ΜΟΣΧΑ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ- ΕΚΤ: Σε ρόλο διαπραγματευτή για την αξιολόγηση οΠ.
Παυλόπουλος
  Παρασκευή, 22 Ιαν 2016      13:55      0

ΜΟΣΧΑ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ- ΕΚΤ: Σε ρόλο διαπραγματευτή για την αξιολόγηση οΠ. Παυλόπουλος

Στο κλίμα της εξωστρέφειας για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και τη δημιουργία μιας περισσότερο αξιόπιστης εικόνας της χώρας μας εντάσσονται και τα ταξίδια που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γερμανία και τη Ρωσία...

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατάφερε να «σπάσει» το σκληρό γερμανικό πρωτόκολλο, αφού, εκτός από τον ομόλογό του, Γιόαχιμ Γκάουκ, συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία τη Δευτέρα και την Τρίτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που μας έφτασαν από το Βερολίνο, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας και της Ευρώπης υποδέχτηκε χωρίς καμιά επιτήδευση τον κ. Παυλόπουλο και στη μεταξύ τους συζήτηση ήταν πολύ έντιμη και ειλικρινής. Στο μέτωπο της οικονομίας και της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, ο Έλληνας Πρόεδρος, τηρώντας απαρέγκλιτα τον θεσμικό του ρόλο, δεν πήγε «με το χέρι απλωμένο» και έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις, ενώ η κυρία Μέρκελ δεν εμφανίστηκε σε καμιά περίπτωση επικριτική ως προς το ζήτημα της αξιολόγησης, που παραμένει ανοιχτό. Το σαφές μήνυμα που εξέπεμψε ήταν ότι γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική πλευρά, επαναλαμβάνοντας με πιο διαλλακτικό τρόπο ότι αν τους βοηθήσουμε θα μας βοηθήσουν.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την αγωνία της και υπήρξε σύμπνοια για το μεγάλο αυτό ζήτημα και ταύτιση ως προς την ανθρωπιστική διάστασή του. Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι δέκτης σφοδρών αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματός της για τη στάση της στο προσφυγικό, με τη δημοτικότητά της να καταρρέει. Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα αγωνιά ως ευρωπαϊκή χώρα και ότι λόγω αυτού του ζητήματος έχουν αναδειχτεί φοβικά σύνδρομα σε χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, τη στιγμή που στην Ελλάδα το 85% του πληθυσμού, σύμφωνα με την ψήφο των πολιτών στις τελευταίες εκλογές, τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

 

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ