Μητσοτάκης – Μέρκελ: Το παρασκήνιο της συνάντησης στο Βερολίνο
  Πέμπτη, 29 Αυγ 2019      21:35      0

Μητσοτάκης – Μέρκελ: Το παρασκήνιο της συνάντησης στο Βερολίνο

Θετικά αποτιμούν κυβερνητικές πηγές τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τηνΓερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Όπως τονίζουν, το κλίμα τόσο στην συνάντηση με την καγκελάριο, όπως και νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς «ήταν εξαιρετικό».

«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες. Πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την 4η αξιολόγηση πολύ σύντομα», ανέφεραν στον Alpha κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ, επιβεβαίωσε στους Έλληνες δημοσιογράφους ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα ταξιδέψει στη Σαγκάη για την EXPO 2019.

«Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντες μας στην Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της Expo 2019 – στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα – και θα έχω συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κίνας», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha και από τη γερμανική πλευρά, οι εντυπώσεις από αυτή την πρώτη συνάντηση της καγκελαρίου με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, είναι θετικές.

«Αυτή η συνάντηση βοήθησε στο να βρούμε ποια πράγματα μας ενώνουν και πού μπορούμε να συνεργαστούμε και να κλείσουμε πληγές του παρελθόντος», ανέφεραν πηγές της καγκελαρίας.

Σφοδρή επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή κριτική στον Κ. Μητσοτάκη άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του τον κατηγορεί ότι «έπαθε επιλεκτική αμνησία».

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στο Βερολίνο συμπύκνωσε σε μία φράση όλο το κυβερνητικό του σχέδιο. Είπε ότι θέλει να προχωρήσει «πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν επιβληθεί τις εποχές των μνημονίων».

Την ώρα που η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή των μνημονίων, χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να υλοποιήσει ένα ακόμη σκληρότερο μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή:

– Δεν είπε κουβέντα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αρκέστηκε να παραπέμψει την πολυδιαφημισμένη υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για μείωσή τους, που με τη σειρά της θα έφερνε φορολογικές μειώσεις, για μετά το 2021.

– Δεν είπε κουβέντα για τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τη χώρα.

– Δεν είπε κουβέντα για τα συνωμοσιολογικά σενάρια περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία προεκλογικά κατηγορούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη γερμανική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους.

– Δεν έθεσε με δική του πρωτοβουλία το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Αρκέστηκε να μιλήσει ασαφώς για «χρήσιμη διευθέτηση για τις σχέσεις των δύο λαών», αποσιωπώντας ότι η ρηματική διακοίνωση που επικαλέστηκε αποτέλεσε διπλωματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίσκεψη στο Βερολίνο επιβεβαίωσε αυτό που διαφάνηκε ήδη από την επομένη των εκλογών. Η ΝΔ υποσχέθηκε πολλά τα οποία πολύ γρήγορα φαίνεται να ξεχνάει.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έπαθε επιλεκτική αμνησία, ο ελληνικός λαός όμως και θυμάται και κρίνει».

ΣΧΟΛΙΑ