Ο αντίκτυπος σε αγορά, επενδύσεις, spreads, Χρηματιστήριο -
Συνθήκες για εύκολο δανεισμό στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις
  Παρασκευή, 27 Μάι 2016      00:01      0

Ο αντίκτυπος σε αγορά, επενδύσεις, spreads, Χρηματιστήριο - Συνθήκες για εύκολο δανεισμό στις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Ως μια ακόμα «ανάσα» για την ελληνική οικονομία, η οποία μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, ερμηνεύουν οικονομολόγοι το κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup για το «ξεκλείδωμα» της δόσης-μαμούθ στη χώρα μας, συμπυκνώνοντας την εκτίμησή τους στην κλισέ φράση «συγκρατημένη αισιοδοξία». Στην κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι, κάνοντας λόγο για σημαντικές αποφάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για έξοδο της χώρας μας στις αγορές. Αυτή η αισιοδοξία επιβεβαιώνεται, άλλωστε, από μια σειρά παραγόντων που αναλύονται στη συνέχεια και οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από το επιτυχημένο κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Εν αρχή ήσαν οι αριθμοί:

1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ποσού 10,3 δις ευρώ (η κυβέρνηση ήλπιζε και σε 11 δις) σε δύο δόσεις: τα 7,5 δις ευρώ τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δις τον Σεπτέμβριο. Η πρώτη δόση θα αφορά και σε εκκαθάριση ενός αρχικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου – ένα ποσό ίσο με το 2% του ΑΕΠ (ή μισό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που θα καταλήξει στην πραγματική οικονομία.

2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου 3,5 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 700 εκατ. ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο.

3. Αναφορικά με το χρέος συμφωνήθηκε ότι η χώρα μας δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του ΑΕΠ.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 27 Μαΐου.

ΣΧΟΛΙΑ