Μείζον πολιτικό θέμα οι σεξουαλικές επιθέσεις στη Γερμανία
  Δευτέρα, 11 Ιαν 2016      18:51      0

Μείζον πολιτικό θέμα οι σεξουαλικές επιθέσεις στη Γερμανία

Οι επιθέσεις τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία και άλλες πόλεις της Γερμανίας παίρνουν μεγάλη διάσταση και μονοπωλούν το ενδιαφέρον των Γερμανών πολιτών.

Ο αριθμός των καταγγελιών ανέρχεται σε 516 με το 40% των οποίων να αναφέρονται σε σεξουαλική παρενόχληση. Ο Σοσιαλιστής Υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι επιθέσεις αυτές δεν ήταν τυχαίες αλλά αντίθετα αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου. «Όταν συγκεντρώνεται ένας τέτοιος όχλος για να διαπράξει ένα αδίκημα, φαίνεται ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

Οι αρχές μιλούν για περίπου 1.000 άνδρες, που χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, απλώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κολωνίας και συντονισμένα ξεκίνησαν να παρενοχλούν γυναίκες. Το σύνολο των υπόπτων φέρεται να είναι αλλοδαποί ή αιτούντες άσυλο που έφτασαν τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία.

Η διαπίστωση αυτή, όπως είναι λογικό, προκάλεσε έντονές αντιδράσεις ενώ για πολλούς χαρακτηρίστηκε ανησυχητική την ώρα που φουντώνει η προσφυγική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πιο εύκολες οι απελάσεις

 Η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε σοκαρισμένη από τα γεγονότα, που ομολογούμενος δεν ταιριάζουν σε μια ευρωπαϊκή πόλη. «Η απάντηση του κράτους δικαίου θα πρέπει να είναι σκληρή απέναντι στους δράστες» είναι η δήλωση της Άνγκελας Μέρκελ, που φανερώνει την αυστηρότητα με την οποία θα κριθεί η κατάσταση.

Η Γερμανία, μάλιστα, ήδη άλλαξε στάση απέναντι σε καταδικασμένους πρόσφυγες. «Εάν οι πρόσφυγες έχουν διαπράξει έγκλημα, αυτό θα πρέπει να έχει και κάποιες συνέπειες» είπε η καγκελάριος μετά και τα γεγονότα της νύχτας της Πρωτοχρονιάς που σημαίνει ότι εάν κάποιος πρόσφυγας έχει καταδικαστεί από γερμανικό δικαστήριο μπορεί και να πρέπει να απελαθεί από την Γερμανία. Οι απελάσεις, μέχρι σήμερα, ίσχυαν μετά από ποινή άνω του ενός έτους αλλά όπως ανέφερε η καγκελάριος σε κάποιες περιπτώσεις -όπως στη Κολωνία-  που δεν φτάνει κανείς σε τόσο μεγάλες ποινές η απέλαση πρέπει να εξετάζεται νωρίτερα.

Διαδηλώσεις στη Κολωνία

Το Σάββατο εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν έξω από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας ενάντια στη σεξουαλική βία με συνθήματα « προστατέψτε τις γυναίκες μας» και «όχι στη βία κατά των γυναικών». Τα πράγματα, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Η εκμετάλλευση των γεγονότων από το ακροδεξιό κόμμα δεν άργησε να έρθει με το ισλαμοφοβικό κίνημα PEGIDA να συγκρούεται με την αστυνομία. Στον απόηχο αυτών, την Κυριακή το βράδυ μια ομάδα είκοσι ατόμων ξεκίνησε επιθέσεις κατά προσφύγων στέλνοντας μάλιστα δύο εξ αυτών στο νοσοκομείο.

Η κατάσταση, όπως φαίνεται, είναι έκρυθμη και αυτό που χρειάζεται είναι σύνεση και ψυχραιμία. Τα βήματα προς τα πίσω είναι, άλλωστε, τα πιο επικίνδυνα, με την ανάγκη της αλληλεγγύης να είναι πιο έκδηλη από ποτέ.

Οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από την Μέρκελ κρίθηκε στο εσωτερικό της Γερμανίας, τις τελευταίες μέρες, όσο ποτέ. Πολλοί, μάλιστα, αναφέρονται στα γεγονότα της Κολωνίας ως πλήγμα της πολιτικής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Οι σκληροπυρηνικοί μιλούν για μια πρόκληση των ευρωπαϊκών αξιών από την «τζιχάντ του βιασμού» όπως τη χαρακτηρίζουν. Αρκετοί είναι και αυτοί που αιτία των συμβάντων θεωρούν την αποτυχία της γερμανικής αστυνομίας να επιβάλλει την τάξη.

Όπως και να έχει, το θέμα αυτό βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας με τους Γερμανούς, τέσσερις μήνες μετά την αποδοχή των προσφύγων, να στέκονται σκεπτικοί απέναντι στην κατάσταση.

Το περιοδικό FOCUS κλιμακώνει την ένταση

Το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Focus έρχεται να οξύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα διχάζοντας την κοινή γνώμη. Στο εξώφυλλο βρίσκεται μια γυμνή λευκή γυναίκα στο κορμί της οποίας υπάρχουν πολλά μαύρα ανδρικά αποτυπώματα με τίτλο «Οι γυναίκες καταγγέλλουν. Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις των μεταναστών: Είμαστε ακόμη ανεκτικοί ή ήδη τυφλοί;».

Οι χαρακτηρισμοί του εξωφύλλου ως ρατσιστικό και σεξιστικό έκαναν τον αρχισυντάκτη να απολογηθεί λέγοντας ότι «το περιοδικό προσπάθησε να απεικονίσει τα γεγονότα της Κολωνίας και  όποιος δεν το βλέπει αυτό απλώς φοβάται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.»

Όποια και εάν είναι η συνέχεια το βασικό είναι να θυμάται κανείς θύματα των επιθέσεων στάθηκαν οι γυναίκες και ότι σκληρά πρέπει να αντιμετωπίζεται όποιος δρα έναντι του συνανθρώπου του ασχέτως θρησκείας και χρώματος.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ