Κως: Ακρωτηριάστηκαν τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο
  Παρασκευή, 21 Ιούλ 2017      19:02      0

Κως: Ακρωτηριάστηκαν τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) νοσηλεύονται οι τέσσερις τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην Κρήτη με C 130.

Στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών.

Ο Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρισκόταν από το πρωί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

 Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τους νεκρούς και τους τραυματίες από τον σεισμό στην Κω.

 Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και τη συμπαράστασή της στο νησί της Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό που άφησε πίσω του δύο νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο λιμάνι και την παλιά πόλη της Κω.

 Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Κω ή σε δομές στέγασης της Υ.Α., και εκτιμώνται σε περίπου 810, είναι ασφαλείς.

Από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός, το προσωπικό της Υ.Α. βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές προκειμένου να αξιολογήσει τις ανάγκες και την έκταση των ζημιών που έχει υποστεί το νησί και παραμένει στη διάθεσή τους για να παρέχει στήριξη σε όσους έχουν πληγεί από τη φυσική αυτή καταστροφή με κάθε δυνατό τρόπο.

Όλα τα μέλη του προσωπικού της Υ.Α. και των εταίρων οργανώσεων είναι ασφαλή, αφού πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους ή στο ύπαιθρο, όπως και πολλοί κάτοικοι, εν μέσω συνεχών μετασεισμικών δονήσεων.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε περίπου στη 1:30 τα ξημερώματα ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές.

Ο σεισμός συνέβη στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και μόλις έναν μήνα μετά τον σεισμό που κλόνισε τη Λέσβο, όπου ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Η Υ.Α. είχε παράσχει τότε βοήθεια σε όσους επλήγησαν από τον σεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ