Μέρκελ: Πρόοδο στην Ελλάδα και την Κύπρο βλέπει η Μέρκελ
  Τετάρτη, 18 Δεκ 2013      12:50      0

Μέρκελ: Πρόοδο στην Ελλάδα και την Κύπρο βλέπει η Μέρκελ

Για μια σειρά βημάτων προόδου στην Ελλάδα και στην Κύπρο έκανε λόγο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ...

στην πρώτη, μετά την ορκωμοσία της, ομιλία στη Βουλή, ενώ αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και συνεχάρη την Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες, "δρέπουν τώρα τους καρπούς των προσπαθειών τους". Αναφέρθηκε δε σε χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες, έπειτα από καιρό, πετυχαίνουν πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η Κομισιόν για πρώτη φορά στη φθινοπωρινή της πρόγνωση βλέπει σημαντικές ενδείξεις μιας προσεχτικής έναρξης της οικονομικής ανάκαμψης και πιστεύω ότι, με όλα τα προβλήματα τα οποία ακόμη έχουμε, αυτές είναι καλές ειδήσεις. Και η εξωτερική οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης ως συνόλου έχει βελτιωθεί - βλέπουμε σε ορισμένες χώρες για πρώτη φορά εδώ και καιρό πρωτογενή πλεονάσματα» δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Αναφερόμενη στις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν κυρίως από την κρίση, η καγκελάριος έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση της κατάστασης, σημειώνοντας: «Η Ιρλανδία και η Ισπανία δρέπουν τώρα τους καρπούς των προσπαθειών τους και μπορούν να βγουν από τα προγράμματα βοήθειας. Αυτό δείχνει ότι σε αυτές τις χώρες έγιναν πολλά και δεν μπορώ παρά να τις συγχαρώ. Βλέπουμε και στην Πορτογαλία θετικές εξελίξεις και επίσης στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, την Ελλάδα και την Κύπρο, μια ολόκληρη σειρά βημάτων προόδου».

Επισήμανε πάντως ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως, αλλά τόνισε ότι ο συνδυασμός αλληλεγγύης και εθνικής ευθύνης αποτελεί το σωστό δρόμο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό η κρίση να ξεπεραστεί μόνιμα.

Η Γερμανία είναι ισχυρή, όταν και η Ευρώπη είναι ισχυρή

Επανέλαβε ότι χρειάζοται περισσότερες προσπάθειες, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύναψης συμφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Γερμανία είναι ισχυρή, όταν και η Ευρώπη είναι ισχυρή. Η ευρωπαϊκή πολιτική σχεδόν δεν μπορεί πια να διαχωριστεί από την εσωτερική πολιτική», σημείωσε η καγκελάριος, μιλώντας ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διαπίστωσε «πρώτες επιτυχίες» και «επιφυλακτική ανάκαμψη» για την Ευρωζώνη. Τόνισε μάλιστα για μια ακόμη φορά ότι ο συνδυασμός αλληλεγγύης και ιδίας ευθύνης έχει αποδειχθεί ορθός και δεσμεύθηκε η κυβέρνησή της να λειτουργήσει με γνώμονα την ενίσχυση της Ευρώπης.

«Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική ένωση», δήλωσε η Μέρκελ και επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να προσφεύγουν στην ΕΕ μόνο όταν κάτι πάει στραβά οικονομικά, αλλά θα πρέπει να είναι δυνατό να τους απαιτούνται και οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Θέλουμε να εργαστούμε ώστε στο μέλλον να υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες, τις οποίες θα μπορούν να επεξεργαστούν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή. Γι' αυτό το θέμα θα μιλήσουμε τώρα για πολλοστή φορά, ενώ θα σημειώσουμε αργή πρόοδο», δήλωσε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε στους όρους για την παροχή βοήθειας: «Πώς θα αναπτύξουμε μια οικονομική και νομισματική ένωση, όταν για παράδειγμα οι επενδύσεις στην έρευνα διαφέρουν τόσο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει γι' αυτόν το λόγο να υπάρχουν υποχρεώσεις.

«Εάν επρόκειτο να κάνουμε αυτό το άλμα, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι τα κράτη τα οποία για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους χρειάζονται περισσότερα μέσα, θα πρέπει ταυτοχρόνως να προχωρήσουν σε εξυγίανση των προϋπολογισμών τους», υπογράμμισε.

«Όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να ρυθμίσει εκ νέου ορισμένες αρμοδιότητες», συνέχισε η 'Αγγελα Μέρκελ και ανέδειξε την ανταγωνιστικότητα ως βασική παράμετρο για τη θέση της Ευρώπης στο διεθνές περιβάλλον. Συνεχάρη μάλιστα την Ιρλανδία για την ολοκλήρωση του προγράμματος σταθεροποίησης.

Αναφερόμενη στην τραπεζική ένωση, η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν πριν από 20 χρόνια και χαρακτήρισε απαραίτητη μια συνετή ρύθμιση των αγορών.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για μια «κοινωνικά δίκαιη» Ευρώπη και σημείωσε ότι μελλοντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση είναι εφικτές. Δήλωσε δε ότι η μάχη κατά της ανεργίας των νέων παραμένει κεντρική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια.

Σε μια έμμεση αναφορά στην κριτική που δέχεται το Βερολίνο για το εμπορικό πλεόνασμα, επισήμανε ότι η Γερμανία θέλει να διατηρήσει τη βιομηχανική βάση της και προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη δεν θα γίνει πιο ισχυρή, εάν η Γερμανία χάσει θέσεις εργασίας».

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καγκελάριος έκανε λόγο για πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία, ώστε η πρώτη συζήτηση να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Αλβανία στη μάχη εναντίον της διαφθοράς.

Ειδικά για την Ουκρανία, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την μη υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος στο θέμα των δημοκρατικών ελευθεριών.

Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν γίνεται μια χώρα που βρίσκεται μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ να πρέπει να κάνει μια θεμελιώδη επιλογή για τη μία ή την άλλη πλευρά».

ΣΧΟΛΙΑ