Νικολούδης: Ολοκληρωτική σύγκρουση με τη διαπλοκή - Πάταξη
τηςδιαφθοράς
  Παρασκευή, 24 Ιούλ 2015      00:17      0

Νικολούδης: Ολοκληρωτική σύγκρουση με τη διαπλοκή - Πάταξη τηςδιαφθοράς

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς...

στον Γιώργο Αυτιά

 

Με απόλυτη σαφήνεια ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, μοιράζεται τις σκέψεις του με τους αναγνώστες των «Επικαίρων», τονίζοντας ότι «η συμφωνία ήταν αναγκαία γιατί δεν υπήρχε εναλλακτική. Ο πρωθυπουργός εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Μας επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα; Ναι. Υποχωρήσαμε; Ναι. Ωστόσο, δεν δέχομαι ότι η προσπάθεια πήγε τελείως χαμένη. Τι πετύχαμε; Τα ελάχιστα. Πετύχαμε να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις, η δε ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μπορεί να επανεξεταστεί εάν βρεθούν ισοδύναμα». Ο υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης απαντά ευθέως σε όλα τα ερωτήματα.

 

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση έκανε λάθη;

Λένε ότι στην πολιτική το σωστό ή το λάθος κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Επιτρέψτε μου να πω ότι, τουλάχιστον στην περίπτωση αυτή, ο παραπάνω κανόνας δεν μπορεί να ισχύσει. Η λανθασμένη ή η σωστή επιλογή ισχύει όταν υπάρχει ελευθερία επιλογής. Όταν τέτοια ευχέρεια δεν υπάρχει ισχύει το «ανάγκα και θεοί πείθονται».

Εγώ ένα μπορώ να πω: η κυβέρνηση δεν είπε ψέματα. Η συμφωνία που έφερε ο πρωθυπουργός είναι καλύτερη με βάση δύο χαρακτηριστικά: στην πρόταση που μπήκε σε δημοψήφισμα βάζαμε σε ψηφοφορία τα προαπαιτούμενα, που δεν έχουν αλλάξει, και το χρηματοδοτικό πλαίσιο. Μας δίνανε 18 δις ευρώ για διάστημα πέντε μηνών και μετά θα έπρεπε να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση με νέα προαπαιτούμενα και, βέβαια, ένα προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο. Αυτό που έχουμε πετύχει με τη δύσκολη αυτή συμφωνία είναι αναδιάρθρωση του χρέους, εξασφαλισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε βάθος τριετίας και μία μόνο φορά διαπραγμάτευση.

 

Πιστεύει όμως η κυβέρνηση στη συμφωνία αυτή;

Η συμφωνία είναι ένα κείμενο στο οποίο η κυβέρνηση μπορεί να μην πιστεύει, αλλά θα το υπηρετήσει και δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες της, καθώς στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα λαϊκά στρώματα και τη χώρα προκειμένου να μην διακινδυνεύσουμε μια καταστροφή. Θα διαχειριστούμε το πρόβλημα σε βάθος τριετίας.

Κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει στον πρωθυπουργό ότι δεν έκανε ό,τι μπορούσε. Ναι, οι εταίροι μας φάνηκαν εκδικητικοί και επέβαλαν την πολιτική της σκληρής λιτότητας ως μονόδρομο στην Ελλάδα. Οι εταίροι επέλεξαν να στείλουν, με τον τρόπο αυτό, το μήνυμα ότι οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν έχει νόημα αν θα κάνουν εκλογές. Και αυτό αναδείχθηκε μέσα από τη στάση τους τόσο στις εκλογές του Ιανουαρίου όσο και στο δημοψήφισμα, τόσο ως πολιτικό πρόβλημα όσο και ως μια υφέρπουσα σύγκρουση.

 

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 24 Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ