Κουβέλης: «Σε ιστορικό σημείο οι συνομιλίες με την Τουρκία»
  Τρίτη, 26 Οκτ 2010      15:32      0

Κουβέλης: «Σε ιστορικό σημείο οι συνομιλίες με την Τουρκία»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμφωνία με «αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στο πλαίσιο του διεθνούς...
δικαίου» άφησε με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, αλλά όπως δήλωσε «στη φάση αυτή δεν μπορώ να πω ότι έχουμε μία συμφωνία που θα λύσει όλα τα ζητήματα».

 

 

Ερωτηθείς σχετικά με το Αιγαίο, ο υφυπουργός ανέφερε τα περί διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Σημασία έχει οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας να δουν την καλή αυτή πρόθεση. Οι επαφές μεταξύ των δύο πρωθυπουργών συνιστούν ιστορικό σημείο καμπής».
Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι «συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών» και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες. Πρόσθεσε δε ότι εκτός από το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν διάφορα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, που πρέπει να συζητηθούν και να καταλήξουν σε λύση. Απαντώντας σε ερώτηση αν είμαστε κοντά στη λύση, είπε: «Στο βαθμό που αμφότερες οι πλευρές το επιθυμούν, τότε η λύση πάντα είναι κοντά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε σίγουροι ότι εργαζόμαστε με μία αντίληψη σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα φέρει την πρόοδο στις συνομιλίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει βούληση για τη λύση και έχει διαμορφωθεί ο μηχανισμός».
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «και η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη είναι θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ενώ είπε πως «η τουρκική κυβέρνηση επιδεικνύει καλή διάθεση ως προς την επαναλειτουργία της Σχολής. Πρόκειται για θέμα που εκφράζει το κλίμα εμπιστοσύνης και καλών προσθέσεων που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των δύο χωρών».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ