Ντέιβιντ Κάμερον: Περικοπές και θυσίες… «για να μην γίνουμε σαν την
Ελλάδα»
  Πέμπτη, 14 Οκτ 2010      18:05      0

Ντέιβιντ Κάμερον: Περικοπές και θυσίες… «για να μην γίνουμε σαν την Ελλάδα»

Αλλαγές στη μορφή του κοινωνικού κράτους αλλά και στις συνήθειες των Βρετανών πολιτών...

προοιωνίζεται ο νέος «σφιχτός» προϋπολογισμός που θα κατατεθεί «για να μην γίνει η χώρα σαν την Ελλάδα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Οι θυσίες που θα ζητεί από τους πολίτες, και που κυρίως θα βαρύνουν τη μεσαία τάξη, είναι πολλές κι έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Η κυβέρνηση Συντηρητικών - Φιλελευθέρων δεν έχει τίποτε ευχάριστο να πει στους Βρετανούς. Ωστόσο, οι Συντηρητικοί εξακολουθούν να προηγούνται έναντι των Εργατικών, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τα συνέδρια των δύο κομμάτων. Θα περίμενε ίσως κανείς να προηγείται ο νέος αρχηγός των Εργατικών, ο «κόκκινος» Εντ Μίλιμπαντ, αλλά, όπως φαίνεται, οι ψηφοφόροι περιμένουν περισσότερα δείγματα γραφής από το νέο πολιτικό, που εξελέγη με τη δύναμη των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Οι περικοπές που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση θα κυμαίνονται μεταξύ 25% και 40%, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό, το οποίο φτάνει τα 150 δις στερλίνες. Ήδη η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει το γενικό «επίδομα παιδιών» από το 2013. Οι βρετανικές οικογένειες δεν θα λαμβάνουν επίδομα για κάθε παιδί, αλλά μια επιδότηση αν το εισόδημά τους είναι χαμηλό. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χρησιμοποίησε όλη τη ρητορική του δεινότητα για να εξηγήσει την αναγκαιότητα της περικοπής του «επιδόματος παιδιού», της πιο δημοφιλούς παροχής του κράτους που είχε θεσπιστεί μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να ενθαρρύνει τις οικογένειες να αποκτήσουν παιδιά – πρόκειται για εβδομαδιαίο ποσό ύψους 23,2 ευρώ για το πρώτο παιδί κάθε οικογένειας, που προσαυξάνεται κατά 15,2 ευρώ για κάθε παιδί και το λαμβάνουν όλοι οι Βρετανοί ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους. Η κυβέρνηση προτείνει να το λαμβάνουν μόνο οι μη προνομιούχες οικογένειες. Μέχρι τώρα, κανείς πρωθυπουργός δεν είχε τολμήσει να αγγίξει το επίδομα αυτό. Ο Εντ Μίλιμπαντ θεώρησε ότι ήταν ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει την αντιπολιτευτική του θητεία, αλλά το αποτέλεσμα δεν τον αντάμειψε, τουλάχιστον προς το παρόν. Το ζήτημα μπορεί να εξελιχθεί σε ρίσκο για τον Ντέιβιντ Κάμερον, όταν φτάσει στη Βουλή, καθώς δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε να μειώσει τη φορολογία στις οικογένειες που εργάζεται μόνο ο ένας γονιός, ενώ δεν θα περικόψει τις κοινωνικές παροχές των συνταξιούχων.

Η Βρετανία των ιδιότυπων παροχών αλλάζει ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η Βρετανία είναι πρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ευρώπη – σχεδόν ο ένας στους οχτώ ανηλίκους ζει σε σπίτι όπου δεν εργάζεται κανείς. Κρατικές επιδοτήσεις και επιδόματα εξασφαλίζουν την καθημερινότητα σε όσους δεν τα πάνε καλά με την εργασία. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου ακόμη και το 50% των κατοίκων ζει από τα κρατικά επιδόματα. Την περίοδο 1992-2007 οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σημαντικά, αλλά δεν επωφελήθηκαν οι «επαγγελματίες» άνεργοι. Αντίθετα, επωφελήθηκαν νοικοκυριά, τα οποία είχαν ήδη ένα ή περισσότερα εργαζόμενα μέλη.

Η Βρετανία διαθέτει και τις περισσότερες άνεργες μονογονεϊκές οικογένειες στην Ευρώπη. Συνολικά το 48% των ανύπανδρων ή διαζευγμένων γυναικών με παιδί δεν εργάζεται.

Αν ο Κάμερον κατορθώσει, χωρίς να συναντήσει προσκόμματα από τους εταίρους του Φιλελεύθερους, να καταρτίσει προϋπολογισμό περικόπτοντας τα «σπάταλα» επιδόματα, ίσως μείνει περισσότερο στην κυβέρνηση απ’ όσο τον υπολογίζουν οι Εργατικοί του Μίλιμπαντ, ο οποίος πρέπει να πείσει τη βάση του κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριο για τις ικανότητές του. 

 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 14/10/10

ΣΧΟΛΙΑ