«Μακεδονία του Ίλιντεν» το νέο όνομα για τα Σκόπια γράφουν ΜΜΕ της
ΠΓΔΜ
  Παρασκευή, 18 Μάι 2018      15:31      0

«Μακεδονία του Ίλιντεν» το νέο όνομα για τα Σκόπια γράφουν ΜΜΕ της ΠΓΔΜ

«Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija) είναι το νέο όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων. όπως αναφέρουν σκοπιανά Μέσα Ενημέρωσης.

 

Σύμφωνα με το a1on.mk, το όνομα «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και να έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Το ίδιο μέσο επισημαίνει ότι ως επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή Nova Macedonia ή New Macedonia και όχι ως Nova Makedonija ή Gorna Makedonija.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά, ενώ διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν ότι αυτή η πρόταση πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς καθώς μπορεί να κρύβει παγίδες. Αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η εξέγερση του Ίλιντεν, που έγινε στις αρχές του 20ού αιώνα, είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας» με την συμμετοχή και ελληνικών εδαφών.

Δεν επιβεβαιώνει ο Τζανακόπουλος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ρωτήθηκε πριν από λίγο σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» ως ένα από τα σενάρια που συζητούνται στην διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

«Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο. Αυτά αφορούν το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, σχολιάζοντας τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο τραπέζι των συνομιλιών Αθήνας – Σκοπίων έχει πέσει το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija» για την επίλυση της διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Ο κύριος Τζανακόπουλος σημείωσε ακόμη: «Δεν πρόκειται να προεξοφλήσω την κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Η πολιτική βούληση υπάρχει, αλλά όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, απομένει αρκετή απόσταση να διανύσουμε για μία τελική συμφωνία».

Τα σενάρια για συζητήσεις γύρω από το όνομα «Ilidenska Republika Makedonija» φούντωσαν 24 ώρες μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Σόφια.

 
ΣΧΟΛΙΑ