Κόντρα στη Βουλή για τη ρύπανση στο Σαρωνικό
  Τετάρτη, 20 Σεπ 2017      14:59      0

Κόντρα στη Βουλή για τη ρύπανση στο Σαρωνικό

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος παρενέβη στη συζήτηση.

 

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε: «Μας καταγγέλλουν και μας εγκαλούν αλλά δεν μας λένε τι έπρεπε να κάνουμε που δεν το κάνουμε. Να δούμε την επικαιροποίηση του σχεδίου ώστε να μπουν στο παιχνίδι και οι δήμοι και οι περιφέρειες. Ήμασταν αποτελεσματικοί. Θα κριθούμε. Σε ένα μήνα με 40 μέρες τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά».

Ο κ. Κουρουμπλής, παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη, ανέφερε ότι «συζητάμε για ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που έχει να κάνει με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το ατύχημα που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου. Μας έχει ανησυχήσει όλους και μας έχει βάλει σε προβληματισμό και πρέπει να διερευνηθεί κάτω από ποιες συνθήκες έγινε. Όλες οι αρχές και η Δικαιοσύνη βρίσκονται σε συνεννόηση για να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία από το πρώτο βίντεο που έκαναν την Κυριακή οι βατραχάνθρωποι έως και τα τελευταία στοιχεία».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας για ολιγωρία αναφέροντας: «Θέλατε τρεις μέρες για να καταλάβετε τι έχει γίνει. Τι κάνατε στο Λονδίνο; Τι εξηγήσεις έχετε να δώσετε για το γεγονός ότι ένα πλοίο το οποίο ξεκάθαρα δεν έπρεπε να πλέει κρίθηκε αξιόπλοο από το υπουργείο σας. Πείτε μου ποιος λέει ψέματα. Οι δήμαρχοι ή εσείς που μάλλον δεν αντιληφθήκατε το μέγεθος του προβλήματος. Στην αυτοψία που έκανα εγώ στην περιοχή είδα δημάρχους οργισμένους να λένε ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση ή κατεύθυνση».

Η συζήτηση γίνεται σε έντονους τόνους και ακολουθεί η στιχομυθία:

Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό ερώτημα που έχω να κάνω στον υπουργό είναι γιατί καθυστερήσατε 4 ημέρες να ζητήσατε τη βοήθεια του αρμόδιου φορέα EMSA να παρέχει υπηρεσίες απορρύπανσης. Κάποιος λέει ψέματα, ή ο EMSA λέει ψέματα ή εσείς!
Κουρουμπλής: Εσείς λέτε ψέματα
Κυριάκος: Ψεύδεστε κύριε υπουργέ
Κουρουμπλής: Μητσοτακέικο ψέμα
Κυριάκος: Μαζευτείτε κύριε υπουργέ
Κουρουμπλής: Δεν σας φοβάμαι.

Κουρουμπλής: Πως έγιναν τα πράγματα

Η σειρά των γεγονότων σύμφωνα με τον υπουργό έχει ως εξής: «Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» φόρτωσε από τα ΕΛΠΕ 1.819 τόνους μαζούτ. Συνολικά είχε 2.550 τόνους. Από την πρώτη στιγμή που ο θάλαμος επιχειρήσεων έλαβε πληροφόρηση ότι ένα πλοίο βρίσκεται σε κατάσταση βύθισης κινητοποιήθηκε. Από τις 2.41 έως τις 4.10 που βυθίσθηκε ήταν σκάφη του Λιμενικού, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στους δύο ναυαγούς και απορρυπαντικό σκάφος ήταν στις 4.30. Στις 6.10 ανατέθηκε η στεγανοποίηση του πλοίου. Με το ξημέρωμα κατέβηκαν οι δύτες, προσδιόρισαν το φορτίο και ξεκίνησε η διαδικασία τοποθέτησης φρακτών.

»Δεν είναι εύκολο να μεταφερθούν χιλιόμετρα φρακτών για να κλείσουν το σημείο. Στις 9.40 είχε ολοκληρωθεί ο φράκτης περί το ναυάγιο. Στις 10 το πρωί ξεκίνησε η στεγανοποίηση του πλοίου που ήταν ο πρώτος στόχος. Ενώ είχαν μπει οι φράκτες την τρίτη ημέρα είδαμε μία κηλίδα στην περιοχή του Πειραιά. Έχει μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για Πειραιά και ευρύτερη περιοχή. Στις 5.21 έφυγε το σήμα προς τα Λιμεναρχεία της περιοχής να είναι έτοιμα και να ενημερώσουν. Ότι φράγματα διαθέτουμε ήταν εκεί για την απορρύπανση με βάση το ΠΔ 55/1998. Το ΠΔ προβλέπει την έκδοση μίας κρίσιμης υπουργικής απόφασης που ακόμη δεν έχει εκδοθεί, αλλά έχει συσταθεί η σχετική επιτροπή εδώ και τρεις μήνες».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επεσήμανε ότι «το Λιμεναρχείο Πειραιά και Σαρωνικού είχαν την ευθύνη υλοποίησης του τοπικού σχεδίου και στον λιμενάρχη Πειραιά ανατέθηκε η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου. Τρίτη βράδυ έγινε σύσκεψη στο Λιμενικό και Τετάρτη πρωί κλήθηκαν οι δήμαρχοι για να πουν την γνώμη τους και για να ξεκινήσει ο συντονισμός».

Ακόμη ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «όλη η προσπάθεια γίνεται με μηχανικά μέσα. Δεν θα πέσει ούτε ένα κιλό χημικό στη θάλασσα. Είπε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ ότι καθυστερήσαμε να ζητήσουμε την βοήθεια του σκάφους της ΕΕ. Δεν σας έχουν ενημερώσει. Υπήρξε επαφή μας είπαν ότι είναι σε αποστολή και έφτασε το μεσημέρι της Τρίτης και σήμερα εργάζεται σε 24ωρη βάση».

«Η προσπάθεια που γίνεται είναι γιγαντιαία» σημείωσε ο Π. Κουρουμπλής και επεσήμανε πως «όταν η ΝΔ ισχυρίζεται ότι καθυστερήσαμε πρέπει να έρθει να δει τα σήματα και τις εντολές που δόθηκαν. Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής με ενημέρωσε ο επικεφαλής του Λιμενικού».

«Οι Δήμοι ενημερώθηκαν πριν από την εμφάνιση της κηλίδας», ανέφερε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Καθυστερήσαμε; Άποψή μου, όχι. Κάναμε λάθος επικοινωνιακό; Άποψή μου, ίσως», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι οι εμπειρογνώμονες από την Ε.Ε. και το λιμάνι του Ρότερνταμ είπαν ότι έχουμε κάνει σωστά την διαδικασία. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος ρώτησε τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. αν έχουν κάνει κάποιο λάθος και εκείνος του απάντησε πως από τα στοιχεία που έχει όλα έγιναν κανονικά.

«Κάθε μέρα στις θάλασσές μας πλέουν πολλά πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο και πολλά πλοία που είναι στην ακτοπλοΐα. Όλα αυτά ελέγχονται. Παράκληση: για ένα τέτοιο ατύχημα μην πυροβολείτε την ναυτιλία μην πυροβολείτε το Λιμενικό Σώμα», κατέληξε ο Ν. Σαντορινιός.

Νωρίτερα μιλώντας σατο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Κουρουμπλής είχε πει: «Αν αποδειχθεί ότι έχω ευθύνη, έχω τη γενναιότητα να την αναλάβω» και υπογράμμισε ότι την ευθύνη για τα σχέδια απορρύπανσης την έχει το Λιμενικό. Στην ερώτηση εάν έχει ευθύνες ο αρχηγός του Λιμενικού, απάντησε πως «έκανε ό,τι μπορούσε», σημειώνοντας πως «δεν έδειχνε το πράγμα ότι θα πάει έτσι», αφού ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε και το πρωί της Κυριακής είχαν τοποθετηθεί τα φράγματα και εξελισσόταν ομαλά η στεγανοποίηση του ναυαγίου.

Στη συνεδρίαση θα κληθούν προκειμένου να ενημερώσουν για το θέμα συναρμόδιοι φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες. Παράλληλα άρχισαν να κατατίθενται οι πρώτες επίκαιρες ερωτήσεις.

Σήμερα στο σημείο του ναυαγίου αναμένεται να προσεγγίσει νέο δεξαμενόπλοιο για την παραλαβή καυσίμων από το ναυάγιο, από το οποίο έχουν απαντληθεί πάνω από 1500 κυβικά πετρελαιοειδών.

Η τελευταία ενημέρωση από το Συντονιστικό δίνει την εξής εικόνα: 

-Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης, ενώ στη θαλάσσια περιοχή της Ψυτάλλειας και της εισόδου στο λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους, ιριδισμοί που αντιμετωπίστηκαν.

-Στη Σαλαμίνα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

-Από το φράγμα που έχει τοποθετηθεί στον όρμο Σεληνίων-Λημνιώνα-Κυνόσουρας απαντλήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα με τη βοήθεια βυτιοφόρου οχήματος, ενώ το πρωί εντοπίστηκε κηλίδα, περίπου 50 μέτρων, μπροστά από την παραλία «Φλώρας Σεληνίων», η οποία εγκλωβίστηκε με φράγμα και περισυνελέγη από αντιρρυπαντικό σκάφος.

-Από τον μόλο Αγίου Νικολάου Σεληνίων μέχρι και την παραλία «Φλώρας Σεληνίων» τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 245 μέτρων.

-Επίσης, παρατηρήθηκε ρύπανση ιριδίζουσας μορφής στον Όρμο Κακής Βίγλας, η οποία αντιμετωπίστηκε.

-Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης, ενώ στο Παλαιό Φάληρο η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη.

-Μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου έχουν τοποθετηθεί δύο πλωτά φράγματα μήκους συνολικά 500 μέτρων και επιχειρούν τέσσερα άτομα συνεργείου της αναδόχου εταιρείας.

-Επίσης, τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα 150 μέτρων μπροστά από την παραλία Παλαιάς Φαντασίας Δήμου Αλίμου, καθώς και στις ακτές του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά, ενώ στο λιμανάκι του Ναυτικού Ομίλου Αγίου Κοσμά υφίστανται διάσπαρτα πετρελαιοειδή κατάλοιπα μικρής έκτασης.

-Στην παραλία του Αγίου Κοσμά επιχειρεί συνεργείο 18 ατόμων, έξι άτομα από την «Ελληνικό ΑΕ» και επτά εθελοντές δόκιμοι λιμενοφύλακες.

-Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχειρεί βυτιοφόρο όχημα.

-Στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών επιχειρεί ένα βυτιοφόρο όχημα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή με 18 άτομα και δεκαπέντε δόκιμους λιμενοφύλακες.

-Μπροστά από την παραλία του ΕΝΟΑ και την παραλία ΕΛΚΕΘΕ βρίσκεται τοποθετημένο φράγμα μήκους 500 μέτρων.

-Στη 2η-3η-4η μαρίνα Γλυφάδας επιχειρεί συνεργείο 37 ατόμων, ενώ στην εγκατάσταση ARC-BALUX 25 άτομα της αναδόχου εταιρείας, δέκα της λουτρικής εγκατάστασης «Ναυσικά ΑΕ» και 35 εθελοντές του Πολεμικού Ναυτικού. Στο σημείο επιχειρούν δύο βυτιοφόρα οχήματα και ένας φορτωτής.

-Στα ανοιχτά του ARC-BALUX επιχειρούν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.

-Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, στις οποίες εμφανίζονται σποραδικά ψήγματα πετρελαιοειδών.

-Στην περιοχή της Βουλιαγμένης έχει τοποθετηθεί, προληπτικά, πλωτό φράγμα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης «Astir Beach» με μέριμνα της εν λόγω εγκατάστασης και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας» τοποθετήθηκαν τρία πλωτά φράγματα για την προφύλαξη των παραλιών Αριών – Ναυσικά – Αφροδίτη.

-Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Grand Resort» έχουν ποντιστεί δύο πλωτά φράγματα και ένα απορροφητικό φράγμα κατά μήκος των παραλιών «Mediterraneo» και «Grand Beach».

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από αυτοψία που πραγματοποίησε δύτης στην παραλία της Γλυφάδας ου δείχνει ότι υπάρχει ακόμη σοβαρό πρόβλημα.

 
ΣΧΟΛΙΑ