Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο τη συμφωνία εντός Μαϊου
  Τρίτη, 25 Απρ 2017      10:32      0

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο τη συμφωνία εντός Μαϊου

Με αντικείμενο το θέμα της αγοράς ενέργειας αρχίζουν εκ νέου το απόγευμα της Τρίτης οι συναντήσεις της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών...

Αμέσως μετά θα υπάρξει συνάντηση για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων).

Στόχος της κυβέρνησης είναι το SLA (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) της β' αξιολόγησης να έχει οριστικοποιηθεί έως τις 3 Μαΐου και τα μέτρα ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ για το 2019 - 2020 να έχουν ψηφιστεί έως τις 15 Μαΐου, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Βάση της διαπραγμάτευσης αποτελούν τα προσχέδια που απέστειλαν Κομισιόν και ΔΝΤ στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτά -μεταξύ άλλων- προβλέπουν:

  • Πλαφόν 22% στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών, αν χρειαστεί, για να επιτευχθεί ο στόχος για το 2009.
  • Διατήρηση των αλλαγών στα εργασιακά που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια έως το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.
  • Κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, χωρίς αύξηση του ορίου.
  • Αρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
  • Σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%
  • Πλήρη εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει όλες τις αποκρατικοποιήσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ κλπ

 

Σημειώνεται ότι κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14 - 15 Μαΐου, προκειμένου, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς μένει να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ