Ο ρόλος Κουτζαμάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου - Αναφορά-βόμβα του
εισαγγελέα Εφετών Αγγελή
  Παρασκευή, 27 Μάι 2016      00:01      0

Ο ρόλος Κουτζαμάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου - Αναφορά-βόμβα του εισαγγελέα Εφετών Αγγελή

Καταπέλτης για την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ντογιάκο και για Τσατάνη, Ορνεράκη και λοιπούς εισαγγελείς...

Μια απίστευτη εικόνα της Δικαιοσύνης παρουσιάζει ο εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Αγγελής στην 24σέλιδη αναφορά του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις σε βάρος του και κατονομάζοντας, μάλιστα, δικαστικούς λειτουργούς αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση Βγενόπουλου - Marfin Bank και την έρευνα των κυπριακών Αρχών για τις ευθύνες του ισχυρού άνδρα της MIG, Ανδρέα Βγενόπουλου, στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Μεγαλονήσου αλλά και στην υπόθεση δωροδοκίας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Ο κ. Αγγελής, εισαγγελέας Δικαστικής Συνδρομής, περιγράφει μια σειρά περιστατικών με πρωταγωνιστές την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ισίδωρο Ντογιάκο, αλλά και τους εισαγγελείς Ορνεράκη (εθνικό μέλος στη Eurojust), Ράικου και άλλους σε βάρος του, στο πλαίσιο πιέσεων και παρεμβάσεων υπέρ του Ανδρέα Βγενόπουλου. Παράλληλα, στην αναφορά του απαριθμεί τις περιπτώσεις στις οποίες δεν ακολουθήθηκαν ο νόμος, η υπηρεσιακή οδός, οι αρχές της δικαστικής συνδρομής, σημειώνει ότι μεθοδεύτηκε και μεθοδεύεται η απομάκρυνσή του από την υπόθεση, ενώ δεν διστάζει να σημειώσει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης πλείστες φορές οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί αντιμετώπισαν ευνοϊκά την υπερασπιστική γραμμή του «Mr. Mig», με αποκορύφωμα τη σύγκρουσή του με την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία τον επέπληξε, λέγοντάς του «δεν ντρέπεσαι να υπερασπίζεσαι τους Κύπριους χωροφύλακες και όχι εμάς τους Έλληνες;»...

«Με την αναφορά μου σας γνωστοποιώ συγκεκριμένα πραγματικά γεγονότα προκειμένου να κρίνετε, ως καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμόδιος, αν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα, όπως του άρθρου 259 [σ.σ.: παράβασης καθήκοντος] ή 231 ΠΚ [σ.σ.: υπόθαλψη εγκληματία], κατά των αναφερόμενων προσώπων» γράφει ο εισαγγελέας προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του στο Τμήμα Δικαστικής Συνδρομής ο κ. Αγγελής συμμετείχε στη διερεύνηση της υπόθεσης Βγενόπουλου. «Οι κυπριακές Αρχές διεξάγουν (από το έτος 2013 περίπου) ευρύτερη έρευνα σε σχέση με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας» γράφει. «Σε σχέση με την Ελλάδα διερευνώνται δύο εγκλήματα: α) Διεθνής διαφθορά - δωροδοκία ύψους 1.000.000 ευρώ που φέρονται ότι έχουν αποσταλεί από την Ελλάδα προς τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τραπέζης Κύπρου, κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου, για να διενεργήσει αυτός συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις προς όφελος της Marfin Financial Group (MFG), και β) Οικονομικό έγκλημα –για παράνομη χορήγηση δανείων από τη Marfin Egnatia Bank (ΜΕΒ), όταν αυτή βρισκόταν “υπό Ελληνική Διοίκηση” κατά παρέκκλιση των εσωτερικών κανονισμών και χωρίς την τήρηση των τραπεζικών πρακτικών σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες συνδεδεμένες αμέσως ή εμμέσως με τη MIG». 

Διαπίστωσε από νωρίς προσπάθειες παρέμβασης

Ο εισαγγελέας Αγγελής περιγράφει τις συναντήσεις Ελλήνων και Κύπριων δικαστικών λειτουργών, παραθέτοντας ταυτόχρονα και διάφορα ενδιαφέροντα περιστατικά, όπως η παρουσία συνεργάτιδας του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου σε συντονιστική συνάντηση τον Σεπτέμβριο του 2014, καθώς «ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης εδείκνυε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης». Όπως αναφέρει ο κ. Αγγελής, από πολύ νωρίς διαπίστωσε τις προσπάθειες παρέμβασης στο έργο του από την πλευρά της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με την αναφορά του, με αφορμή την παρουσίαση των συμπερασμάτων της συντονιστικής συνάντησης αλλά και των κυπριακών αιτημάτων, ο Γιάννης Αγγελής συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Κουτζαμάνη. «Περιέργως για μένα, η κυρία Εισαγγελέας ΑΠ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της με τη σύγκληση της συγκεκριμένης συντονιστικής συνάντησης και μου διευκρίνισε ότι ουδεμία ενέργεια πρέπει να γίνεται στο μέλλον για την υπόθεση, είτε από εμένα είτε από τον κ. Ορνεράκη, χωρίς την έγκρισή της».

Ωστόσο, κ. Αγγελής, όπως σημειώνει, παρέδωσε στους αρμόδιους εισαγγελείς, Ελένη Ράικου και Αντώνη Ελευθεριάνο, τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν γνωστοποιήσει οι Κύπριοι προκειμένου να περαιωθεί η υπόθεση, όπως είχε συμφωνηθεί. Όμως... «Από 2/10/2014 έως και 29/10/2014 οι Ανδρέας Βγενόπουλος, Ευθύμιος Μπουλούτας, Κυριάκος Μάγειρας, Μιχαήλ Ζολώτας (...) υποβάλλουν προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία Εφετών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Γραφείο Πρωθυπουργού, τον κ. Βενιζέλο κ.λπ. τέσσερις συνολικώς αναφορές, με τις οποίες ζητούν: α) να διακοπεί άμεσα και η παροχή δικαστικής συνδρομής προς τους Κυπρίους, β) τη μη συνέχιση παροχής δικαστικής συνδρομής προς τις κυπριακές δικαστικές Αρχές, γ) να αρθεί ως άκυρη η από 17/10/2014 κατάσχεση ενός φορητού υπολογιστή (...) δ) να μην παρασχεθεί η δικαστική συνδρομή που ζητείται με τα από 12/08/2014 και 12/09/2014 συμπληρωματικά αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι αιτήσεις αυτές τίθενται από εμένα στο αρχείο χωρίς να εισαχθούν στο Συμβούλιο Εφετών, σύμφωνα με τα μέχρι τότε παγίως τηρούμενα από το Τμήμα Δικαστικών Συνδρομών».

Ο κ. Βγενόπουλος επιθυμεί, όπως είναι λογικό, τη μη συνέχιση της δικαστικής συνδρομής στις κυπριακές Αρχές και με αφορμή το αίτημά του ο εισαγγελέας Εφετών Αγγελής, ο εισαγγελέας και εκπρόσωπος της χώρας στη Eurojust Ορνεράκης και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κουτζαμάνη συναντώνται στις 7 Νοεμβρίου του 2014 στο γραφείο της δικαστικού. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, «έγινε έντονη προσπάθεια από την κυρία εισαγγελέα ΑΠ, η οποία εμφανώς φαίνεται να “υιοθετεί” την αποδοχή των παραπάνω αιτήσεων των καθ’ ου η ποινική έρευνα, να πεισθώ να κάνω δεκτές τις αιτήσεις και να επιστρέψω στις κυπριακές Αρχές τα αιτήματα ανεκτέλεστα, με την αιτιολογία ότι ελλείπει η αμοιβαιότητα και το διπλό αξιόποινο. Υπήρξε έντονη διαφωνία εκ μέρους μου στις προτροπές της.

»Ο κ. Ορνεράκης φαίνεται ότι συμφωνεί με τις απόψεις της κυρίας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου (εκτός κι αν δεν είχε το θάρρος να έρθει σε αντίθεση με αυτή). Από τη μετέπειτα, πάντως, υπηρεσιακή συμπεριφορά του συνάγεται ότι δεν είχε αναλάβει, ως είχε εκ του νόμου υποχρέωση, οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον συντονισμό της εν λόγω υπόθεσης και για να συγκληθεί εγκαίρως συντονιστική συνάντηση, παρά τις γραπτές και προφορικές παραγγελίες μου».

«Με απέπεμψε σκαιώς»

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου του έτους έχει διαφανεί ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθετο να συνεργαστεί με τις κυπριακές Αρχές, όπως σημειώνει ο κ. Αγγελής, κόντρα σε κάθε κανόνα του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και σε βάρος των ευρύτερων εθνικών συμφερόντων. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όπως ισχυρίζεται ο κ. Αγγελής, επιμένει ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις Βγενόπουλου να δικαστεί μόνο στην Ελλάδα, ενώ και ο κ. Βγενόπουλος... αυτομηνύεται για να μείνει στη χώρα μας, αν και στη συνέχεια προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην προχωρήσει η έρευνα ούτε εδώ. Ο κ. Αγγελής επιμένει στην ανάγκη δικαστικής συνδρομής στην Κύπρο και αρχίζει να «κουράζει»...

«Την 18/11/2014, στο γραφείο της κυρίας Εισαγγελέως του Α.Π. (και ύστερα από πρόσκλησή της), σε συνάντηση μεταξύ της Εισαγγελέως του ΑΠ, του κ. Νικόλαου Παντελή και της κυρίας Ελένης Ράικου έγινε έντονη επίπληξη προς εμένα από την κυρία Εισαγγελέα ΑΠ, γιατί υπέβαλα την από 13/11/2014 αναφορά μου χωρίς την έγκρισή της, όπως μου είχε παραγγείλει (προφορικώς) κατά τις προηγούμενες συναντήσεις μας. Όταν εξέφρασα την άποψη ότι δικαιούμαι να έχω δική μου γνώμη, διαφορετική από τη δική της, αφού εγώ βάζω την υπογραφή μου, προπάντων όμως όταν της είπα (κατά λέξη) “πείτε μου γραπτώς με παραγγελία σας τι ακριβώς θέλετε να κάνω κι εγώ θα το κάνω εάν δεν έχω προβλήματα συνείδησης και τι λάθος έκανα μέχρι τώρα για το διορθώσω” αυτή σηκώθηκε από το γραφείο της και με “απέπεμψε σκαιώς” από τον χώρο, λέγοντάς μου ταυτόχρονα (κατά λέξη) “δεν ντρέπεσαι να υπερασπίζεσαι τους Κύπριους χωροφύλακες και όχι εμάς τους Έλληνες”», καταγγέλλει ο κ. Αγγελής, προσθέτοντας ότι μπορεί να προχωρήσει σε διευκρινίσεις για το «απέπεμψε σκαιώς» αν του ζητηθεί νομοτύπως.

Στα... ωραία, που δείχνουν ποια είναι η κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης σήμερα και πώς λειτουργούν κάποιοι στους κόλπους της, είναι αυτά που αναφέρει στη συνέχεια ο κ. Αγγελής. Γνωστοποιώντας το περιστατικό με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στους συναδέλφους του «όλοι απαντούσαν με το συμπέρασμα ότι “δεν σε συμφέρει να κάνεις τίποτα, εσύ θα βγεις χαμένος, εσύ είσαι το αυγό και αυτή η πέτρα”». Ο εισαγγελέας Εφετών μαθαίνει ότι γίνονται προσπάθειες απομάκρυνσής του από το Τμήμα Δικαστικής Συνδρομής, όμως έρχεται ως αυτόκλητος προστάτης ο Ισίδωρος Ντογιάκος, υποψήφιος για προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών. «Ψήφισε εμένα και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, δεν πρόκειται να σε κουνήσει κανένας από τη θέση σου» είναι η ατάκα του κ. Ντογιάκου, κατά τον κ. Αγγελή!

Ο εισαγγελέας Εφετών στην αναφορά του σημειώνει και πώς έφτασε η υπόθεση στη συνάδελφό του Γεωργία Τσατάνη, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό συνέβη μετά από συνεννόηση Κουτζαμάνη - Ράικου. «Την 16/12/2014 η κυρία Ράικου αντί να συσχετίσει (ως όφειλε κατά τον Ν. 4022/2011 και Ν. 3666/2008) την από 13/11/2014 αναφορά μου με τις ήδη υπάρχουσες στο γραφείο της σχετικές ποινικές έρευνες (όπως κατ’ επανάληψη της είχα εξηγήσει), αυτή διαβίβασε την αναφορά μου στην κυρία Εισαγγελέα ΑΠ με το μη προβλεπόμενο από διάταξη νόμου (πλην των περιπτώσεων πειθαρχικών αναφορών) περίεργο νομικό σκεπτικό ότι “...ο χειρισμός της εν λόγω αναφορά πρέπει να ανατεθεί σε ανώτερό του κατά βαθμό Εισαγγελικό Λειτουργό”».

Με την αναφορά της κυρίας Ράικου η Ευτέρπη Κουτζαμάνη αποστέλλει παραγγελία στον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών (είχε εκλεγεί ο κ. Ντογιάκος), ο οποίος με τη σειρά του την αναθέτει στη Γεωργία Τσατάνη. «Την 11/2/2015, που η κυρία Τσατάνη εξετάζει εμένα ως μάρτυρα» σημειώνει ο κ. Αγγελής «κατέθεσα ότι στην υπόθεση αυτή είμαι Εισαγγελέας και όχι μάρτυρας, ότι ουδέν γνωρίζω για την ουσία της υπόθεσης και ότι την αναφορά μου την κατέθεσα για να συσχετισθεί με τις ήδη εκκρεμούσες σχετικές δικογραφίες στο αποκλειστικώς αρμόδιο Τμήμα Καταπολέμησης Διαφθοράς. Θέλω, βέβαια, να πιστεύω ότι η κλήση μου (και κατά συνέπεια η κατάθεσή μου) ως μάρτυρα στην εν λόγω υπόθεση δεν εμπίπτει στην προσπάθεια κάποιων να μπορούν να επικαλεστούν ότι η τυπική κατάθεση με μετέτρεψε σε διάδικο και κατά συνέπεια “πρέπει να απομακρυνθώ” από την υπόθεση. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι ευνόητο ότι κάποιοι ενήργησαν βάσει σχεδίου κι ότι εγώ “απλώς υπέπεσα στην παγίδα”», καταλήγει ο εισαγγελέας Εφετών.

Έναν μήνα μετά την κατάθεσή του, ο Ανδρέας Βγενόπουλος καταθέτει αναφορά με ποινική και πειθαρχική διάσταση εναντίον του για διαρροή απόρρητου υπηρεσιακού εγγράφου και οι συνειρμοί πλέον γίνονται αυτομάτως, με αποκορύφωμα το κλείσιμο της δικογραφίας από τη Γεωργία Τσατάνη.

Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος

Αν κάποιοι χάρηκαν από την εξέλιξη της υπόθεσης και κυρίως από το σκέλος της που αφορά στον κ. Αγγελή που «υπέπεσε στην παγίδα», που δέχτηκε την αναφορά από τον κ. Βγενόπουλο για να ελεγχθεί ποινικά και πειθαρχικά για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, έχουν μάλλον βιαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Επικαίρων», υπάρχει πολύς δρόμος στην υπόθεση, καθώς ο κλοιός γύρω από τον κ. Βγενόπουλο και το περιβάλλον του σφίγγει, ενώ οι κυπριακές Αρχές είναι αποφασισμένες να φτάσουν την υπόθεση μέχρι το τέλος. Στο ίδιο πνεύμα και στην Ελλάδα, όπου εγείρονται ερωτήματα και για το αν πρέπει να γίνουν φορολογικοί έλεγχοι στον επιχειρηματία, ιδίως, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, από τη στιγμή που δύο στενοί συνεργάτες του με θέσεις στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών του, ο κ. Σάφα, αντιπρόεδρος στη MIG, και ο κ. Καρακαδάς, πρόεδρος στην Olympic Air από το 2011 μέχρι την αναστολή της λειτουργίας της στις 31 Ιανουαρίου 2013, εμφανίζονται και στα Panama Papers. Συγκλίνουσες πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο προεξοφλούν νέες περιπέτειες για τον «Mr. MIG» με τη Δικαιοσύνη εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δανειοδότησης-μαμούθ των επιχειρήσεών του, πόσω μάλλον τώρα που επίκεινται αλλαγές στον τραπεζικό χώρο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης νομικοί κύκλοι εγείρουν ερωτήματα που αφορούν στον τρόπο που άσκησε η Ευτέρπη Κουτζαμάνη τα καθήκοντά της ως προϊσταμένης της κυρίας Τσατάνη που έκλεισε την υπόθεση. Οι ίδιοι, που απέδιδαν την τροπή της υπόθεσης στην ανεπάρκεια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, πλέον διερωτώνται αν ευθύνεται μόνο αυτή και θεωρούν ότι είναι μονόδρομος ο ποινικός και πειθαρχικός έλεγχός της, έστω κι αν βρίσκεται στη δύση της θητείας της.

Tεύχος 341

ΣΧΟΛΙΑ