ΝΔ: Ο «γαλάζιος» εμφύλιος οδηγεί σε διάσπαση
  Παρασκευή, 16 Οκτ 2015      00:02      0

ΝΔ: Ο «γαλάζιος» εμφύλιος οδηγεί σε διάσπαση

Ετοιμάζονται δύο κόμματα...

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

 

Η Νέα Δημοκρατία είναι προφανές ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης με ασύμμετρες συνέπειες, με αφορμή την εκλογή του νέου αρχηγού της, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα, όταν υπάρχουν μπροστά πάνω από τριάντα μέρες προεκλογικής περιόδου. Επίσης, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί τελικά και η εσωκομματική διαδικασία με όσα γίνονται στο παρασκήνιο και στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), ενώ ασαφής διαγράφεται και η επόμενη μέρα για το κόμμα.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι η παράταξη θα βγει τραυματισμένη από αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα το κόμμα είτε να συρρικνωθεί είτε και να διασπαστεί αν βγει ο ένας ή ο άλλος υποψήφιος. Μάλιστα, κάποιοι δεν αποκλείουν οι εξελίξεις να είναι τέτοιες που να οδηγήσουν στη δημιουργία και νέου κόμματος. Έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συρρικνωθεί σε εκλογικά ποσοστά αν επιμείνει στην παλιά συνταγή, όπως αυτή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, την ίδια ώρα όμως πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι αν εκλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών, αφήνοντας στον νέο πρόεδρο τη σφραγίδα, το ΑΦΜ και τα χρέη του κόμματος, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι μπορεί να προκύψει νέο κόμμα στο κεντροδεξιό τόξο. Κι εδώ το ερώτημα είναι ποιος θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί μιας τέτοιας κίνησης, συμπαρασύροντας τους νεοδημοκράτες μαζί του. Η απάντηση είναι μόνο ο Κώστας Καραμανλής, αλλά ο ίδιος, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, αποκλείει κάθε σενάριο επιστροφής του στα πράγματα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αφού πάνω απ’ όλα τον ενδιαφέρει η ενότητα του κόμματος.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν πιθανότητες εκλογής και οι δύο άλλοι υποψήφιοι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, αφού πρόκειται για μια διαδικασία-μαραθώνιο και τα δεδομένα μπορεί να ανατραπούν. Πέρα από αυτό όμως τα «Επίκαιρα» σήμερα αποκωδικοποιούν τα πλεονέκτημα και τα μειονεκτήματα και των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία της παράταξης.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ