Μέτωπα και προθέσεις
  Πέμπτη, 19 Μάι 2016      15:58      0

Μέτωπα και προθέσεις

Το Πάσχα των Ελλήνων τελείωσε και οι τελευταίοι εκδρομείς επιστρέφουν για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη πραγματικότητα.

Σε όποια παρέα κι αν βρισκόταν κανείς, παρά την έντονη επιθυμία να ξεχαστεί και να αποδράσει από τη σκληρή καθημερινότητα, η συζήτηση επανερχόταν στο εγγύς και το απώτερο μέλλον. Τι θα γίνει με την αξιολόγηση, ποια θα είναι η τύχη της χώρας. Θα ήταν στρουθοκαμηλισμός αν ισχυριζόμασταν ότι δεν διαπιστώσαμε απογοήτευση ή και οργή σε πολλές περιπτώσεις. Τα πυρά αυτής της διάχυτης δυσφορίας εκτοξεύονταν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για την παρούσα κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι επικρίσεις ήταν σαφώς ηπιότερες. Ωστόσο, τα παράπονα δεν έλειπαν. Λίγο η δυσκινησία λόγω capital controls, λίγο ή πολύ το δημοψήφισμα, κυρίως όμως η στασιμότητα στην αγορά και ο φόβος για τη ματαίωση της ελπίδας βάρυναν την ατμόσφαιρα. Από την άλλη, οι περισσότεροι διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση, με τα όποια λάθη της, διεξάγει έναν πολυμέτωπο αγώνα.

Το επόμενο διάστημα θα είναι από τα κρισιμότερα των τελευταίων ετών. Με ναυαρχίδα των μετώπων την αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να φέρει επιτέλους απτά αποτελέσματα, που θα δώσουν ώθηση στη χώρα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση χρημάτων, αποτελούν τον βασικό στόχο του πρωθυπουργού. Όταν με το καλό αυτό συμβεί, τότε ίσως να έχουμε και τα πρώτα δείγματα της πολυπόθητης ανάπτυξης.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι αυτό με τη διαπλοκή. Η τελευταία παίζει τα ρέστα της και λυσσομανάει για να μπορέσει να διατηρήσει τα προνόμιά της. Η προσπάθεια σπίλωσης της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης έπεσε στο κενό, ενώ κάνει το παν για να μην προχωρήσει η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες. Προς μεγάλη απογοήτευση όλων όσοι λυμαίνονταν το δημόσιο χρήμα, η κυβέρνηση προχωρά.

Στα εθνικά ζητήματα δεν έχει παρατηρηθεί καμία υποχώρηση. Αντιθέτως, προωθούνται συμμαχίες που στο ευρύτερο επισφαλές γεωπολιτικό περιβάλλον θα αποβούν σημαντικές για το άμεσο μέλλον. Ακόμα και οι αιτιάσεις κάποιων για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή μετά τη συμφωνία για το Προσφυγικό εξανεμίζονται, αφού οι ροές έχουν μειωθεί αισθητά.

Στο σύνθετο προσφυγικό ζήτημα, αν και με αρχικές αστοχίες, έχει βρεθεί κάποιος βηματισμός που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αποτελεσματικότερη πολιτική σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους. Αρκεί δε να αναλογιστούμε ότι καμιά άλλη κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα με κλειστά σύνορα.

Έχουμε ξαναγράψει ότι έχει έρθει προ πολλού ο καιρός που ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να επιδείξει αποφασιστικότητα. Φαίνεται ότι το κάνει. Ωστόσο, στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Σε αυτή του την τιτάνια προσπάθεια, εκτός των άλλων, πρέπει να έχει και έναν σημαντικό σύμμαχο: τη σωστή διοίκηση. Το σχέδιο και οι άνθρωποι που θα το εκτελέσουν παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο. Η διοίκηση ή η κυβερνησιμότητα αποτέλεσε για πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν την «αχίλλειο πτέρνα», παρά τις καλές προθέσεις τους. Πόσω μάλλον τώρα που έχουν ανοιχτεί όλα τα μέτωπα. Αν αποτύχεις, κανείς δεν θα θυμάται τις προθέσεις...

Στρυμών

Τεύχος 339

ΣΧΟΛΙΑ