Κουβέλης για άδεια Κουφοντίνα: Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για
όλους
  Παρασκευή, 10 Νοέ 2017      16:33      0

Κουβέλης για άδεια Κουφοντίνα: Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται για όλους

Στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1 εμφανίστηκε ο Φώτης Κουβέλης σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, την 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι ο νόμος δεν κάνει εξαίρεση για τον Κουφοντίνα, επισημαίνοντας πως δεν αποφυλακίστηκε αλλά πήρε άδεια και υπογράμμισε ότι ο σωφρονισμός αφορά όλα τα εγκλήματα.

 

Ειδικότερα ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι:

«Υπάρχει ο νόμος 2776 του 1999 που επιτρέπει την χορήγηση αδειών κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και μετά την αξιολόγηση συγκεκριμένων στοιχείων επιτρέπει τη χορήγηση αδειών μικρών ή και λίγο μεγαλύτερων και πολύ μεγαλυτέρων. Ο νόμος έχει μεγάλη διαδρομή, από το 1999 ως το 2017».

«Ο νόμος δεν κάνει διάκριση αναφορικά με το χαρακτήρα των ποινικών αδικημάτων για τα οποία κάποιος καταδικάστηκε. Δεν κάνει εξαίρεση για την περίπτωση Κουφοντίνα καθώς κρίθηκε για το χαρακτήρα των εγκληματικών του ενεργειών από τη Δικαιοσύνη και έχει καταδικασθεί».

Η ρύθμιση αποσκοπεί στον σωφρονισμό των κρατουμένων

«Η ρύθμιση αυτή –σωφρονιστικού χαρακτήρα- αφορά πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης που διακρίνονται για τον δικαιϊκό τους πολιτισμό και δεν συμψηφίζεται η χορήγηση αδειών ούτε αμφισβητεί την κρίση του Δικαστηρίου που επέβαλλε τις συγκεκριμένες ποινές. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στο σωφρονισμό του κρατουμένου. Δεν είναι αποφυλάκιση, θα απουσιάσει στην συγκεκριμένη περίπτωση για 48 ώρες και θα επιστρέψει».

«Είναι πολύ μικρό το ποσοστό εκείνων που παίρνουν άδεια και δεν επιστρέφουν, με επιστημονικά, σωφρονιστικά κριτήρια το ποσοστό μη τήρησης των όρων δηλαδή η μη επιστροφή είναι τόσο μικρό, που φαίνεται απόλυτα δικαιολογημένη η ρύθμιση αυτή του σωφρονιστικού κώδικα για τη χορήγηση αδειών».

Ο κ. Κουβέλης μιλώντας για το συμβούλιο των φυλακών που αποφασίζει για τις άδειες επεσήμανε ότι: «Αποφασίζει ένα όργανο στο οποίο προΐσταται αντεισαγγελέας Εφετών, κατά συνέπεια υπάρχει και το στοιχείο της δικαιϊκής κρίσης».

Τέλος, δήλωσε αντίθετος στην εξαίρεση κάποιων αδικημάτων υπογραμμίζοντας ότι «ο σωφρονισμός αφορά όλα τα εγκλήματα χωρίς εξαίρεση». «Αν εγκαταλείψουμε την έννοια του σωφρονισμού και περάσουμε στο χώρο της εκδίκησης εκ μέρους της δημοκρατικής πολιτείας ανοίγουμε το δρόμο της επαναφοράς της ποινής του θανάτου».

 

ΣΧΟΛΙΑ