Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα τιμήσει τη δέσμευση της για 15.000
απολύσεις
  Τρίτη, 25 Φεβ 2014      20:14      0

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση θα τιμήσει τη δέσμευση της για 15.000 απολύσεις

Αλλά δεν θα δεχθεί άλλη κινητικότητα – διαθεσιμότητα από το 2015 που να συνοδεύεται με απολύσεις...

Το τέλος του μνημονίου πλησιάζει, τόνισε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τη δέσμευση της για 15.000 απολύσεις, αλλά δεν θα δεχθεί άλλη κινητικότητα – διαθεσιμότητα που να συνοδεύεται με απολύσεις.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την αναγκαιότητα προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ εξήγγειλε τη διασύνδεση των βάσεων δεδομένων όλων των φορέων του δημοσίου. 

Ειδικότερα, ο υπουργός χαρακτήρισε ως σημαντική κατάκτηση, που διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά παρατήρησε ότι δεν λύνει όλα τα προβλήματα γιατί χρειάζονται και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Πάντα το πίστευα, και εξακολουθώ να το πιστεύω, ότι χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» σημείωσε. Εξήγησε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι προσυπογράφει τυφλά τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. «Θα έπρεπε να είχαμε συμφωνήσει κατ’ αρχάς μεταξύ μας με ένα εσωτερικό μνημόνιο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Όσον αφορά στην υπερβολική, όπως τη χαρακτήρισε, φορολόγηση του 2013 διευκρίνισε ότι οφείλεται σε συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων τριών ετών, και ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί το 2014. 

«Τελειώνει το μνημόνιο»

«Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι είμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης ενός έλεγχου και εφόσον κλείσει, η χώρα δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο όπως το ξέραμε. Το τέλος του μνημονίου πλησιάζει... Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα θα πάψει να έχει κάποιες δεσμεύσεις στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά εκ των πραγμάτων ο κύκλος των ασφυκτικών επιθεωρήσεων πλησιάζει προς το τέλος του όταν ανοίξει η συζήτηση για το χρέος με το που θα πιστοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Εάν πάμε καλά, η χώρα δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο» υπογράμμισε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές στο β’ εξάμηνο του 2014, παρότι υπάρχουν ακόμη πολλά τεχνικά ζητήματα. 

«Απολύσεις τέλος» από το 2015

Αναφορικά με τις απολύσεις στο δημόσιο, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τη δέσμευση της για 15.000 απολύσεις, αλλά δεν θα δεχθεί άλλη κινητικότητα – διαθεσιμότητα από το 2015 που να συνοδεύεται με απολύσεις. «Αθροιστικά το 2013 – 2014 έχουν απολυθεί 3.500 υπάλληλοι, από την ΕΡΤ και υπαλλήλους με πειθαρχικά παραπτώματα. Θα τιμήσουμε τη δέσμευση για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων. Έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 20.000 υπαλλήλων που είναι σε διαθεσιμότητα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Τώρα θα προκηρύξει το ΕΣΥ θέσεις γιατρών που πραγματικά τού χρειάζονται» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξήγησε ότι κάποιοι υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα δεν θα απορροφηθούν στο δημόσιο. 

Μείωση της γραφειοκρατίας 

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργεί τελείως τις επικυρώσεις δημοσίων εγγράφων με σφραγίδα που δεν συνεισέφερε και τίποτα στον εντοπισμό των πλαστών εγγράφων, ενώ πρόσθεσε ότι μεταφέρθηκαν 700 άτομα στα ΚΕΠ, και ειδικά σε αυτά που είναι υψηλής ζήτησης. 

Έκανε δε λόγο για διασυνδεδεμένη βάση δεδομένων των ΚΕΠ με την ηλεκτρονική βάση του δημοτολογίου. «Περνάμε οn line πολλές από τις λειτουργίες των ΚΕΠ. Η διαλειτουργικότητα των βάσεων, η καινούργια πύλη εισόδου του πολίτη και η επικοινωνία του με το κράτος αποτελούν έργα απόλυτης προτεραιότητας για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης» παρατήρησε, ενώ ανέφερε με νόημα ότι «το κράτος δεν θα έπρεπε καν να ζητά από τον πολίτη πιστοποιητικό γέννησης».

ΣΧΟΛΙΑ