Μαύρος καπνός στη συνάντηση Τσίπρα-Επιστημόνων
  Δευτέρα, 25 Ιαν 2016      15:40      0

Μαύρος καπνός στη συνάντηση Τσίπρα-Επιστημόνων

Τον πρωθυπουργό συνάντησαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων για να συζητήσουν για το ασφαλιστικό αλλά και τους φόβους αποχώρησης του νέου επιστημονικού προσωπικού από την Ελλάδα, χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου  βρέθηκαν ο  πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Βασίλης Αλεξανδρής και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ,Μιχάλης  Βλασταράκος. Παρόλο που η συζήτηση ξεκίνησε με τον τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι αναζητεί λύση στα προβλήματα του ασφαλιστικού η πρώτη,αυτή, συνάντηση  φαίνεται πως έληξε χωρίς συμφωνία.

Η λύση σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού, μπροστά στις κάμερες, πρέπει να εξυπηρετεί κυρίως τους αδυνάτους . «Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι». Όπως, άλλωστε, τόνισε και στην ομιλία του στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, εχθές Κυριακή, βρίσκονται υπό εξέταση βελτιώσεις στο σχέδιο για το ασφαλιστικό που όμως δεν θα αφορούν μεγαλοδικηγόρους και μεγαλογιατρούς, αλλά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα νέα σενάρια που εξετάζονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες είναι τα εξής:

– για όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000-20.000 ευρώ η ασφαλιστική εισφορά θα αντιστοιχεί στο 15% του καθαρού εισοδήματός

– για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 35.000 ευρώ θα καταβάλλονται εισφορές αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς

– όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα εξετάζεται να οριστούν κλίμακες για τις εισφορές

Επίσης θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τα πρώτα πέντε χρόνια. Στα δύο πρώτα χρόνια οι εισφορές θα είναι 14% και στα επόμενα τρία χρόνια 17%.

Εκπρόσωποι των επιστημόνων ανέφεραν ότι υπήρξε κατανόηση για το ύψος των εισφορών, αλλά δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη λύση. Ακόμη δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων η οποία και  προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.

Ο Γιώργος Στασινός, μάλιστα, πρόεδρος ΤΕΕ δήλωσε ότι ο κλάδος του δεν θα σταματήσει τις κινητοποιήσεις .«Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και τον διάλογο για να αλλάξει αυτό το σχέδιο ασφαλιστικού» αναφέρει  τονίζοντας ότι οι μηχανικοί, το ΤΕΕ και όλοι οι τεχνικοί φορείς συντονίζονται και με τους  υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς της χώρας.

Οι αντιδράσεις γίνονται πλέον συντονισμένα  με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ και δεκάδες άλλες επαγγελματικές ομάδες να συμμετέχουν ενεργά στη  γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη.

Μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό η αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων συναντάται  αργότερα σήμερα τον επικεφαλής του κόμματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ,Σταύρο Θεοδωράκη , ενώ συναντήσεις προγραμματίζονται και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ