Μεταναστευτικό: Η Γερμανία σπάει συνθήκες της ΕΕ
  Παρασκευή, 18 Σεπ 2015      00:16      0

Μεταναστευτικό: Η Γερμανία σπάει συνθήκες της ΕΕ

Κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συρία...

Στη γερμανική Ευρώπη οι κανόνες ισχύουν απολύτως για όλους τους άλλους εκτός από τους Γερμανούς και τους «δορυφόρους» τους. Αυτή την πικρή διαπίστωση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε με την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει, προσωρινώς έστω, τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία και αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που φτάνουν στη Βαυαρία. Αν, βεβαίως, επιχειρούσε κάτι παρόμοιο η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές, είναι πολύ πιθανό η καγκελάριος Μέρκελ να μας κουνούσε ξανά το δάχτυλο αναφορικά με «τις συμφωνίες που πρέπει να τηρούνται». Κι ας προβλέπονται σχετικές εξαιρέσεις από τη Σένγκεν για όλους...

Το πρωταρχικό ερώτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αν μπορεί να βρει κοινό τόπο σε επείγουσες προκλήσεις κι από κει και πέρα αν είναι σε θέση να σχεδιάσει και θεσμικά το μέλλον της όχι μόνο στο προσφυγικό, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως αυτό της οικονομικής διακυβέρνησης. Όσο όμως η Γερμανία, με την υποτελή σύμπραξη κρατών όπως κυρίως τα ανατολικοευρωπαϊκά - πρώην κομμουνιστικά, αποφασίζει χωρίς να ρωτά κανέναν άλλο τόσο θα απομακρύνεται το ενδεχόμενο θεμελίωσης της δημοκρατικής Ευρώπης όλων των λαών της.

 

H κόντρα ΗΠΑ – Ρωσίας

Ο πόλεμος στη Συρία θα είχε ενδεχομένως μετατραπεί σε «παγωμένη» κρίση, αν δεν υπήρχαν τα τεράστια κύματα προσφύγων να ξυπνούν στη Δύση τις συνειδήσεις, απαιτώντας άμεση επανεξέταση του προβλήματος. Καθώς συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια από την έναρξη του αιματηρού αδελφοκτόνου πολέμου, ο ΟΗΕ υπενθύμισε ότι όσο αυτός συνεχίζεται τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα ανθρώπινα κύματα προς την Ευρώπη. Από τα 4 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει το έδαφος της Συρίας, το ένα τέταρτο βρίσκεται ή θα βρεθεί άμεσα «προ των πυλών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η Ελλάδα θα δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Τι γίνεται όμως εντός της Συρίας; Πόσο έχουν προχωρήσει οι τζιχαντιστές; Γιατί αντέχει ακόμη ο Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά τη συρρίκνωση της κυριαρχίας του, και πόσο έχουν επηρεάσει τις εξελίξεις οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί; Ερωτήματα που τίθενται πιεστικά το τελευταίο διάστημα και απαιτούν απάντηση, την ώρα που οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας είναι και πάλι τεταμένες λόγω της ενίσχυσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο συριακό έδαφος.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν μέσω διπλωματικών διαύλων να εμποδίσουν τη διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν οπλισμό και προμήθειες στη Συρία για την ενίσχυση του Άσαντ. Η Ρωσία δεν έχει κρύψει ότι τα τεράστια αεροσκάφη μεταφέρουν όπλα και στρατιωτικό προσωπικό στη Συρία. Μάλιστα, στο πρόγραμμα των ρωσικών πτήσεων είχε περιληφθεί και η Αθήνα αρχικά, αλλά στη συνέχεια τα σχέδια μεταβλήθηκαν. Αιτία είναι η άρνηση της Βουλγαρίας να δεχτεί στον εναέριο χώρο της πολεμικά αεροσκάφη με προορισμό τη Συρία. Ωστόσο, οι ρωσικές πτώσεις συνεχίστηκαν μέσω άλλων αεροδιαδρόμων, πάνω από το Ιράκ και το Ιράν προς τη Λαττάκεια.

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ