Ξάνθος: Οι προσλήψεις θα ανοίξουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ
  Δευτέρα, 22 Φεβ 2016      13:30      0

Ξάνθος: Οι προσλήψεις θα ανοίξουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

Την πρόσληψη έως τον Μάρτιο 500 γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι θα ενταχθούν στο δυναμικό των νοσοκομείων, ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για τουλάχιστον 60 ασθενείς που καθημερινά αδυνατούν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος...

 

 

Το σύστημα Υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Ξάνθος, μπορεί να βρέθηκε τον τελευταίο καιρό σε μια επικίνδυνη κατάσταση  αλλά δεν είναι ακέφαλο ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.

«Τα νοσοκομεία ανταποκρίνονται χάρη στη προσπάθεια του προσωπικού τους  και κανένας ασθενής, ιδίως τα σοβαρά περιστατικά και όσοι έχουν άμεση ανάγκη ιατρική βοήθειας, δεν κινδυνεύει προσερχόμενος στα δημόσια νοσοκομεία» είπε ο κ. Ξάνθος συνεχίζοντας ότι οι διαδικασίες πρόσληψης διοικητών ξεκίνησαν, παρότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλές αιτήσεις.«Δεν είναι ακέφαλα τα νοσοκομεία. Υπάρχουν διοικητικά συμβούλια που έχουν διοριστεί και η διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών προχωρά και όσοι επιλεγούν θα είναι στις θέσεις τους σύντομα», τόνισε.

Όσον αφορά στο νέο σχέδιο νόμου, ο υπουργός έκανε λόγο για καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία είναι κοστολογημένη, καθώς υπάρχει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους και οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί τη δημοσιονομική αποτύπωση των μέτρων. «Οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας με αυτόν τον τρόπο θα έχουν δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, νοσηλεία χωρίς προεγκρίσεις, τριμελείς επιτροπές, χωρίς χρέωση νοσηλείων και αντιμετώπιση των φαρμακευτικών τους αναγκών όπως και οι ασφαλισμένοι», υπογράμμισε.

Στόχος του  υπουργείου είναι να σταθεροποιηθεί  η λειτουργία των κλινών που είναι ήδη σε λειτουργία στις ΜΕΘ. Επίσης, να επαναλειτουργήσουν κρεβάτια που είχαν πάψει να λειτουργούν την προηγούμενη περίοδο λόγω έλλειψης προσωπικού, και κυρίως να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής που παρατηρείται και το "απαράδεκτο", όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός, φαινόμενο της λίστας για κρεβάτια ΜΕΘ. «Γιατροί και νοσηλευτές θα τοποθετηθούν μέσα στο Μάρτιο, με κριτήρια ΑΣΕΠ για πρώτη φορά, η φιλοδοξία μας είναι ένα μεγάλο μέρος από τα 250 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, ίσως και τα μισά να ανοίξουν πριν από το Πάσχα και ο στόχος είναι να εξαλειφθεί η λίστα που σε καθημερινή βάση είναι 50 με 60 άτομα», σημείωσε ο κ. Ξάνθος.

 Ο νέος νόμος  όπως σχολίασε ο κ. Ξάνθος, «διευκολύνει τις προσλήψεις, επιταγχύνει τις κρίσεις των γιατρών, τους δίνει κίνητρα να πάνε σε άγονες νησιωτικές, προβληματικές περιοχές, ενισχύει τη λειτουργία εποπτευόμενων φορέων, όπως ο Ε.Ο.Φ , το ΕΚΑΒ κ.α. Το σύστημα είναι διάτρητο και δεν έφτασε απ ότι φαίνεται ούτε η δημιουργία της επιτροπής προμηθείων Υγείας, ούτε το παρατηρητήριο τιμών, το οποίο έχει πάρα πολλά προβλήματα. 'Αρα, πρέπει, όχι μόνο να κλείσουμε τις τρύπες, αλλά να πάμε σε μια άλλη βάση η οποία θα διασφαλίζει και την ποιότητα των υλικών, τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών και τη διασφάλιση των δημοσίων συμφερόντων».

Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ, ο υπουργός υποστήριξε ότι «θα υπάρχει μεγαλύτερη ροή πόρων και από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και από τον οργανισμό προς το σύστημα Υγείας καθώς το σχέδιο μας είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας στοχεύει στην αύξηση της ικανότητα του να καλύπτει τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των πολιτών. Στο ορατό μέλλον θα υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα λειτουργεί και αυτός με κανόνες θα τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα ελέγχεται και φυσικά και η πολιτεία θα είναι υποχρεωμένη να είναι εντάξει στις πληρωμές της απέναντι στους ιδιώτες παρόχους».

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ