Κροτίδες...
  Πέμπτη, 12 Μάι 2016      15:42      0

Κροτίδες...

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες όλος ο ελληνισμός εύχεται και αντεύχεται την «Καλή Ανάσταση» ως κορύφωση της ακολουθίας του Ιερού Μαρτυρίου του Χριστού αλλά και ως προσωπική προσδοκία της καθεμιάς και του καθενός γι’ αυτά που έρχονται...

Τα τελευταία δε χρόνια, αυτά των σκληρών Μνημονίων, η ευχή για «Καλή Ανάσταση» συμπυκνώνει την ελπίδα όλων μας για σταδιακή βελτίωση της κατάστασης στη χώρα και επιστροφή σε μια κανονικότητα, έστω και διαφορετική από αυτή που γνωρίσαμε στα χρόνια της μεγάλης φούσκας της οικονομίας.

Το περσινό Πάσχα, όταν η νέα κυβέρνηση προσπαθούσε, παρά τις όποιες επιπολαιότητες και αβλεψίες, να δαμάσει το θηρίο που λέγεται νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Ευρώπης και των δανειστών, η ελπίδα αυτή παρέμενε διάχυτη. Η κατάληξη είναι γνωστή. Τα γεγονότα του καλοκαιριού επιβεβαίωσαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα Μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας είναι σαν τη Λερναία Ύδρα ή, καλύτερα, σαν το σατανά που εμφανίζεται με διαφορετικές μορφές.

Το φετινό Πάσχα οι προσδοκίες είναι μειωμένες. Η πολυπόθητη συμφωνία δεν έρχεται κι όταν έρθει τα μέτρα θα είναι σκληρά. Αλλά αυτό το ξέραμε. Αυτό, ωστόσο, που μας τρομάζει είναι ότι οι υποκριτές και οι φαρισαίοι εντός και εκτός συνόρων δεν σέβονται τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού που σταυρώνεται εδώ και έξι χρόνια. Κι αν δεν τον καταδικάζουν στη σταύρωση, συμπεριφέρονται ως Πόντιοι Πιλάτοι, καθαρίζοντας τη συνείδησή τους πλένοντας απλώς τα «βρώμικα» χέρια τους. Και οι «συμπολίτες» μας, οι άλλοι Ευρωπαίοι, «αθωώνουν» με την ψήφο τους τον σύγχρονο «Βαραββά», την Ακροδεξιά, απανταχού στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επένδυσαν πολλά στη φετινή Ανάσταση. Ήλπιζαν ότι θα έχει επιτευχθεί μια λύση που θα εκκινούσε τη μετάβαση στη νέα εποχή με δειλά αλλά σταθερά βήματα. Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι έχουμε μάθει να υπομένουμε. Έχουμε περάσει πολλά δεινά και δεν υποκύπτουμε. Έχουμε βαθιά πίστη στο μέλλον. Οι κροτίδες από τους δανειστές, που τραυματίζουν την όποια εμπιστοσύνη και ακρωτηριάζουν την όποια προοπτική, και η λάμψη τους θα δώσουν τη θέση τους στο πραγματικό Φως της Ανάστασης...

Καλό Πάσχα!

Στρυμών

Tεύχος 338

ΣΧΟΛΙΑ