Λέρος: Η μαρτυρία που «καίει» τους τρεις υπόπτους
  Παρασκευή, 13 Σεπ 2019      20:54      0

Λέρος: Η μαρτυρία που «καίει» τους τρεις υπόπτους

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ με την κλοπή στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη οπλισμού στη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο.

Υπαξιωματικός που υπηρετεί στη Λέρο με την ομολογία του «καίει» τρία πρώην στελέχη της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού για την κλοπή του οπλισμού.

Οι Αρχές εστιάζουν στον ρόλο του προηγούμενου αποθηκάριου και δύο πρώην βατραχανθρώπων των ΟΥΚ.

«Κλειδί» ο οπλονόμος

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, τον Σεπτέμβριο του 2018 ο οπλονόμος της βάσης έκανε απογραφή και παρέδωσε την αποθήκη. Παρέμεινε όμως στο νησί έναν μήνα ακόμα και ζήτησε και πήρε από τον νέο οπλονόμο τα κλειδιά της αποθήκης.

Με αυτά φέρεται πως την επισκέφθηκε τουλάχιστον μία φορά συνοδευόμενος από δύο βατραχανθρώπους των ΟΥΚ.

Λίγες μέρες μετά αποχώρησε ενώ ο νέος οπλονόμος υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι όλα είναι εντάξει χωρίς να μετρήσει τον οπλισμό.

Οι δύο ΟΥΚάδες αποστρατεύτηκαν το 2019.

Τον Οκτώβριο του 2018 η κλοπή

Η κλοπή φαίνεται ότι συνέβη την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2018. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, φαίνεται ότι το στρατιωτικό υλικό βγήκε από την αποθήκη σε δύο δόσεις.

Ο πρώην οπλονόμος αρνείται να συνεργαστεί με τις Αρχές, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση και ότι όλα έγιναν νομότυπα, ενώ ο υπαξιωματικός που έχει την ευθύνη για την αποθήκη έχει αποκαλύψει πρόσωπα και ονόματα. Κατονόμασε τουλάχιστον τους δύο βατραχανθρώπους που φέρονται να έχουν μπει στην αποθήκη οπλισμού και θα κληθούν να καταθέσουν τις επόμενες μέρες.

Την ίδια ώρα, η έρευνα ανοίγει και σε άλλα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία την επίμαχη περίοδο είχαν πρόσβαση στην αποθήκη.

Τα σενάρια για το πού κατέληξαν τα όπλα

Στα κυκλώματα της νύχτας αναζητά η Αστυνομία τα ίχνη των όπλων.

Η Αντιτρομοκρατική δεν αποκλείει τα όπλα να έχουν καταλήξει στα χέρια νονών της νύχτας, καθώς στο παρελθόν έχουν σημειωθεί μαφιόζικες εκρήξεις με στρατιωτικό υλικό.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν ότι δεν κρύβεται κάποια τρομοκρατική οργάνωση πίσω από αυτή την υπόθεση, καθώς όπως επισημαίνουν αν υπήρχει άρωμα τρομοκρατίας τα αντιαρματικά όπλα που θα είχαν κλαπεί θα ήταν περισσότερα.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Παναγιωτόπουλος: Θεωρώ ότι η υπόθεση βρίσκεται κοντά στην πλήρη εξιχνίαση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτοπούλος, στο περιθώριο της σημερινής του επίσκεψης στον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης μαζί με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, εξέφρασε την πεποίθηση του πως η έρευνα σχετικά με την απώλεια οπλισμού στην βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Λέρο έχει προχωρήσει αρκετά και πως η υπόθεση βρίσκεται κοντά στην πλήρη εξιχνίαση της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά στην ΕΡΤ:

«Η έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά και με ταχείς ρυθμούς, γιατί από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οι εντολές και επιστρατεύτηκε η κατάλληλη δύναμη των ελεγκτικών αρχών. Είτε των στρατιωτικών αρχών με παρουσία στρατιωτικού εισαγγελέα από το ναυτοδικείο είτε με την συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ προκειμένου να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Αυτή τη στιγμή ακόμα διεξάγεται η προανάκριση, η σχετική έρευνα στη βάση της Λέρου. Η προανάκριση διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Δεν επιζητούμε να έχουμε πληροφόρηση ώρα με την ώρα, αλλά γνωρίζουμε ότι η διαδικασία εξελίσσεται γρήγορα και ικανοποιητικά. Οι έρευνες εντείνονται, προφανώς οδηγούνται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, δεν είναι όμως η δουλειά μας να ζητάμε περαιτέρω πληροφόρηση. Θα περιμένουμε το πόρισμα, αυτό δεν θα αργήσει. Προχωράει με γοργό ρυθμό και εντατικό και από εκεί και πέρα, όταν θα έχουμε το πόρισμα της προανακριτικής έρευνας θα δούμε και με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε. Είπα από την πρώτη στιγμή να σταματήσει η πολιτική σπέκουλα πάνω στο θέμα αυτό, είναι σοβαρό το θέμα ασφαλώς, σύντομα όμως θα ξέρουμε, ποιος, τι, πότε, πώς. Θα περιμένουμε όμως, πρέπει να σεβαστούμε τη μυστικότητα της διαδικασίας και να κρατήσουμε για την ώρα ότι οι ρυθμοί ήταν άκρως ικανοποιητικοί. Θεωρώ ότι η υπόθεση βρίσκεται κοντά στην πλήρη εξιχνίαση. Το πόρισμα ασφαλώς θα είναι αποκαλυπτικό και διδακτικό. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσει η έρευνα γρήγορα, διότι ασφαλώς αυτό το θέμα για εμάς, για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι θέμα σοβαρό. Ξέρουμε όμως ότι οι διαταγές, οι κανόνες ασφαλείας υπήρχαν. Η ιεραρχία είχε επικοινωνήσει τους κανόνες ασφαλείας και την ανάγκη τήρησής τους προς τα κάτω. Από εμένα δεν είναι θέμα διαδικασίας, αλλά κάποιου προσώπου που παρατύπως δεν τήρησε αυτή τη διαδικασία. Τα άλλα θα τα δούμε όταν με το καλό προκύψουν τα πορίσματα των ερευνών»

ΣΧΟΛΙΑ