Ο Ερντογάν και το πιθανό «ατύχημα»
  Δευτέρα, 7 Οκτ 2019      19:16      0

Ο Ερντογάν και το πιθανό «ατύχημα»

Η εβδομάδα που αρχίζει τη Δευτέρα θα είναι για μια ακόμα φορά συνώνυμη της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα μέτωπα.

Με αφορμή τις κινήσεις του «Γιαβούζ», το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος ανακοίνωσε, παραβιάζοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, ότι «δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πως θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η απομονωμένη Τουρκία του Ερντογάν επιζητά ρήξεις. Στην αρχή ήταν οι λεονταρισμοί, στη συνέχεια οι προκλήσεις και τώρα η ρητορική της ρήξης.

Ακόμα όμως και σε αυτό το πλαίσιο να κινείται η Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα πιθανό «ατύχημα» στην Κύπρο, στο Αιγαίο ή αλλού.

Στον αντίποδα, η εθνική θέση είναι ξεκάθαρη.

Η ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το εθνικό θέμα και οι όποιες διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της πάγιας θέσης των έξι παραμέτρων που έχει θέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σε αυτό συμφωνούν οι κορυφαίοι διπλωματικοί παράγοντες της περιοχής – και όχι μόνο.

Οι τουρκικές κινήσεις στην Κύπρο είναι «στο μάτι» όλων. Παρά τις προκλήσεις, η γενικευμένη κρίση που μπορεί να ξεσπάσει θα απαντηθεί άμεσα απ’ όλους, ισχυρούς και λιγότερο ισχυρούς.

Αυτό το γνωρίζει καλά η Τουρκία. Θα επιχειρεί, λοιπόν, να πιέζει την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας με το προσφυγικό κύμα. Τίποτα δεν δείχνει ότι η γειτονική χώρα θα τηρήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει άμεσα από το ευρωπαϊκό «κέντρο» απόλυτη διπλωματική και άμεση χρηματική κάλυψη για το πρόβλημα.

Αν η προσφυγική κρίση ενταθεί, οδηγεί ένα μέλος της Ένωσης σε εθνική κρίση και αμέσως όλη την ΕΕ σε γενικευμένη κρίση.

Η Ελλάδα πρέπει να επιβάλει τις θέσεις της με κάθε διπλωματικό μέσο. Άλλωστε, ως το νοτιότερο σύνορό της, αγωνίζεται να διασώσει το κύρος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 122 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019.

ΣΧΟΛΙΑ