Μεταναστευτικό: Οδοιπορικό-σοκ στη Μυτιλήνη
  Παρασκευή, 11 Σεπ 2015      00:40      0

Μεταναστευτικό: Οδοιπορικό-σοκ στη Μυτιλήνη

Μια μέρα με τους Σύρους πρόσφυγες...

ΤOY ΝΙΚΟΥ ΚΑΪΜΑΚΟΥΔΗ 

Από τη χαραυγή της Παγκόσμιας Ιστορίας τα μεγαλύτερα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων ήταν πάντοτε οι άμαχοι. Οι άνθρωποι που υποχρεώνονταν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους για να σωθούν. Κυνηγημένοι αναγκάζονταν να μεταναστεύσουν, πολλές φορές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους, σε έναν ξένο τόπο, προκειμένου να επιβιώσουν. Διόλου εύκολος στόχος, καθώς στην προσπάθειά τους, εκτός από τις κακουχίες του ταξιδιού, αντιμετώπιζαν πολλές φορές την ανθρώπινη κακία, καθώς έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης από «συνανθρώπους» τους, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποκομίσουν κέρδος από τον πόνο και τη φτώχεια τους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει δυστυχώς και στις μέρες μας, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συρρέουν κατά χιλιάδες στην Ευρώπη, δραπετεύοντας από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες ασιατικές και αφρικανικές χώρες, με την ελπίδα ενός «καλύτερου αύριο». Για να φτάσουν στη δική τους «Γη της Επαγγελίας», που τοποθετείται γεωγραφικά κάπου στη βόρεια Ευρώπη, διανύουν τεράστιες αποστάσεις, περνώντας τα σύνορα πολλών χωρών. Το ταξίδι τους μπορεί να έχει διαφορετική αφετηρία (Δαμασκός, Χαλέπι, Μοσούλη κ.λπ.) και διαφορετικό τέρμα (Γερμανία, Κάτω Χώρες, Σκανδιναβία κ.λπ.), αλλά το δρομολόγιο είναι το ίδιο.

Η πρώτη χώρα από την οποία διέρχονται οι Σύροι πρόσφυγες είναι η Τουρκία. Στη γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια το οργανωμένο έγκλημα αποκομίζει ασύλληπτα κέρδη, με την ανοχή, τουλάχιστον, του τουρκικού κράτους, από την παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Σε ολόκληρη σχεδόν την τουρκική επικράτεια δρουν εγκληματικά κυκλώματα, τα οποία αναλαμβάνουν έναντι αδρής αμοιβής, να μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα παράλια της Μικράς Ασίας και από εκεί δια θαλάσσης στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχίσουν την «Οδύσσειά» τους για τη Βόρεια Ευρώπη. Όπως παραδέχονται οι τουρκικές Αρχές, τα περιστατικά «trafficking» Σύρων προσφύγων στην Τουρκία έχουν αυξηθεί περί το 150% σε σχέση με πέρυσι. Και όχι μόνο η τουρκική Πολιτεία δείχνει ανήμπορη να βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των διακινητών ανθρώπινων ψυχών, αλλά όπως καταγγέλλουν τα ίδια τα θύματά τους, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα όργανα του επίσημου τουρκικού κράτους συνεργάζονται φανερά με τους εγκληματίες. Μία είναι η λέξη που χαρακτηρίζει, όπως τονίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ξεβράζονται καθημερινά στις ακτές των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία: «Μαφία».

«Εάν έχεις αρκετά λεφτά μαζί σου, μπορείς να πας όπου θέλεις στην Τουρκία χωρίς έλεγχο και να κανονίσεις πολύ εύκολα τη μεταφορά σου στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι είναι ψεύτες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος. Ακόμα και άνθρωποι που υποτίθεται ότι δουλεύουν για τις τουρκικές Αρχές, βγάζουν τεράστια χρηματικά ποσά από τους Σύρους πρόσφυγες και τους άλλους μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία για να φτάσουν στην Ευρώπη» λέει στα «Επίκαιρα» ο 25χρονος Μπασάρ, δικηγόρος από τη Δαμασκό, ένας εκ των δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων που πέρασε από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο και τον οποίο συναντήσαμε την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, εν αναμονή της ταυτοποίησής του από τις ελληνικές Αρχές και του πολυπόθητου ακτοπλοϊκού εισιτηρίου για τον Πειραιά. Ο Μπασάρ, μαζί με τον 33χρονο αδελφό του Γιασάρ, δημοσιογράφο, και τον 23χρονο φίλο τους Χασάν, μηχανολόγο μηχανικό, εγκατέλειψαν τη συριακή πρωτεύουσα στις 12 Αυγούστου. Αφού πέρασαν στον Λίβανο, συνελήφθησαν από τις εκεί Αρχές, επαναπροωθήθηκαν στην πατρίδα τους και στη συνέχεια διήλθαν τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και συνελήφθησαν από την τουρκική Χωροφυλακή. «Μεταφερθήκαμε στο κέντρο κράτησης του Μαρντίν, όπου οι συνθήκες ήταν άθλιες».

 Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ