Ο Ντάισελμπλουμ εκτός Υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας – Ερωτήματα για
το αν θα παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup
  Δευτέρα, 9 Οκτ 2017      16:42      0

Ο Ντάισελμπλουμ εκτός Υπ. Οικονομικών της Ολλανδίας – Ερωτήματα για το αν θα παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις στην Ολλανδία επετεύχθη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ των ηγετών τεσσάρων κομμάτων. Έτσι και επισήμως πλέον ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ τίθεται εκτός υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση καθώς το εργατικό κόμμα μετά την πανωλεθρία στις πρόσφατες εκλογές δεν συμμετείχε στις συζητήσεις. Και το ερώτημα τίθεται πλέον πιο επιτακτικό αν θα παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup.

 

«Έχει εξευρεθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ τόνισε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος», κατά την έξοδό του από μια τελευταία συνάντηση που είχαν την Δευτέρα στη Χάγη οι ηγέτες των κομμάτων αυτών, επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Η δημοσιοποίηση αυτής της συμφωνίας, έπειτα από 208 ημέρες διαπραγματεύσεων, αποτελεί ρεκόρ. Όμως, το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, που θα αποφανθεί για το σχέδιο την Τρίτη.

«Επιτέλους, επιτέλους… Είμαι ευτυχής. Νομίζω πως είναι μια αμερόληπτη συμφωνία στην κατεύθυνση εκείνου που επιθυμεί όλος ο κόσμος», δήλωσε ο Αλεξάντερ Πέχτολντ, ηγέτης του προοδευτικού κόμματος D66.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο γάμος αυτός προμηνύεται δύσκολος. Το D66 θα συγκυβερνά με το VVD, το φιλελεύθερο κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, νικητή των εκλογών του Μαρτίου, και με δύο χριστιανικά κόμματα: το πραγματιστικό CDA και την, πιο συντηρητική, Χριστιανική Ένωση (CU).

To D66, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960, τάσσεται υπέρ της άμβλωσης, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και πρεσβεύει πως το δικαίωμα στην ευθανασία πρέπει να επεκταθεί ώστε ο καθένας –και όχι μόνο οι ασθενείς σε τελικό στάδιο- να μπορεί να αποφασίσει αν θα θέσει τέρμα στη ζωή του.

Αυτή η πολιτική γραμμή είναι στους αντίποδες εκείνης της CU, που εδράζεται στη Βίβλο, και τάσσεται κατά της άμβλωσης, του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου και της ευθανασίας.

Ο συνασπισμός αυτός δίνει στον Μαρκ Ρούτε και στους εταίρους του πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, 76 έδρες σε σύνολο 150, στο κοινοβούλιο.

Αν ο Ρούτε παραμείνει πρωθυπουργός, η σύνθεση της τρίτης κυβέρνησής του δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τις 23 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NOS.

 
ΣΧΟΛΙΑ