχει δώσει εντολή για παύση πληρωμών προς ιδιώτες.

ΣΧΟΛΙΑ