Μ. Σουλτς: Αναγκαίες οι αμοιβαίες υποχωρήσεις για λύση τουΚυπριακού
  Τρίτη, 29 Μάρ 2016      19:01      0

Μ. Σουλτς: Αναγκαίες οι αμοιβαίες υποχωρήσεις για λύση τουΚυπριακού

Υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές για να μπορέσουν να επιτευχθούν συμβιβασμοί στο Κυπριακό ζήτησε από το βήμα της κυπριακής Βουλής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναγνωρίζοντας ότι παραμένουν εμπόδια στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας...

Η τύχη της Κύπρου, τόνισε, «δεν επιτρέπεται τώρα να εξαρτηθεί από λεπτομέρειες», διότι, όπως σημείωσε, «αν επιτευχθεί η επανένωση, αυτό θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, από πολιτική, οικονομική και πολιτιστική άποψη».

Χαρακτήρισε την επανένωση της Κύπρου «ρεαλιστική πιθανότητα» και ζήτησε «να αδράξουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία».

Ο Σουλτς υπογράμμισε ότι η Ευρώπη λειτουργεί διαρκώς υπό καθεστώς κρίσης και σημείωσε ότι το 2015 ήταν ο δυσκολότερος χρόνος, που βίωσε στην 30ετή πολιτική του σταδιοδρομία.

«Αυτό που μου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι οι κρίσεις αυτές δεν μας φέρνουν πιο κοντά εμάς του Ευρωπαίους, αλλά απειλούν να μας διχάσουν», σημείωσε.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίθηκαν από πολλές πλευρές, ανέφερε ο κ. Σουλτς. «Για μένα, όμως, αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν -θα τολμούσα να πω- ένα σημαντικό σημείο καμπής, διότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ήταν επιτέλους και πάλι αισθητή η πολιτική βούληση να βρεθούν κοινές λύσεις», υποστήριξε.

Ο ρεαλισμός, σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, επιτάσσει επίσης «να αναγνωρίσουμε ότι δεν θα βρούμε λύση χωρίς την Τουρκία». Αυτό, όμως, είπε, δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι σε αντάλλαγμα, να θυσιάσουμε τις αξίες μας.

Επίσης, επεσήμανε πως «ένα πράγμα είναι η ενταξιακή διαδικασία και άλλο πράγμα η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Εξάλλου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε σαφές ότι «οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, η προσφυγική κρίση και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι ξεχωριστά στοιχεία και δεν πρέπει να συνδυάζονται».

 

ΣΧΟΛΙΑ