Νέα τραγωδία στο Αιγαίο
  Τρίτη, 2 Φεβ 2016      17:07      0

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο

Το νέο ναυάγιο έγινε ανοικτά των τουρκικών ακτών και συγκεκριμένα μόλις 25 μέτρα ανοικτά του Σεφερίχισαρ, της επαρχίας της Σμύρνης...

Τουλάχιστον εννέα πρόσφυγες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο Αιγαίο, ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε νέο ναυάγιο σκάφους που τους μετέφερε στην Ελλάδα. Το ναυάγιο συνέβη ανοικτά του Σεφερίχισαρ, της επαρχίας της Σμύρνης, από όπου είχαν αποπλεύσει οι πρόσφυγες, των οποίων η εθνικότητα δεν έχει γίνει γνωστή, με προορισμό τη Σάμο.

Δύο επιβαίνοντες στο σκάφος διασώθηκαν ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της Τουρκικής ακτοφυλακής για την ανεύρεση και άλλων επιζώντων.

Το νέο αυτό ναυάγιο έρχεται να προσθέσει και άλλα θύματα στην ατελείωτη λίστα του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μόνο τον πρώτο μήνα του νέου έτους, 360 άνθρωποι πνίγηκαν στο Αιγαίο και στα ανοικτά της Ιταλίας κυνηγώντας το «όνειρο της Ευρώπης».

Η Τουρκία, που φιλοξενεί επίσημα περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και 300.000 Ιρακινούς έχει γίνει ένα από τα κυριότερα σημεία αναχώρησης των προσφύγων που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Παρά τον χειμερινό καιρό και τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που επανέλαβαν τους ελέγχους στα σύνορά τους, πολλοί μετανάστες εξακολουθούν να επιχειρούν όλες τις ημέρες τον διάπλου σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες.

Μόνο το περασμένο Σάββατο 37 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λέσβο.

Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες υπέγραψαν από τα τέλη Νοεμβρίου ένα "σχέδιο δράσης" το οποίο προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 3 δις ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους ότι θα ελέγξουν καλύτερα τα σύνορά τους και θα καταπολεμήσουν τους διακινητές. Τα αποτελέσματα της συμφωνίας δεν έχουνγίνει ακόμη ορατά...

ΣΧΟΛΙΑ