Μετωπική σύγκρουση Κοντονή – Μπακογιάννη στη Βουλή για την άδεια
Κουφοντίνα
  Πέμπτη, 9 Νοέ 2017      15:33      0

Μετωπική σύγκρουση Κοντονή – Μπακογιάννη στη Βουλή για την άδεια Κουφοντίνα

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του Σταύρου Κοντονή και τη Ντόρας Μπακογιάννης ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή της 48ωρη άδεια που χορήγησε το συμβούλιο των φυλακών στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης θύμισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι κι επί συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είχε δοθεί άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό και ζήτησε από τη ΝΔ να επιδείξει τη την ανάλογη σοβαρότητα.

 

Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση την οποία και κατηγόρησε για ανοχή στην ανομία. «Μιλώ ως ένας σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί τον μεγαλύτερο τρομοκράτη, έναν αμετανόητο δολοφόνο, το «πιστόλι» της «17Νοέμβρη» να βγαίνει από τη φυλακή» είπε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο γεμάτο μίσος λόγο του κ. Κουφοντίνα.

«Γεννιέται ένα ερώτημα. Δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; Επί της αρχής είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι προϋποθέσεις. Να έχει δείξει μεταμέλεια και διάθεση επανένταξης. Ο Κουφοντίνας δηλώνει αμετανόητος. Είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Καλεί νέους ανθρώπους να γίνουν δολοφόνοι. Αυτό επιβραβεύουμε σήμερα; Ζητώ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζοντας πως εδώ δεν μιλάμε για μία δικαστική απόφαση αλλά για μία απόφαση διαδικαστικού χαρακτήρα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τη χειρότερη συγκυρία που θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η απόφαση, όπου, όπως είπε, η ανομία και η βία είναι σε έξαρση. Αναφερόμενος στους πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως στα Εξάρχεια δημιουργείται νέα γενιά τρομοκρατών. «Κάποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν αυτήν την πραγματικότητα. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Ομάδες τραμπούκων υπό την ανοχή της κυβέρνησης απειλούν και τρομάζουν. Ο αρχηγός του Ρουβίκωνα σήμερα χαρακτήρισε τον Κουφοντίνα ως τον μεγαλύτερο Έλληνα επανάσταση. Ως πότε θα συνεχίσετε να υποβαθμίζετε αυτές τις πράξεις; Κανείς δεν έπιασε απ’ ευθείας το πιστόλι. Πρώτα ξεκινάς από τα μυαλά, τα πρότυπα, τις ιδέες, μετά στις μολότοφ, και μετά στο καλάσνικοφ. Ως πότε θα θεωρείτε αυτά τα σημάδια ακίνδυνα;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ασκώντας στη συνέχεια έντονη κριτική στον υπουργό Παιδείας για τον οποίο είπε πως πριν μερικές μέρες εγκάλεσε πρύτανη επειδή καλεί την αστυνομία στο πανεπιστήμιο.

«Τι σόι κυβέρνηση είναι αυτή που ανέχεται τον Ρουβίκωνα να εγκωμιάζει τον Κουφοντίνα και ασκεί κριτική σε πρυτάνεις; Η κοινωνία απαιτεί μηδενική ανοχή ακόμα και σε αυτούς που εγκωμιάζουν με τα λόγια τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως την ώρα που ο Κουφοντίνας θα κυκλοφορεί με αυτούς που τον εγκωμιάζουν, η σκέψη μας είναι με τις μητέρες, τα αδέρφια, τα παιδιά των θυμάτων του.

«Η δημοκρατία αμύνεται. Ανεκτική δημοκρατία ναι, αδύναμη δημοκρατία όχι. Η ανοχή στους εχθρούς της δημοκρατίας πρέπει να είναι μηδενική. Οφείλουμε να φωνάξουμε ένα βροντερό «ως εδώ»» κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης.

Κόντρα Κοντονή – Μπακογιάννη

Παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είπε «Ο συγκεκριμένος κρατούμενος ο οποίος έχει καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια σε πολλές φορές ισόβια. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε ένα κράτος δικαίου λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοι επι πάντων. Είπε ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε μεν υπερ των αδειών αλλά όχι για εκείνους με τους οποίους «διαφωνεί».

Στο σημείο αυτό υπήρξε μια έντονη κόντρα με την Ντόρα Μπακογιάννη. Η κα Μπακογιάννη του είπε: «Δεν ντρέπεστε!» με τον υπουργό να της λέει: «Σέβομαι ότι είστε γυναίκα και δεν σας απαντάω αλλιώς».

Ο κ. Κοντονής είπε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχθηκε διαμαρτυρίες και πιέσεις δεν προέβη σε καμία αλλαγή της ρύθμισης. Και εσείς είχατε ψηφίσει ότι μόνο με ομόφωνη απόφαση μπορεί κάποιος κρατούμενος να αποφυλακιστεί. Το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα. Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας δεν συμφωνούσε. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε και να πούμε ότι στοιχείο ενός κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων. Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται. Και βεβαίως η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων τις οποίες τέλεσε και καταδικάστηκε. Γι’ αυτά πρέπει να συνεννοούμεθα. Αναρωτήθηκε γιατί ζητήθηκαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Το όργανο εσείς το νομοθετήσατε», είπε.

Ο κ. Κοντονής είπε επίσης ότι στον πολιτισμένο κόσμο κανένας νόμος δεν καταδικάζει τις αντιλήψεις και τις ιδέες αλλά τις πράξεις. Αυτό που έκανε εντύπωση, είπε ο κ. Κοντονής, είναι ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ως προαπαιτούμενο από τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο να έχει μετανοήσει για τις πράξεις του.

Θύμισε ότι είχε δοθεί άδεια επι συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στον Χριστόδουλο Ξηρό και ότι όταν παραβίασε την άδεια, δεν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξηγήσεις και να πει ότι φταίει η κυβέρνηση. Εαν εσείς θέλετε να υπάρχουν εξαιρέσεις στο νόμο τότε ξεφεύγουμε από κάθε μέτρο. Καλή η ακροδεξιά ρητορεία από τη ΝΔ αλλά σε θέματα θεσμικά και σε θέματα εφαρμογής του νόμου, δείξτε σοβαρότητα. Μην εγκαλείτε την κυβέρνηση για νόμους που ψηφίσατε εσείς.

Παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη

Τον λόγο ζήτησε και πήρε επί προσωπικού η Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας: Καταντήσατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα. Και η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πολύ. Εγώ δεν είμαι νομικός και ούτε θα μιλήσω για νομικό πλαίσιο. Είμαι μια απλή βουλευτής και αναρωτιέμαι: τι άλλαξε από τότε που ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητούσε άδειες και δεν του δίνονταν; Όταν το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε την άδεια του την είχαν αρνηθεί. Δεν ήταν ο ίδιος νόμος; Όπως έγραψε στο βιβλίο του μετά την δολοφονία Μπακογιάννη πήγε σε ταβέρνα και γλέντησε για την επιτυχία του. Αυτό που με στενοχωρεί είναι η επιλεκτική σας ευαισθησία. Όταν βγήκε η απόφαση για την Ηριάννα βγήκατε να την στηλιτεύσετε. Περίμενα από εσάς σήμερα να καταδικάσετε. Όταν όμως βγαίνει με άδεια ένας δολοφόνος, κρύβεστε. Αίσχος!

Τον λόγο ξαναπήρε ο Σταύρος Κοντονής λέγοντας ότι λυπάται. Εμείς ουδέποτε επιδοκιμάσαμε τέτοιες ενέργειες. Ουδέποτε στέρξαμε σε τέτοιες καταστάσεις. Καταδικάσαμε πάντα αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα. Λέτε ψέμματα κα Μπακογιάννη ότι δήθεν εμείς υποστηρίζουμε ενέργειες άλλων. Όλα αυτά που είπατε σας τα επιστρέφουμε και είναι κρίμα για ένα τέτοιο ζήτημα εσείς να εκτρέπεστε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς.

Πρόκειται για γελοία και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μιλάει για τα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ