Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του στη
Γερμανία
  Τρίτη, 19 Ιαν 2016      20:32      0

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του στη Γερμανία

Το προσφυγικό και η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν τα βασικότερα θέματα συζήτησης...

Οι συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τους Γκάουκ, Μέρκελ και Ντράγκι, έγιναν σε πολύ θετικό κλίμα με τον ίδιο να τονίζει ότι η Γερμανία είναι φίλη χώρα για την Ελλάδα.

Για την επίσκεψή του στο Βερολίνο, επισήμανε ότι "δεν ήρθα εδώ τείνοντας χέρι επαιτείας", ενώ διευκρίνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια της χώρας, αγωνιζόμενος μαζί με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της.

"Η επίσκεψη μου στο Βερολίνο αλλά και στη Φραγκφούρτη συμπίπτει με την περίοδο εκείνη όπου η Ελλάδα ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της στο πλαίσιο του Τρίτου Προγράμματος. Και θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι και εμείς θα τηρήσουμε της υποχρεώσεις μας αλλά και οι εταίροι μας εφεξής πρέπει να τηρήσουν τις δικές τους, δηλαδή την απομείωση του χρέους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει πλέον μόνιμη αναπτυξιακή προοπτική η ελληνική οικονομία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ανέφερε το θέμα του χρέους ως βασικό στοιχείο προόδου της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά στο προσφυγικό και την κοινή αντιμετώπιση που πρέπει να έχει από όλα τα μέλη της Ε.Ε, ο Π. Παυλόπουλος αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά θα είναι πιστή στη δεσμεύσεις της, πράγμα που πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι εταίροι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο τρόπος αντιμετώπισης του προσφυγικού αποτελεί μεγάλο "τέστ κοπώσεως" για την Ευρώπη. "Λύνοντας το προσφυγικό με όρους αλληλεγγύης αποδεικνύουμε ότι στο κέντρο βάρους της Ευρώπης δεν είναι το νόμισμα και η οικονομία αλλά ο άνθρωπος υπό όρους δημοκρατίας, πολιτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης".

"Η ελληνική πλευρά είναι δεκτική ως προς τη συμμετοχή της frontex στο ζήτημα αντιμετώπισης του προσφυγικού. Τα σύνορα, ωστόσο, καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και η οποιαδήποτε συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο υπο ελληνική ηγεσία".

Στο ενδεχόμενο, όμως, κοινής περιπολίας με την Τουρκία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να αποδεχτεί αυτή τη συνεργασία. "Η ροή της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την Ελλάδα δεν έχει σταματήσει ενώ υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία για συνεργασία των τουρκικών λιμενικών αρχών με διακινητές προσφύγων".

Λέγοντας ότι «οι μεγάλοι ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από μεγάλες αποφάσεις. Διαλέγονται με την ιστορία και όχι με τη συγκυρία» ο Π. Παυλόπουλος ανέδειξε  την ανάγκη να γίνει σαφής η διάκριση μεταξύ προσφύγων και τρομοκρατών αναφερόμενος στα επικριτικά σχόλια που έχει δεχθεί η Άνγκελα Μέρκελ μετά και τα γεγονότα της Κολωνίας και της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, όπως τονίζει, «για μας τους Έλληνες, οι τρομοκράτες είναι δολοφόνοι και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, με βάση τις αξίες της Ευρώπης».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ