Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν
  Δευτέρα, 23 Μάι 2016      15:54      0

Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν

Δια στόματος του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του επικεφαλής των Ταλιμπάν, Αχτάρ Μανσούρ...

 

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. 

«H εξέλιξη αυτή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο ότι θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των Αφγανών συμμάχων μας την ώρα που προσπαθούν να χτίσουν ένα πιο σταθερό, ενωμένο, ασφαλές και ισχυρό Αφγανιστάν. Ο Μανσούρ αποτελούσε απειλή σε αυτή την προσπάθεια και στον τερματισμό της βίας,» τόνισε ο Τζον Κέρι.

Την επίθεση είχε εγκρίνει και διατάξει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Την έντονη αντίδραση της πακιστανικής κυβέρνησης προκάλεσε, η αμερικανική επιχείρηση για την εξολόθρευση του Μουλά Μανσούρ.

Με ανακοίνωσή του το πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι η επιδρομή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν.

Ωστόσο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι υποστηρίζει ότι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει.

«Είχαμε επί μακρόν συζητήσεις με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν γύρω από το θέμα του Μουλά Μανσούρ. Οι ηγέτες και των δύο χωρών ενημερώθηκαν για την επιδρομή. Όπως προανέφερα είχε εμπλακεί ενεργά στον σχεδιασμό επιθέσεων τόσο στην Καμπούλ, όσο και σε όλο το Αφγανιστάν, συνιστώντας μία απειλή για τους Αφγανούς πολίτες και τις συμμαχικές δυνάμεις, που βρίσκονται εκεί», υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό την μορφή ανωνυμίας διευκρίνισε ότι το Πακιστάν ενημερώθηκε για την επιχείρηση μετά από την υλοποίησή της κι όχι σε προγενέστερο χρόνο.

Ο Μανσούρ ανέλαβε τα ηνία των Ταλιμπάν τον Ιούλιο του 2015 αντικαθιστώντας τον ιδρυτή και πνευματικό ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ, μετά το θάνατο του.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος για την διαδοχή Μανσούρ, με επικρατέστερο τον Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του διαβόητου δικτύου που ευθύνεται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ.

ΣΧΟΛΙΑ