Μουζάλας: Παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές
ροές
  Τετάρτη, 27 Ιαν 2016      11:25      0

Μουζάλας: Παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές

«Κακή» θα είναι η έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά στις δεσμεύσεις της για το προσφυγικό, την οποία εξετάζει το Κολλέγιο των Επιτρόπων...

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας όμως ότι περιλαμβάνει μόνο όσα είχαν γίνει μέχρι τον Νοέμβριο τα οποία, όπως παραδέχθηκε δεν ήταν πολλά.

«Eίναι κακή η έκθεση. Ισχύει ότι τα έργα δεν είχαν προχωρήσει όπως έπρεπε να προχωρήσουν, όμως τα hotspots θα είναι έτοιμα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου και λειτουργικά αρχές Μαρτίου», είπε ο κ. Μουζάλας.

Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία του για το κλίμα που διαμορφώνεται εναντίον της Ελλάδας στην Ευρώπη, τονίζοντας πως «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές».

«Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνηση του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τίμερμανς. Όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές. Φτιάχνεται κλίμα κατά της χώρας μας. “Πνίξτε τους” είπε ο Βέλγος. Αυτό είναι ποινικό αδίκημα δεν μπορεί να το λέει», σημείωσε ο υπουργός.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών συμφώνησε πως η παραμονή 400.000 μεταναστών στην Ελλάδα δεν είναι σοβαρή και σε τεχνικό επίπεδο, καθότι χρειάζονται 132.000 αστυνομικοί για επιτήρηση και 20 εκατ. ευρώ την ημέρα για σίτιση.

«Αυτά είναι προτάσεις για εσωτερική κατανάλωση», σχολίασε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε: «Η Frontex δηλώνει ότι η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά η Ευρώπη είναι διασπασμένη στο προσφυγικό (...) Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας».

Δεν απέκλεισε ακόμα μονομερείς ενέργειες εναντίον της Ελλάδας, με κλείσιμο συνόρων, επισημαίνοντας πως «αν κλείσει η Ειδομένη, υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα σύνορα και δεν κλείνουν τα σύνορα... Αντί να ενισχύσουμε τη νόμιμη μετανάστευση ενισχύουνε την παράνομη, βοηθάμε τους τρομοκράτες και δίνουμε δουλειά στους δουλεμπόρους».

Όσο για τη στάση της Δανίας που παίρνει τα τιμαλφή από τους πρόσφυγες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολίασε:

«Μου θυμίζει τους Εβραίους στα τρένα η στάση της Δανίας να παίρνουν από τους πρόσφυγες τα τιμαλφή τους. Η Ιστορία είναι πολύ νωπή. Άλλοι δεν θέλουν μαύρους, άλλοι δεν θέλουν εργένηδες, άλλοι δεν θέλουν μάνες με παιδιά, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή προοπτική», είπε.

Ο κ. Μουζάλας άφησε αιχμές όμως και για τη στάση του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένου, όσον αφορά στο προσφυγικό, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι... Δίνει λίγο λιγότερο απ’ ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι».

Αναφερόμενος στη στάση της Άγκυρας ο υπουργός σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δέχθηκε πίσω 123 μετανάστες, ενώ έστειλε 60.000 και συμπλήρωσε:

 

«Το συμπέρασμα της συνόδου της Δευτέρας ήταν ότι η Τουρκία είναι το κλειδί των ροών, δεν έχει ανταποκριθεί στις ευθύνες που ανέλαβε. Προτείναμε όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φτάνουν στις ελληνικές ακτές με τις βάρκες να καταμετρούνται να πηγαίνουν στο hotspot να ξεχωρίζουν μετανάστες από πρόσφυγες και την επομένη να γυρίζουν στην Τουρκία».

Όσο για το τι προτείνει η Ελλάδα όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Μουζάλας τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι «γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία. Πρέπει να υπάρχει μόνιμος νόμιμος διάδρομος, όχι αυτός των δουλεμπόρων, αυτό το λέει και η Συνθήκη της Γενεύης. Αυτή είναι η επίσημη θέση μας και αυτή την παλεύουμε».

Τάχθηκε τέλος κατά του ανοίγματος του φράχτη στον Έβρο, υποστηρίζοντας πως θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που πάει να λύσει.

ΣΧΟΛΙΑ