Μοσκοβισί για Paradise Papers: Αυστηροί έλεγχοι, υιοθέτηση «μαύρης
λίστας» των φορολογικών παραδείσων
  Τρίτη, 14 Νοέ 2017      16:36      0

Μοσκοβισί για Paradise Papers: Αυστηροί έλεγχοι, υιοθέτηση «μαύρης λίστας» των φορολογικών παραδείσων

Το ζήτημα της φοροαποφυγής μέσω των φορολογικών παραδείσων και οι αποκαλύψεις των Paradise Papers συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, με τους Ευρωβουλευτές να ζητούν για τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να εξετάσει το νέο σκάνδαλο και τους τρόπους αντιμετώπισης της φοροαποφυγής. Οι τελικές συστάσεις της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε το 2016 η οποία δημιουργήθηκε για να διερευνήσει το σκάνδαλο των Panama Papers (PANA committee) θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου.

 

Στην τοποθέτησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές φορολογικές πολιτικές κάποιων χωρών τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα «Paradise Papers» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Πολυεθνικές, πλούσιοι φορολογούμενοι, συμβουλευτικές και τράπεζες συνεργάζονται προκειμένου να στερούν τεράστια έσοδα από την φορολογία» σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι εφόσον όλες αυτές οι πρακτικές είναι φαινομενικά σύννομες, πρέπει να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο και να δοθεί έμφαση στη διαφάνεια.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις προτάσεις της Επιτροπής για νέους κανόνες για τους μεσάζοντες (δικηγόρους, συμβολαιογράφους κλπ) προκειμένου να δηλώνονται συστηματικά στις φορολογικές αρχές. Επίσης, σημείωσε πως πρέπει να υποβάλλονται εκθέσεις ανά χώρα με περισσότερες πληροφορίες για τη φορολόγηση των εταιριών, στοιχεία που να είναι προσιτά σε όλους. Όπως ανέφερε, το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ δε θα πρέπει να διστάσει, καθώς η διαφάνεια θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα, δεν θα την πλήξει.

Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων που φιλοδοξεί να δημοσιεύσει η Επιτροπή τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος δήλωσε «αισιόδοξος» ότι μπορεί να γίνει αυτό, χάρη στην πίεση της κοινής γνώμης προς τις κυβερνήσεις. Επίσης, ενημέρωσε πως η λίστα περιλαμβάνει 92 τρίτες χώρες, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη δεσμευτεί να τροποποιήσει τη νομοθεσία τους και μέχρι το τέλος του μήνα θα αναλάβουν υποχρεώσεις και γραπτώς, ειδικά όσες δεν προβλέπουν φορολογία στα κέρδη. Ο Π. Μοσκοβισί επανέλαβε την ανάγκη να είναι αξιόπιστη αυτή η λίστα και να περιλαμβάνει και κυρώσεις.

«Τα κράτη μέλη να επωμιστούν τις ευθύνες τους λαμβάνοντας μέτρα. Πρέπει να υιοθετήσουμε στις 5 Δεκεμβρίου τη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων και να υιοθετήσουμε την ενιαία φορολογία. Πρέπει να πιέσουμε τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τον δρόμο πάταξης της φοροδιαφυγής που μερικές φορές γίνεται κατόπιν υπόδειξης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Να σταματήσουν να εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία τα κράτη-μέλη ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει γρήγορη αντίδραση θα χαθεί όση από την εμπιστοσύνη των πολιτών έχει απομείνει.

Παπαδημούλης: Γερμανία και Ολλανδία μπλοκάρουν τις προτάσεις

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, απευθυνόμενος στον Πιέρ Μοσκοβισί είπε:

«Έχουμε μια προκλητική φοροδιαφυγή της παγκόσμιας ελίτ, σε βάρος του 99,99% της κοινωνίας, των συνεπών φορολογουμένων, των εσόδων των κρατών-μελών, του κοινωνικού κράτους.
Και θέτω το ερώτημα: Γιατί μερικοί δημοσιογράφοι βρίσκουν περισσότερα στοιχεία από το Συμβούλιο -κύριε Μάστιγκας, από την Κομισιόν – κύριε Μοσκοβισί, ή από τα κράτη-μέλη; Τους δημοσιογράφους αυτούς πρέπει να προστατέψουμε ενισχύοντας την προστασία των whistlblowers. Ως πότε θα αρκούμαστε στα λόγια και στα ευχολόγια;

Κύριε Μοσκοβισί, μετά τα Panama Papers, καταθέσατε κάποιες -ανεπαρκείς κατά τη γνώμη μου- προτάσεις, οι οποίες όμως και αυτές, μπλοκαρίστηκαν στο Συμβούλιο. Δεν έγινε τίποτα! Γιατί οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, μαζί με άλλες, τις μπλόκαραν και αυτές!

Άρα, πρέπει να πάμε σε πράξεις. ‘Δίκαιο σύστημα φορολογίας’, κύριε Μοσκοβισί, σημαίνει τα κέρδη να φορολογούνται εκεί που παράγονται. Και όχι με μηδενικούς συντελεστές σε φορολογικούς παραδείσους. Μαύρη λίστα για τους φορολογικούς παραδείσους, ‘αύριο’ – στις αρχές Δεκεμβρίου. Φορολογική εναρμόνιση και διεθνή συνεργασία και αυστηρές κυρώσεις επιτέλους. Βαρεθήκαμε τα λόγια, θέλουμε αποτέλεσμα!».

 Στους 130 Έλληνες που εμπλέκονται στα «Paradise Papers» αναφέρθηκε με τη σειρά του ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να φορολογούνται τα κέρδη εκεί που παράγονται.

Επιφυλακτικός ως προς την ανάληψη δράσης κατά της φοροδιαφυγής εμφανίστηκε ο Βρετανός ευρωβουλευτής που πρωτοστάτησε υπέρ του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ επιτέθηκε στο Ευρωοκοινοβούλιο για την πολύ χαμηλή φορολόγηση όσων εργάζονται σε αυτό. Όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να συζητιέται η απαγόρευση «απολύτως νόμιμων επενδύσεων στις Μπαχάμες ή στα νησιά Βέρτζιν», την ώρα που πωλούνται αφορολόγητα τσιγάρα και που χρησιμοποιούνται επιδόματα για να αποφευχθεί η φορολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ