Ο μυστικός στρατός του Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη
  Τετάρτη, 23 Μάι 2018      14:22      0

Ο μυστικός στρατός του Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη

Δίκτυα κατασκοπίας, εξτρεμιστές και οργανώσεις συνθέτουν το πολυδαίδαλο σύστημα που έχει δημιουργήσει και χρηματοδοτεί στη Γηραιά Ήπειρο ο «σουλτάνος»

 

Του Στέφανου Μυτιληναίου

Από αποκλειστικά ελληνικό, το «τουρκικό πρόβλημα» είναι πλέον πανευρωπαϊκό. Το ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν, φορώντας τη μάσκα της «μετριοπάθειας» και του φιλοδυτικού πολιτικού Ισλάμ, τα προηγούμενα χρόνια κατάφερε και συγκρότησε ανενόχλητο στις ευρωπαϊκές χώρες που φιλοξενούν Τούρκους μετανάστες έναν μυστικό στρατό με χιλιάδες αφοσιωμένα μέλη. Τουρκικές διπλωματικές αποστολές, τζαμιά, ΜΚΟ, πολιτιστικοί σύλλογοι και οργανώσεις της διασποράς συνθέτουν ένα πολυδαίδαλο δίκτυο που υπακούει πιστά τον Τούρκο Πρόεδρο και υπηρετεί με αφοσίωση τους αυτοκρατορικούς σχεδιασμούς του. Οι χιλιάδες αυτοί «Ευρωπαίοι» στρατιώτες του Ερντογάν δεν συνιστούν απλώς ένα παραδοσιακό δίκτυο κατασκοπίας. Πρόκειται για ένα κανονικό παρακράτος, για έναν μυστικό στρατό υβριδικού πολέμου που απειλεί με αποσταθεροποίηση ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όταν και αν διαταχθεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε τη βορειοευρωπαϊκή υπεροψία για να στήσει το σύστημά του κάτω από τις μύτες και τα μάτια των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών. Από το 2015, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ και να επικρίνεται ο Ερντογάν από προσωπικότητες που ζουν στη Δύση ως «δικτάτορας» και «τύραννος», το δίκτυο αυτό άρχισε να κάνει σταδιακά αισθητή την παρουσία του. Από το 2016 ξεκίνησε να δρα πιο επιθετικά, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ενώ εκεί που φανέρωσε απροκάλυπτα την ύπαρξή του ήταν την περίοδο πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα, όταν κινητοποιήθηκε για να κατευθύνει τις ψήφους των Τούρκων μεταναστών υπέρ της «σουλτανοποίησης». Τα μέλη του διοργάνωσαν συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου Προέδρου και δεν δίστασαν να συγκρουστούν με ευρωπαϊκές αστυνομίες αλαλάζοντας «Αλλαχού Άκμπαρ».

Σήμερα η πέμπτη φάλαγγα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην ΕΕ είναι γνωστή. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα –Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία– προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν όσο πιο διακριτικά και χειρουργικά μπορούν. Ωστόσο, η κήρυξη των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία για τις 24 Ιουνίου προκάλεσε και στις τρεις ανατριχίλα. Με νωπές τις μνήμες όσων διαδραματίστηκαν πριν από έναν χρόνο με το τουρκικό δημοψήφισμα και γνωρίζοντας ότι σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος είναι πιο απελπισμένος, πιο νευρικός, πιο αλαζονικός και πιο επικίνδυνος από ποτέ, έσπευσαν πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η τουρκική προεκλογική περίοδος να οχυρωθούν απέναντι στον κίνδυνο μιας πιθανής αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό τους από ανοιχτούς τουρκικούς λογαριασμούς.

«Μακριά μας οι εκλογές σου»

Ο εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, εξέφρασε με αφοπλιστική ειλικρίνεια αυτό που ανησυχεί τις χώρες που φιλοξενούν Τούρκους μετανάστες. «Η τουρκική ηγεσία», είπε, «προσπαθεί εδώ και χρόνια να εργαλειοποιήσει κοινότητες τουρκικής προέλευσης σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Αυστρία, μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό συγκρούσεις από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θέλουμε να απαγορεύσουμε στο μέλλον».

Στην ίδια γραμμή συντάχθηκε και η Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, να κάνει σαφές ότι δεν θα επιτραπούν συγκεντρώσεις Τούρκων υποψηφίων στη χώρα του. Είχε προηγηθεί η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ, η οποία τόνισε με αυστηρότητα: «Ο προεκλογικός αγώνας θα πρέπει να γίνει στην Τουρκία και όχι εδώ σε εμάς, στη Γερμανία», συμπληρώνοντας πως «δεν θέλουμε στις πόλεις μας ενδοτουρκικές διενέξεις, οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή μας εδώ».

Η Ολλανδία πρώτη έσπευσε να κάνει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει τουρκικές φιέστες. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανά έκτροπα. «Η οργάνωση συγκεντρώσεων στην Ολλανδία ενόψει των επικείμενων τουρκικών εκλογών δεν είναι επιθυμητή. Πρόκειται για τουρκικές εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία θα έπρεπε επομένως να μείνει στην Τουρκία», υπογραμμίζοντας ότι προεκλογικές συγκεντρώσεις «μπορεί να διασαλεύσουν τη δημόσια τάξη» στη χώρα του.

Διασπορά

Ενδιαφέρον έχει να παραθέσουμε τους μεγαλύτερους μεταναστευτικούς πληθυσμούς της τουρκικής διασποράς στην ήπειρό μας. Στην Αυστρία ζουν 350.000-500.000 άνθρωποι με καταγωγή από την Τουρκία, στο Βέλγιο 200.000-250.000, στη Δανία 70.000-80.000, στη Γαλλία περίπου 1 εκατομμύριο, στη Γερμανία υπολογίζονται από 4,1 έως 7 εκατομμύρια –συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων με χώρα καταγωγής την Τουρκία–, στην Ολλανδία υπολογίζονται μεταξύ 400.000 και 500.000, στη Σουηδία ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 200.000, στην Ελβετία 100.000 με 120.000 και στο Ηνωμένο Βασίλειο 500.000, από τους οποίους οι 300.000-350.000 Τουρκοκύπριοι. Οι αποκλείσεις στα νούμερα οφείλονται στο ότι πολλοί είναι μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, γεγονός που δυσκολεύει την ασφαλή καταμέτρησή τους.

Κράτος εν κράτει

Το τουρκικό καθεστώς είναι ιδιαίτερα δραστήριο σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία. Στις χώρες αυτές οι τουρκικές διπλωματικές αποστολές, οι πρεσβείες και τα προξενεία λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, όπως λειτουργεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Με εκτεταμένα δίκτυα κατασκοπίας, ιδίως στη Γερμανία, παρακρατικές οργανώσεις και συμμορίες ελέγχουν, τρομοκρατούν και κυβερνούν με χαλύβδινη πυγμή τις τουρκικές κοινότητες. Παράλληλα, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το Ίδρυμα Ντιγιανέτ, οικοδομεί συνεχώς νέα τζαμιά υπό τουρκικό έλεγχο, προσβάσιμα σε όλους τους μουσουλμάνους μετανάστες, επιδιώκοντας μέσω της θρησκείας να απλώσει και να εδραιώσει την τουρκική επιρροή σε όλο το ισλαμικό στοιχείο, ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή.

Χιλιάδες πράκτορες της Τουρκίας είναι ενεργοί στην Ευρώπη. Σε αυτούς συγκαταλέγονται διπλωμάτες, μέλη της MIT (Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών της Τουρκίας), «χαφιέδες» στρατολογημένοι από τους ομογενείς της τουρκικής διασποράς, ιμάμηδες, τουρκικής καταγωγής δημόσιοι υπάλληλοι και επιχειρηματίες. Όλοι αυτοί είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συγκροτούν τον μυστικό στρατό του σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στη ρουτίνα τους είναι η παρακολούθηση Τούρκων αντικαθεστωτικών και Κούρδων αυτονομιστών. Στις πιο εξεζητημένες αποστολές τους αναλαμβάνουν συμβόλαια θανάτου ή κατασκοπεύουν τις ευρωπαϊκές χώρες που τους φιλοξενούν. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή αποτελεί πταίσμα σε σχέση με όσα συμβαίνουν σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία. Αν διαταχθούν, είναι έτοιμοι και για αποσταθεροποίηση, κινητοποιώντας όχι μόνο το τουρκικό, αλλά εν γένει το μουσουλμανικό στοιχείο.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα δεκάδες περιστατικά που έχουν δημοσιευτεί στον ευρωπαϊκό Τύπο μάς δίνουν μια ιδέα. Τον Μάιο του 2016 –πριν από το πραξικόπημα– αποκαλύφθηκε ότι το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ παρότρυνε τους Τούρκους μετανάστες που ζουν μόνιμα στη χώρα να αναφέρουν όλα τα περιστατικά που έπεφταν στην αντίληψή τους και είχαν να κάνουν με προσβολές εις βάρος των Τούρκων γενικότερα ή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειδικότερα. Η παρακολούθηση συμπεριελάμβανε και Ολλανδούς. Τον Αύγουστο του 2016 η εφημερίδα «Die Welt» αποκάλυψε ότι η Τουρκία διέθετε περίπου 6.000 πληροφοριοδότες στη Γερμανία. Η εφημερίδα τόνιζε ότι το τουρκικό δίκτυο είναι μεγαλύτερο από εκείνο που κατάφερε η Στάζι να δημιουργήσει στην πρώην Δυτική Γερμανία. Τον Φεβρουάριο του 2017 η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια ιμάμηδων της οργάνωσης Ditib στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και στη Ρηνανία Παλατινάτο, που συγκέντρωναν πληροφορίες για τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν και τις προωθούσαν στο τουρκικό Γενικό Προξενείο της Κολονίας. Τον Αύγουστο του 2017 η τουρκικής καταγωγής Γερμανίδα αστυνόμος Β΄ Ντοντού Γιαζγκάν, η οποία υπηρετούσε στο Βισμπάντεν, αποκαλύφθηκε ότι είχε στενές σχέσεις με τη MΙT. Η Γιαζγκάν από τη θέση της συνέλεγε πληροφορίες για Τούρκους αντικαθεστωτικούς και Κούρδους και τις προωθούσε στο τουρκικό κράτος από διάφορα κανάλια. Είτε μέσω των προξενείων σε Φρανκφούρτη και Μάιντς είτε στο κλιμάκιο της MΙT στη Γερμανία είτε απευθείας στην τουρκική αστυνομία. Τον Οκτώβριο του 2017 Τούρκοι πράκτορες προσπάθησαν να διεισδύσουν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV), υποβάλλοντας αιτήσεις για πρόσληψη, αλλά έγιναν αντιληπτοί.

Ολόκληρο δίκτυο στην υπηρεσία του

Τον Δεκέμβριο του 2016 ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ σε άρθρο του στο διαδίκτυο αποκάλυψε το μέγεθος του προβλήματος. Ο κορυφαίος ισλαμιστής της Τουρκίας, έγραφε ο Μποζκούρτ αναφερόμενος τον Ερντογάν, οργάνωσε με μυστικότητα κρυφές ομάδες σε όλη την Ευρώπη για να επεκτείνει την επιρροή του και να δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών μεταξύ των τουρκικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων (ιδιαίτερα εκείνων από την Αίγυπτο, τη Συρία, τη Σομαλία και τα Βαλκάνια), που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του και να υπηρετήσουν τους πολιτικούς στόχους του. Είδαμε πώς αυτό το δίκτυο κινητοποιήθηκε από τον Ερντογάν στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο, όπου πλήθη συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στους αυτοκρατορικούς του σκοπούς. Αυτές οι διαμαρτυρίες έγιναν παράλληλα με παρόμοιες συγκεντρώσεις από νεολαιίστικα και γυναικεία παρακλάδια του κυβερνώντος ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μπροστά στις πρεσβείες αυτών των χωρών στην Άγκυρα. Με αυτή την επίδειξη δύναμης ο Ερντογάν ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπαναχωρήσει στα κρίσιμα ζητήματα που προβάλλει αντίσταση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τον Μποζκούρτ, χρηματοδοτεί εταιρείες-βιτρίνες μέσω των οποίων διοχετεύονται μετρητά σε αυτά τα δίκτυα, χρήματα που προέρχονται από τα μυστικά κονδύλια της Τουρκίας που φτάνουν στους προορισμούς τους με διπλωματικούς σάκους. Δεν προκαλεί έκπληξη, συνεχίζει ο ίδιος, που ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών, «τσίμπησαν» (σ.σ.: χρηματίστηκαν). Τα βάρη της πέμπτης φάλαγγας του Ερντογάν στην Ευρώπη σηκώνουν τρεις μεγάλοι οργανισμοί, που στήθηκαν σε πολιτική και θρησκευτική βάση. Γύρω από αυτούς υπάρχουν εκατοντάδες ΜΚΟ που κινούνται συντονισμένα όταν λαμβάνουν εντολές. Εκτός από το να συλλέγουν χρήματα και να κάνουν εντόπια στρατολόγηση, χρηματοδοτούνται γενναία από την τουρκική κυβέρνηση και υποστηρίζονται διπλωματικά και πολιτικά. Στους εθελοντές που συμμετέχουν σε αυτές τις οργανώσεις προσφέρεται υποστήριξη στις δουλειές τους, υποστήριξη στις οικογένειές τους στην Τουρκία, θέσεις για τους συγγενείς τους στην τουρκική κυβέρνηση ή σε ιδρύματα που σχετίζονται με το τουρκικό καθεστώς.

Οργανώσεις-ισλαμικά λόμπι

Η πρώτη μεγάλη οργάνωση του Ερντογάν στην Ευρώπη είναι η Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (European Turkish Democrats-UETD), η οποία ιδρύθηκε στη Γερμανία το 2004 και στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Αυστρία, στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η οργάνωση έχει ολοκληρωτικά καταστεί σε ισλαμιστικό λόμπι του Ερντογάν και συνεργάζεται στενά με τις τουρκικές πρεσβείες. Οι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενθαρρύνονται να αφιερώνουν χρόνο σε συναντήσεις με τα στελέχη της και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της όταν βρίσκονται στην Ευρώπη. Είναι το λόμπι του Ερντογάν. Ο ίδιος ο Ερντογάν, όποτε ταξιδεύει στο εξωτερικό, τους συναντά. Η UETD επικεντρώνεται αποκλειστικά στις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη.

Η Ένωση ΜΚΟ του Ισλαμικού Κόσμου (UNIW) είναι μια ΜΚΟ ομπρέλα που ιδρύθηκε από τους ισλαμιστές της Τουρκίας το 2005 και ασχολείται με τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους. Σε αυτή την Ένωση συμμετέχει η περιβόητη «φιλανθρωπική» ΜΚΟ International Humanitarian Relief (IHH), η οποία διοργάνωνε τους στολίσκους για τη Γάζα και κατηγορείται ότι μετέφερε κρυφά οπλισμό στους ισλαμιστές στη Συρία, και το Ίδρυμα Ensar, που ενεπλάκη σε υπόθεση βιασμών παιδιών στην τουρκική πόλη Καραμάν. Η Ένωση ΜΚΟ του Ισλαμικού Κόσμου (UNIW) εξασφαλίζει την πίστη και αφοσίωση μουσουλμανικών αραβικών και αφρικανικών ομάδων στον «χαλίφη» Ερντογάν.

Εργαλεία αντι-δυτικής προπαγάνδας

Στα emails που διέρρευσαν του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αποκαλύπτεται ότι οι δύο οργανώσεις, η UETD και η UNIW, συνεργάστηκαν στην Ευρώπη για να προωθήσουν τα συμφέροντα της οικογένειας Ερντογάν. Σε ένα email με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου 2013, που στάλθηκε στον Αλμπαϊράκ από έναν άνδρα που ονομάζεται Ισμαήλ Εμανέτ, τότε επικεφαλής των οργανώσεων νεολαίας της UNIW, υπήρχε αναλυτική αναφορά των δράσεων της οργάνωσης στην Ευρώπη.

Στις 19 σελίδες αναφοράς του Εμανέτ, ο οποίος τώρα εργάζεται ως σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας (πλέον) Αλμπαϊράκ, αναφέρεται ότι η UETD πρέπει να αναδιοργανωθεί ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τους στόχους της ισλαμιστικής κυβέρνησης και προτείνει στενότερη συνεργασία με τους ιμάμηδες που έστειλε η Τουρκία στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι ιμάμηδες στην Ευρώπη υπάγονται σε έναν πλούσιο οργανισμό, την Τουρκική Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DΙTΙB). Η DΙTΙB ήταν στο παρελθόν ένα απολίτικο θρησκευτικό δίκτυο. Εδώ και κάποιο καιρό έχει επίσης μεταμορφωθεί σε εργαλείο μισαλλοδοξίας, περιθωριοποίησης και αντι-δυτικής προπαγάνδας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσω αυτής ο Ερντογάν ελέγχει ένα μεγάλο δίκτυο τζαμιών στην Ευρώπη, όπως και τα τεράστια χρηματικά ποσά που διαθέτει ο θρησκευτικός οργανισμός. Καθώς η Ευρώπη ταλανίζεται από εσωτερικές συγκρούσεις και διαιρέσεις, ο Ερντογάν έχει αρπάξει την ευκαιρία για να προωθήσει την πέμπτη φάλαγγά του στην καρδιά της ηπείρου. Ο Ερντογάν πλέον χρησιμοποιεί το δίκτυο ΜΚΟ και τις υπόγειες δικτυώσεις που έχει απλώσει για να πετύχει τους σκοπούς του, που δεν αποκλείουν μέχρι και δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων του. Φανερά χρησιμοποιεί τη μεταναστευτική συμφωνία για να εκβιάζει την Ευρώπη, την οποία απειλεί με πλημμύρα μεταναστών. Και ποιος ξέρει τι άλλο σχεδιάζει υπόγεια… Προωθεί εξτρεμιστές και τραμπούκους στις τουρκικές και μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη και με αυτούς μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και με την πέμπτη φάλαγγα που έχει συγκροτήσει, η οποία θα χτυπήσει όταν έλθει η ώρα.

Δημοσιεύθηκε στο τεύχος 394 του περιοδικού «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί

ΣΧΟΛΙΑ