ΝΤΑΒΟΣ: Ο πρωθυπουργός στο άντρο του καπιταλισμού
  Παρασκευή, 22 Ιαν 2016      13:56      0

ΝΤΑΒΟΣ: Ο πρωθυπουργός στο άντρο του καπιταλισμού

Για επενδύσεις και την έκβαση του προγράμματος...

Την παρθενική του εμφάνιση στο Νταβός, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη Τετάρτη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε έναν σημαντικό κύκλο επαφών στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η ανάληψη πριν από έναν χρόνο της εξουσίας από μια αριστερή κυβέρνηση, που για εφτά μήνες αμφισβήτησε πρακτικά τον τρόπο λειτουργίας τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των αγορών, καθώς και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου δημιούργησαν ένα άτυπο μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα, με σκοπό την πίεση για συμμόρφωσή της στις πολιτικές λιτότητας. Για πραγματικούς ή μη λόγους, η θέση, πάντως, της Ελλάδας ως επενδυτικού πεδίου υποχώρησε, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω την ήδη καταρρακωμένη ελληνική οικονομία. Άσχετα, λοιπόν, με τις προσδοκίες, το κλίμα που θα αντιμετώπιζε και αντιμετώπισε ο Αλέξης Τσίπρας σίγουρα δεν θα ήταν φιλικό.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας στις βαλίτσες του την καλή πορεία των εσόδων και τις ενδείξεις ότι το 2015 θα κλείσει με πλεόνασμα, τις αναφορές σημαντικών οικονομικών φορέων ότι το 2016 θα είναι η πρώτη χρονιά –έπειτα από πέντε χρόνια Μνημονίων– που θα υπάρξει ανάπτυξη και την πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, επεδίωξε την αλλαγή αυτού του δυσμενούς κλίματος. Πράγματι, από τις πρώτες επαφές που έγιναν την Τετάρτη –θα συνεχίζονταν την Πέμπτη και την Παρασκευή– τέθηκε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και της πορείας του ελληνικού προγράμματος σε συνδυασμό με την αξιολόγηση.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ