Με την συγκατάθεση της Μέρκελ η διώξη του κωμικού που σατίρισε τον
Ερντογάν
  Παρασκευή, 15 Απρ 2016      15:38      0

Με την συγκατάθεση της Μέρκελ η διώξη του κωμικού που σατίρισε τον Ερντογάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποδέχθηκε το αίτημα της Τουρκίας για άσκηση δίωξης κατά του σατιρικού παρουσιαστή, Γιαν Μπέμερμαν...

 

Ο Γερμανός κωμικός, Γιαν Μπέμερμαν, θα διωχθεί ποινικά με την κατηγορία της «προσβολής ξένου αρχηγού κράτους».

Η Μέρκελ δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα του Τούρκου προέδρου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Μπέμερμαν για το «υβριστικό» ποίημα που διάβασε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF με «πρωταγωνιστή» τον «σουλτάνο».

Βέβαια, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως το ζήτημα δίχασε τον πολιτικό κόσμο, λέγοντας ότι «υπήρχαν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους εταίρους, τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες».

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για δίωξη στην συγκεκριμένη περίπτωση, τονίζοντας βέβαια ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπέμερμαν σατίρισε τον Ερντογάν παρουσιάζοντάς τον, μεταξύ άλλων, να κλωτσάει πρόσφυγες και να χαστουκίζει χριστιανούς.

Εν μέσω των συζητήσεων για το προσφυγικό, η Τουρκία είχε αντιδράσει δια στόματος του πρωθυπουργού της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε αναφερθεί σε μία «επιθετική κίνηση».

Το αίτημα δίωξης του κωμικού από την τουρκική πλευρά έχει προκαλέσει «πυρετό» διαβουλεύσεων και συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της καγκελαρίου προκειμένου να καθοριστεί η τακτική που θα ακολουθήσει η χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ