Μπαράζ επαφών Τσίπρα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό
  Τετάρτη, 17 Φεβ 2016      11:11      0
Γιούνκερ: Απαράδεκτο και αθέμιτο το κλείσιμο ελληνικών συνόρων

Μπαράζ επαφών Τσίπρα στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 18:30 της Τετάρτης, ξεκινά το τριήμερο πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής...

Για το πρωί της Πέμπτης (11:00) είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας για το προσφυγικό, ενώ μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει η εντεκαμερής συνάντηση με την Τουρκία (10 κράτη-μέλη, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Τουρκία).

Νωρίς το απόγευμα (15:45) ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του Μπ.Σομπότκα και στις 16:00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Γιούνκερ: Επιτέλους βλέπουμε πρόοδο

Την ίδια ώρα, με συνέντευξή του στη γερμανική Bild, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απορρίπτει κατηγορηματικά τη θέση για σφράγισμα των βόρειων ελληνικών συνόρων, λέγοντας πως «δεν είναι ούτε νομικά επιτρεπτό, ούτε πολιτικά παραδεκτό».

Λέγοντας πως παρά τις δυσκολίες, η ΕΕ κάνει προόδους στο προσφυγικό, στήριξε και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας πως «θα δικαιωθεί από την Ιστορία για το προσφυγικό».

Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται την Τετάρτη, παραμονή της Συνόδου Κορυφής, με θέμα την προσφυγική κρίση, αλλά και τη διαμόρφωση της σχέσης της ΕΕ με τη Βρετανία, ο πρόεδρος της Κομισιόν ερωτήθηκε για τη θέση των «τεσσάρων του Βίζεγκραντ» περί αποκλεισμού των ελληνικών συνόρων στην ΠΓΔΜ για εγκλωβισμό των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα.

«Το να συνεργαζόμασταν με τρίτες χώρες για να κλείσουμε τα σύνορα προς ένα δικό μας μέλος δεν είναι ούτε νομικά επιτρεπτό ούτε πολιτικά παραδεκτό» τόνισε ο Γιούνκερ.

«Υποστηρίζουμε τη διασφάλιση αυτού του συνόρου και από τις δύο πλευρές, της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ» συνέχισε.

«Μόνο όταν συνεργαστούμε στενά και συντονιστούμε μπορούμε να τα καταφέρουμε, χωρίς να καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την Σένγκεν και ως εκ τούτου την ελευθερία κίνησής μας» υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

«Επιτέλους βλέπουμε κάποια πρώτη πρόοδο» δηλώνει προσθέτοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μειώνεται. «Αλλά θα χρειασθεί χρόνος για να έχουν αποτέλεσμα όλα τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί εδώ και εβδομάδες και μήνες στην Ευρώπη», λέει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δηλώνει ότι είναι υποχρέωση ενός αρχηγού κυβέρνησης να επιμείνει στην πολιτική του, ακόμη και υπό το κράτος πίεσης και προβλέπει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα υπερισχύσει των επικριτών της.

"Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική την οποία εκείνη και εγώ υποστηρίζουμε θα κυριαρχήσει. Είναι ένδειξη πολιτικής ισχύος να λέμε ότι μπορούμε να το επιτύχουμε. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί παράδοση στους λαϊκιστές", λέει.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συγκρίνει την αποφασιστικότητα της Μέρκελ με τη στάση που τήρησε ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, που προχώρησε στην ενοποίηση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 παρά τις επικρίσεις.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ